Commons:Escollir una llicència

+/−

Aquesta pàgina és un guia per aquells que vulguin col·laborar aportant la seva pròpia obra i vulguin consell sobre les llicències lliures i sobre quines són les millors per escollir i aplicar al seu treball.

Si no voleu llegir-ho tot i només voleu saber quina llicència recomana la comunitat de Commons, escolliu una de les següents (són les dues primeres del camp desplegable de Llicència al formulari de càrrega):

  • {{self|GFDL|cc-by-sa-all}}: "Copyleft (llicència múltiple GFDL i CC-BY-SA totes les versions)"
  • {{PD-self}}: "Tots els drets alliberats (domini públic, o renúncia a reservar-se els drets si no fos possible)"

Tanmateix, recomanem que llegiu la resta de la pàgina per a que entengueu millor què esteu concedint.

Ideologia i filosofia edit

Els drets d'autor, o copyright, és una protecció legal de la propietat intel·lectual que concedeix al creador d'una obra intel·lectual el dret a controlar com s'ha d'utilitzar la seva obra. Normalment aquest control és en forma de restriccions: la reserva dels drets restringeix que altres utilitzin els treballs intel·lectuals aliens.

Els que són anticopyright creuen que el sistema de copyright actual, o qualsevol sistema de copyright, és inadequat i s'hauria de retallar profundament o fins i tot abolir-lo. Si sou anticopyright, probablement voldreu alliberar la vostra obra al domini públic. Vegeu més avall la següent secció.

Copyleft és la idea d'utilitzar el sistema de copyright eliminant les principals restriccions. Els que defensen el copyleft poden ser, o no, anticopyright. Si creieu en el copyleft, probablement voldreu utilitzar una de les llicències lliures detallades en la secció final.

El model de codi obert per a programari és prou conegut i ha tingut èxit en una gamma d'aplicacions, des de sistemes operatius complets (Linux) fins al programari que fa funcionar la Viquipèdia i els seus projectes germans. Els trets clau del codi obert són:

  • possibilitat de veure i modificar el codi font, i
  • requisit que tota versió modificada del programari s'alliberi sota la mateixa llicència.

Protagonistes principals edit

 
Lawrence Lessig

  Creative Commons és una organització que ha popularitzat algunes llicències de copyleft comunament utilitzades avui a internet. Va ser fundada per Lawrence Lessig, un advocat nord-americà que va escriure un llibre el 2004 titulat Free Culture.

 
Richard Stallman

  La Free Software Foundation va dissenyar la Llicència de documentació lliure de GNU (GFDL), originalment pensada per a la documentació del programari (fitxers d'ajuda, etc.) de la mateixa manera que GPL (Llicència pública general de GNU) ho és pel programari mateix. Va ser fundada per Richard Stallman, un desenvolupador de programari nord-americà que va escriure la GPL.

  La definició de Free Cultural Works (Obres Culturals Lliures) defineix quatre requisits essencials per a que una llicència es consideri «lliure»:

  1. Llibertat per utilitzar i executar l'obra
  2. Llibertat per examinar l'obra i aplicar la informació
  3. Llibertat per redistribuir còpies
  4. Llibertat per distribuir obres derivades

  La Fundació Wikimedia (que gestiona aquest projecte, Wikimedia Commons, com també la més coneguda Viquipèdia) és actualment un dels majors partidaris i defensors de les llicències copyleft. La seva política de llicències exigeix que tots els projectes que gestiona utilitzin «Llicències Culturals Lliures» d'acord amb la definició de Free Cultural Works. La majoria dels projectes utilitzen actualment la GFDL, en canvi Viquinotícies utilitza una llicència CC-BY.

Flickr, un lloc web popular per a compartir fotografies, permet als usuaris triar fàcilment llicències Creative Commons per a les seves fotografies. La popularitat de Flickr ha fet augmentar la consciència i el coneixement de les llicències Commons Creatives entre els seus usuaris. L'API de Flickr també ajuda a fomentar la reutilització de les fotografies amb llicència lliure.

Alliberament al domini públic edit

Quan allibereu una obra al domini públic (o altrament renuncieu a tots els drets sobre l'obra), esteu cedint tot el control sobre l'obra. En algunes jurisdiccions pot ser que no sigui legalment possible ja que els drets morals poden ser irrenunciables, però es pot renunciar als drets d'explotació i distribució.

Encara que una obra del domini públic és en un cert sentit l'opció «més lliure», ja que es pot utilitzar en la gamma més àmplia d'usos possibles, això significa que les obres derivades es poden «tornar no lliures» ja que el creador de la obra derivada pot decidir utilitzar una llicència restrictiva tradicional.

Per assegurar-se que l'obra es «mantingui lliure» és necessari d'utilitzar una condició de «Compartir per igual» (ShareAlike).

Condicions comunes de llicències edit

Compareu-les amb les llibertats essencials de http://freedomdefined.org/Definition#Defining_Free_Culture_Licenses:

Nom Explicació Permès a Commons?
Permís Els usuaris han de demanar permís al propietari dels drets abans d'utilitzar l'obra.   No
Notificació Els usuaris han de notificar al propietari dels drets quan utilitzin l'obra.   No
Text complet Els usuaris han de mostrar el text complet de la llicència cada vegada que utilitzin l'obra.  
Reconeixament (BY) Els usuaris han d'acreditar el propietari dels drets quan utilitzin l'obra.  
Compartir per Igual (SA) Els usuaris que creïn obres derivades les han de d'alliberar sota la mateixa llicència que l'obra original.  
No Comercial (NC) L'obra només es pot utilitzar per a propòsits no comercials.   No
No Derivades (ND) Als usuaris no se'ls permet distribuir obres derivades. Essencialment l'obra no es pot modificar.   No

Llicències lliures comunes edit

Acrònim Nom Condicions
GFDL GNU Free Documentation License v1.1, 1.2, 1.3 Reconeixement, Compartir igual, Text complet
CC-BY Creative Commons Reconeixement v1.0, 2.0, 2.5, 3.0 Reconeixement
CC-BY-SA Creative Commons Reconeixement Compartir igual v1.0, 2.0, 2.5, 3.0 Reconeixement, Compartir igual
FAL Llicència Art Lliure v1.2, 1.3 Reconeixement, Compartir igual, Text complet

Versions velles de llicències edit

Generalment es recomana que escolliu la versió més recent d'una llicència determinada.

Facilitar les coses als usuaris edit

Hi ha dues situacions on es poden reutilitzar fitxers multimèdia. La primera és per a un ús més o menys personal. Per a aquests usuaris, una llicència amb un requisit de text complet és poc amigable. Una altra és un usuari que contribueix en un lloc col·laboratiu com un wiki. En aquest cas, el lloc web probablement ja té una llicència escollida i tot el contingut amb què es col·labora al lloc s'ha d'ajustar a aquesta llicència. Per a aquests usuaris, com que cap llicència no és compatible, necessiten que el material estigui disponible sota la mateixa llicència que l'original.

Això és per això que Commons recomana la doble llicència sota GFDL i CC-BY-SA (totes les versions). Les dues tenen una restricció de Compartir Igual assegurant que l'obra romandrà lliure independentment de com s'utilitzi o es modifiqui. Utilitzant «totes les versions» per la llicència CC-BY-SA maximitza la reutilització per a llocs que estiguin «enganxats» amb una versió anterior de la llicència CC-BY-SA. Utilitzant la GFDL assegura que l'obra pugui ser utilitzada inqüestionablement per la vasta majoria de projectes de Wikimedia.

Vegeu també edit

Commons:Senyals de drets d'autor

Per a més informació edit