Commons:Eerste stappen/Kwaliteit en beschrijving

This page is a translated version of a page Commons:First steps/Quality and description and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:First steps/Quality and description and have to be approved by a translation administrator.
Eerste stappen op Commons
Advies en hulpmiddelen
Gebruik van bestanden door derden

Deze pagina is een korte gids voor het maken van betere bijdragen aan de Wikimedia.

Hoe maakt u een goede media upload

Afbeeldingen

 
Uit een ruimteonderzoek een afbeelding van de maan Titan van de planeet Saturnus, geüpload in de hoogst beschikbare kwaliteit en met de aanbevolen beschrijving (klik op de afbeelding!)

In het algemeen moet de kwaliteit van de afbeelding en de resolutie zo hoog mogelijk moeten zijn. De afbeelding kan dan gebruikt worden in afdrukken met hoge kwaliteit. MediaWiki, de wiki software van de Wikimedia projecten, kunnen de afbeeldingen direct schalen in het bij een bepaald gebruik gewenst formaat. Er is geen beperking op opslagcapaciteit. Dus is het bij het uploaden niet noodzakelijk om een mindere kwaliteit up te loaden om dan al rekening te houden met tijdsduur van downloaden en downloadgrootte.

Grootte en schalen

Nu, november 2019, is de grootte voor het verwerken van GIF-bestanden nog beperkt tot tot 100 megapixels — maar voor afbeeldingen zijn zulke groottes prima. Bij animated GIF's kan de resolutie vermenigvuldigt worden met de frame count. Van een PNG wordt een miniatuur gemaakt als ze kleiner zijn dan ongeveer 2.500 megapixels (2.500.000.000 pixels) — 50.000×50.000 pixels vierkant (1.00:1), 57.732×43.299 pixels in de 4:3 beeldverhouding (1.33:1), 63.600×39.307 pixels in de gouden beeldverhouding (1.62:1) en 66.656×37.494 pixels in de 16:9 beeldverhouding (1.78:1)

Eind 2008 is de maximale upload grootte verhoogt naar 100 MB. Met uploaden in delen (chunk), beschikbaar met bijvoorbeeld Upload Wizard is het mogelijk om bestanden te uploaden met een grootte van zelfs 5 GB.

Bestandstypes en naamgeving

Alleen bepaalde bestandstypes zijn toegestaan in Wikimedia Commons. Als u een ander bestandstype probeert te uploaden, wordt er een foutbericht getoond.

De doelbestandsnaam die u opgeeft, wordt de titel van de afbeeldingsbeschrijvingspagina; Misschien wilt u de naamgevingsconventies volgen. Als u een afbeelding van anderen wijzigt, upload deze dan onder een andere bestandsnaam en voeg links van en naar het origineel toe.

Formaat richtlijn

Verschillende formaten moeten worden gebruikt voor verschillende soorten afbeeldingen. JPEG werkt goed met afbeeldingen met veel details zoals foto's. Een diagram lijdt echter compressieartefacts wanneer het wordt opgeslagen als JPEG en, zoals GIF en PNG, kan niet worden geschaald zonder kwaliteitsverlies.

SVG werkt goed met grafieken, diagrammen en andere afbeeldingen waar weinig details zijn. (Als u het diagram echter niet in vectorvorm kunt krijgen, is PNG nog steeds beter dan JPEG.) SVG kan eenvoudig worden bewerkt en geschaald zonder kwaliteitsverlies, maar het gebruik ervan in bijvoorbeeld foto's is onpraktisch.

GIF is omslachtig voor gebruik met de serversoftware en vanwege inherente beperkingen in het formaat moet het gebruik van GIF worden beperkt tot alleen geanimeerde afbeeldingen. Meer informatie over afbeeldingsindelingen, formaatconversie en andere indelingsaanbevelingen.

  • Foto's: Gebruik voor foto's JPEG (bestandsextensie jpg of jpeg). TIFF biedt een hogere kwaliteit, deze bestanden hebben de neiging om vrij groot te zijn, vooral wanneer ze niet zijn gecomprimeerd. PNG gebruikt een lossless compression (dat wil zeggen: er wordt geen informatie verwijderd) en is dus theoretisch beter voor foto's, maar het produceert ook te grote bestandsgroottes voor foto's met een hoge resolutie. Druk op "CTRL-ENTER" om te bevestigen en naar het volgende bericht te gaan, druk op "ALT-SHIFT-D" over te slaan, druk op "ALT-SHIFT-B" om een bewerkingssamenvatting op te geven of houdt "ALT" ingedrukt om andere snelkoppelingen te zien.PNG moet worden gereserveerd voor afbeeldingen die een hoge kwaliteit vereisen en / of die gemakkelijker kunnen worden gecomprimeerd, zoals computerschermafbeeldingen (of diagrammen die alleen beschikbaar zijn in rastervorm). Sla JPEG-afbeeldingen niet op als "progressief". Progressieve afbeeldingen breken de thumbnailer, omdat de hele afbeelding moet worden opgebouwd, waardoor veel geheugen wordt gebruikt. Zie deze oude discussie en dit voorbeeld. Optimaliseer JPEG-afbeeldingen (dit verkleint de grootte zonder kosten voor decodering). [clarification needed]
  • Geanimeerde afbeeldingen: Voor geanimeerde afbeeldingen gebruikt u GIF (bestandsextensie gif).
  • Diagrammen: Voor diagrammen, grafieken, etc., SVG (Scalable Vector Graphics, bestandsextensie svg) is het voorkeurstype (of, als u geen vectoren kunt krijgen, gebruik PNG).

Audio en video

Ondersteunde geluidstypen zijn MIDI (bestandsextensie mid) en Ogg Vorbis (ogg) en voor videobestanden WebM (webm) of Ogg Theora (ook ogg en ogv). Andere veelgebruikte geluidsbestandsindelingen zoals WMA en video-indelingen zoals WMV zijn niet toegestaan op Wikimedia Commons vanwege patentkwesties.

Net als afbeeldingen mag de kwaliteit van geluids- en videobestanden niet te laag zijn. De bovengrens voor bestandsgrootten is 100 megabyte, dus kies de kwaliteit afhankelijk van de duur van uw mediabestand. Informatie over formaatconversie en codering.

Goede beschrijving bestand

Een goede bestandsbeschrijving biedt volledige informatie over het bestand, inclusief wettelijk vereiste informatie zoals de auteursrechtelijke status en bron, evenals beschrijvende informatie over wat het laat zien en hoe het is gemaakt. Zonder deze informatie is het erg moeilijk om een oordeel te vellen over de herkomst van een afbeelding en is de waarde ervan veel kleiner voor redacteuren en onderzoekers.

Het volgende is niet mogelijk of vereist als u Uploadwizzard voor uploaden gebruikt, wat nu de standaardmanier is om te uploaden op Commons.

Om u te helpen bij het maken van een dergelijke beschrijving, is er een gestandaardiseerde sjabloon voor afbeeldingen. Bovendien wordt deze sjabloon op een typografisch verantwoorde manier weergegeven en biedt Machineleesbare gegevens die op hun beurt worden gebruikt voor het maken van informatie voor hergebruikers. Het wordt daarom sterk aanbevolen om het sjabloon te gebruiken.

N.B. er zijn speciale sjablonen voor kunstwerken {{Artwork}} en boeken {{Book}} die moet worden gebruikt in plaats van (of, in het geval van sommige foto's, naast) het sjabloon {{Information}} zie hieronder de relevante sjabloondocumentatiepagina's voor meer informatie.

Kopieer gewoon de onderstaande code, plak deze in het veld met de "Samenvatting" tijdens het uploaden en vul de lege plekken in:

{{Information
|Description=
|Date=
|Source=
|Author=
|Permission=
|Other versions=
}}


 
Foto van de Orionnevel met de aanbevolen beschrijving die beschrijft hoe de afbeelding is gemaakt en een geciteerde subsidie van de auteursrechthebbende (klik op de afbeelding om de afbeeldingspagina te bekijken)
De velden worden op de volgende manier gebruikt

Als u niet alles kunt invullen, laat ze dan leeg, omdat het sjabloon anders niet werkt zoals bekend gemaakt (internationalisering, categorisatie).

Beschrijving/Description

Beschrijving van de inhoud. Wat zie, hoor of neemt u anderszins waar? Als het een kunstwerk is, geef dan een korte historische achtergrond. In het geval van wetenschappelijke gegevens, een korte wetenschappelijke samenvatting van het dossier. Als u gedetailleerde informatie over een afbeelding heeft, bijvoorbeeld de naam van de soort of de grootte van het object, voeg deze dan toe. Vooral met minerale afbeeldingen, is het toevoegen van de grootte nuttig. Aangeven waar een foto is genomen kan nooit kwaad en is vaak essentieel, zoals voor bijna elke niet-astronomische foto die buiten is gemaakt.

Beschrijvingen kunnen in elke taal zijn, maar het is altijd een goed idee om ook een Engelse beschrijving op te nemen. Als u in meer dan één taal kunt schrijven, kunt u overwegen de beschrijving in alle talen toe te voegen. Zie Het aanmaken van wikilinks.

Het volgende is niet mogelijk of vereist als u Uploadwizzard voor uploaden gebruikt, wat nu de standaardmanier is om te uploaden op Commons.
U moet sjablonen gebruiken om de talen van de beschrijving te declareren. Het kan er als volgt uitzien:
{{Information
|Description=
{{cs|1=Een beschrijving in de lokale taal.}}
{{en|1=Een beschrijving in het Engels.}}
…
|Source=…
Bron/Source
Gebruik het sjabloon {{Own}}, als u dat bestand zelf hebt gemaakt. Anders kunt u een
  • Link naar een website, met een directe link naar de pagina die het bestand insluit en een directe link naar het bestand
  • Catalogusnummer
  • Naam van de instelling
  • Bron van het boek
  • Enz.
Zie ook Essentiële informatie: Bron.
Datum/Date
Datum van creatie (of releasedatum), bij voorkeur in ISO 8601 formaat, zoals 2006-01-15 voor 15 januari 2006.
Auteur/Author
Auteur(s) van het bestand. Als u geen persoon kent, gebruik dan de naam van de instelling(en) die het heeft vrijgegeven. In het geval van zelfgemaakt werk, zet u uw echte naam (of pseudoniem) en linkt u naar uw gebruikersnaam zoals "[[User:JQPublic|John Q. Public]]", die wordt weergegeven als "John Q. Public. U kunt ook een link tussen haakjes naar uw gebruikersnaam maken, zoals "John Q. Public ([[User:JQPublic|JQPublic]])" of "John Q. Public ({{U|JQPublic}})", dat wordt weergegeven als "John Q. Public (JQPublic)".
Het volgende is niet mogelijk of vereist als u Uploadwizzard voor uploaden gebruikt, wat nu de standaardmanier is om te uploaden op Commons.
Rechten/Permission
NB: U moet de afbeelding in ieder geval nog steeds taggen met het juiste licentie sjabloon (ook wel Copyright tag)!
Geef een kort citaat van de toestemming die de auteursrechthebbende van het bestand u heeft gegeven. In het geval van een algemene toestemming (bijv. US Public Domain of gratis inhoudslicenties) geef een korte link naar die juridische disclaimer of een overeenkomstige hint. Als u de eigenaar van het auteursrecht bent, maar niet de auteur, geef dit dan hier aan; als u de auteur en auteursrechthebbende bent, laat het dan leeg en gebruik {{Own}} als bron en zorg ervoor dat u uw copyrighttag inpakt in {{Self}} (bijv. {{self| Cc-by-sa-3.0}}).
Andere versies van dit bestand/Other versions of this file
Als er een andere versie van dit bestand binnen Wikimedia Commons is (bijvoorbeeld een zwart-witversie van een kleurenafbeelding, of een bijgesneden of niet-bijgesneden versie), gebruik dan dit veld om naar deze versies te linken met een wikilink.

NB: Voor veel media is het wenselijk om naast de informatiesjabloon een geocoding sjabloon te gebruiken. Lees ook Eerste stappen/Sorteren.

Upload samenvatting

Wanneer u een bestand uploadt, geeft het uploadformulier u een plaats voor een 'samenvatting. Alles wat u invoert, wordt permanent weergegeven op de pagina met de beschrijving van de afbeelding, in het gedeelte 'Bestandsgeschiedenis'.

Als u de eerste versie van een bestand uploadt (er is nog geen bestand met de titel die u hebt geselecteerd), wordt uw uploadoverzicht ook gekopieerd naar de pagina met de beschrijving van de afbeelding. Het is in dit geval gebruikelijk om volledige informatie te verstrekken in de samenvatting, zoals eerder beschreven onder Goede bestandsbeschrijvingen.

Als u een nieuwe versie van een bestand uploadt, is het belangrijk om zo gedetailleerd mogelijk aan te geven hoe u het bestand hebt gewijzigd. Deze informatie is belangrijk omdat het voor anderen moeilijk kan zijn om het verschil tussen twee bestanden te zien. Voor een afbeelding kunt u bijvoorbeeld zeggen:

25 pixels van de bovenkant bijgesneden, verlicht met Photoshop, opgeslagen op 95% kwaliteit

Idealiter biedt men een opdrachtregel of exacte lijst met opdrachten die de wijzigingen aangeeft, hoewel dit niet nodig is en vaak niet mogelijk is.

Opmerkingen

Verder lezen

Wikimedia Commons pagina's:

Wikipedia pagina's:

MediaWiki handleiding: