Commons:Geokoodaus

Shortcut
Geokoodaus muilla kielillä:

Geokoodauksella tarkoitetaan geograafisen paikkatiedon liittämistä mediaan. Geokoodattaessa Commonsissa kerrotaan kameran (ei kohteen) sijainti koordinaateilla mallineen {{Location}} tai {{Location dec}} avulla tiedoston kuvaussivulla. JPEG-pakatuissa valokuvissa koordinaatit voi laittaa myös EXIF-tietoihin. Koordinaateissa ei siis kerrota kuvatun kohteen sijaintia, vaan niissä kerrotaan kameran sijainti.

Geokoodattuja valokuvia maailmankartalla.

Geokoodattu media sijoittuu automaattisesti luokkaan Media with locations.

Jos löydät valokuvan, joka on otettu ulkona muttei ole geokoodattu, merkitse valokuva mallineella {{Location possible}}. Tällöin valokuva sijoittuu luokkaan Location possible. Jos haluat toimia projektin hyväksi, katso #Tehtäviä.

Automaattinen prosessi edit

Kamerassa sijaitseva GPS-paikannin, joka tallentaa kunkin valokuvan tallennuspaikan koordinaatit EXIF-tietoihin, on erityisen hyödyllinen kohteissa, joiden lähettyvillä ei ole selkeitä ilmakuvissa näkyviä maamerkkejä ja joiden sijainteja on sen takia hankala laskea ilmakuvien perusteella. Jos kamerassasi on sisäänrakennettu GPS-paikannin, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Botti DschwenBot käy läpi joka toinen päivä läpi Commonsiin tallennetut uudet tiedostot ja lisää koordinaatit tiedostojen kuvaussivuille EXIF-tietojen perusteella. Jos botti on ohittanut valokuvan, jonka EXIF-tiedoissa on koordinaatit, lisää kuvaussivulle malline {{GPS EXIF}}. Tällöin botti osaa lisätä koordinaatit kuvaussivulle jälkikäteen.

Voit käyttää myös erillistä GPS-paikanninta ja tallentaa sijaintisi manuaalisesti sen avulla kunkin valokuvan ottamisen yhteydessä. Tämän jälkeen voit yhdistää koordinaatit tietokoneohjelman avulla valokuviin. Ohjelma yhdistää koordinaatit valokuviin sillä perusteella, milloin kukin sijainti on tallennettu GPS-paikantimeen ja millä hetkellä kukin valokuva on otettu. Kameran kellon täytyy siksi olla oikeassa ajassa, tai muutoin menetelmä ei luonnollisestikaan toimi. Hyvä keino merkitä ylös kameran aikaero suhteessa GPS-paikantimeen on ottaa valokuva GPS-paikantimen näyttämästä kellonajasta.

Tiedon lisäys valokuvaan ennen sen tallennusta edit

Jotkin tietokoneohjelmat, kuten Picasan ja Google Earthin yhdistelmä, mahdollistavat koordinaattien tallentamisen valokuviin. Botti tunnistaa myös nämä merkinnät. Et voi lisätä kameran suuntaa tämän prosessin avulla.

Koordinaattien selvittäminen manuaalisesti edit

Helpoin tapa kaupunkimaisilla alueilla on etsiä koordinaatit Internetissä sijaitsevien ilmakuvaohjelmien avulla. Alla on joitakin joitakin esimerkkejä tällaisista ohjelmista.

GeoLocator edit

Näin selvität koordinaatit ja liität ne tiedoston kuvaussivulle:

  1. Etsi paikka kartasta joko antamalla paikan osoite tai zoomaamalla paikkaan.
  2. Sijoita paikkaa osoittava merkki oikeaan kohtaan kartalla pitämällä Alt-näppäintä pohjassa ja sijoittamalla “tähtäin” oikeaan paikkaan hiirtä liikuttamalla. Voit tämän jälkeen korjata merkin sijaintia vetämällä sitä hiirellä.
  3. Aseta kameran suunta ([Shift+osoittimen liikutus]/[Shift+klikkaus]) tai siirrä merkkiä.
  4. Klikkaa kartan vasemmalla puolella olevista koodeista joko koodia, jonka alussa on teksti location tai koodia, jonka alussa on teksti location dms. Location-koodissa koordinaatit näytetään minuutteina ja sekunteina, ja location dms -koodissa desimaalimuotoisina.
  5. Näytölle avautuu klikkauksen jälkeen ponnahdusikkuna, jossa koodi on valmiiksi maalattuna kentässä. Kopioi koodi (Paina Ctrl+C) ja liitä (Paina Ctrl+V) se tiedoston kuvaussivulle.

Olemassa olevan tiedon päivitys:

  1. Liitä mallineen koodi kohdan n:o 1 kenttään ja paina Apply. Annettujen koordinaattien mukainen paikka ilmestyy kartalle.
  2. Aseta kameran suunta ([Shift+osoittimen liikutus]/[Shift+klikkaus]) tai muuta merkin sijaintia.
  3. Klikkaa kartan vasemmalla puolella olevista koodeista joko koodia, jonka alussa on teksti location tai koodia, jonka alussa on teksti location dms. Location-koodissa koordinaatit näytetään minuutteina ja sekunteina, ja location dms -koodissa desimaalimuotoisina.
  4. Näytölle avautuu klikkauksen jälkeen ponnahdusikkuna, jossa koodi on valmiiksi maalattuna kentässä. Kopioi koodi ja liitä se tiedoston kuvaussivulle.

hjl_geocoding edit

  1. Etsi paikka kartasta joko antamalla paikan osoite tai zoomaamalla paikkaan.
  2. Merkitse paikan tarkka sijainti klikkaamalla sitä. Klikkauksen jälkeen klikattuun paikkaan ilmestyy merkki. Voit tarvittaessa korjata merkin sijaintia vetämällä sitä hiirellä.
  3. Paina joko nappia location d saadaksesi koordinaatit desimaalimuotoisina tai nappia location dms saadaksesi koordinaatit minuutteina ja sekunteina. Painettuasi nappia tekstillä “Result” merkittyyn laatikkoon ilmestyy malline.
  4. Kopioi koodi ja liitä se tiedoston kuvaussivulle mallineen “Information” alle. Korvaa location d tektillä location dec ja location dms tekstillä location.

Huomautuksia

  • Ei toimi vanhemmilla Operan versioilla kuin Opera 9.5.
  • Käytettäessä Macia ja Firefoxia toimii huonosti.
  • Huomaa, että selaimesi tulee hyväksyä JavaScriptin käyttö. Oletusarvoisesti selaimesi yleensä hyväksyy sen.

Wikimapia edit

Suositeltu (automaattinen) tapa on huomattavasti helpompi kuin manuaalinen, mutta se toimii vain Firefoxilla.

Suositeltu tapa käyttäessäsi Firefoxia edit

  1. Ota käyttöön Firefoxin Wikimapia-lisäosa. Lisäosa mm. lisää erityisen työkalurivin Firefoxiin. Selaimen uudelleenkäynnistyksen jälkeen avautuu ikkuna, jossa voit muuttaa asetuksia, esimerkiksi säätää sen, näkyykö työkalurivi aina vaiko vain Wikimapian sivustolla ollessa.
  2. Mene Wikimapian sivustolle.
  3. Etsi paikka kartasta joko antamalla paikan osoite tai zoomaamalla paikkaan.
  4. Aseta “tähtäin” oikeaan paikkaan.
  5. Klikkaa työkaluriviltä “Tools” ja valitse sieltä “Coordinate info”. Kopioi teksti avautuneesta ponnahdusikkunasta. Lisää se tiedoston kuvaussivulle mallineen “Information” alle.

Manuaalinen tapa edit

  1. Mene Wikimapian sivustolle.
  2. Etsi paikka zoomaamalla siihen. Aseta “tähtäin” oikeaan paikkaan.
  3. Etsi koordinaatit URL:stä. Esimerkki: http://www.wikimapia.org/#lat=36.0368324&lon=-78.9001286&z=18&l=0&m=h&v=2
  4. Kopioi koordinaatit ja liitä ne mallineeseen seuraavanlaisesti: {{location dec|36.0368324|-78.9001286}}.
  5. Lisää malline tiedoston kuvaussivulle mallineen “Information” alle.

Google Maps edit

Tapa 1 edit

  1. Siirry tähtäimelliseen Google Mapsiin.
  2. Zoomaa niin lähelle paikkaa kuin voit kaksoisnapauttamalla.
  3. Aseta “tähtäin” oikealle paikalle. Klikkaa tähtäintä.
  4. Näkyviin tulee kahden eri mallineen tekstit.
  5. Kopioi (Maalaa teksti ja paina Ctrl+C) teksti, jonka alussa on “Location”. Liitä (Paina Ctrl+V) se tiedoston kuvaussivulle mallineen “Information” alle.

Tapa 2 edit

  • Asennus (suorita vain kerran)
  1. Tee aivan mistä tahansa sivusta uusi kirjanmerkki tai suosikki. Anna kirjanmerkille geokoodaukseen liittyvä nimi, sillä tulet käyttämään sitä myöhemmin aina geokoodatessasi.
  2. Mene kirjanmerkin ominaisuuksiin. Jos käyttöjärjestelmäsi on Windows ja käytät Firefoxia tai Internet Exploreria, pääset kirjanmerkin ominaisuuksiin klikkaamalla hiiren oikeanpuoleisella painikkeella kirjanmerkkiä kirjanmerkkilistassa ja valitsemalla listasta “Ominaisuudet”.
  3. Ominaisuuksissa on kenttä, jossa voit muokata URL:ia. Korvaa kentän sisältö seuraavalla tekstillä:
javascript:void(prompt('',"{{location dec|" + gApplication.getMap().getCenter().lat() + "|" + gApplication.getMap().getCenter().lng() + "}}"));
4. Jos käytät Firefoxia tai muuta sovelluskirjanmerkkejä tukevaa selainta, sinun kannattaa kenties muuttaa kirjanmerkki työkalurivissä näkyväksi sovelluskirjanmerkiksi. Näin saat klikattua kirjanmerkkiä ilman, että sinun tarvitsee etsiä sitä erikseen kirjanmerkkilistasta.
  • Jokaista uutta sijaintia varten:
  1. Avaa uusi välilehti (Paina Ctrl+T) ja mene Google Mapsiin osoitteeseen http://maps.google.com/.
  2. Etsi paikka kartasta joko antamalla paikan osoite tai zoomaamalla paikkaan.
  3. Klikkaa paikkaa asettaaksesi paikan karttanäkymässä siten, että se on tarkalleen keskellä karttanäkymää.
  4. Klikkaa kirjanmerkkiä.
  5. Näytölle avautuu klikkauksen jälkeen ponnahdusikkuna, jossa koodi on valmiiksi maalattuna kentässä. Kopioi koodi ja liitä se tiedoston kuvaussivulle mallineen “Information” alle.

Tapa 3 edit

  1. Avaa uusi välilehti ja mene Google Mapsiin osoitteeseen http://maps.google.com/.
  2. Etsi paikka kartasta joko antamalla paikan osoite tai zoomaamalla paikkaan.
  3. Klikkaa paikkaa asettaaksesi paikan karttanäkymässä siten, että se on tarkalleen keskellä karttanäkymää.
  4. Klikkaa linkkiä “Linkki” karttanäkymän oikeassa yläkulmassa.
  5. Etsi koordinaatit URL:stä. Koordinaatit ovat URL:ssä tekstinpätkän &ll= jälkeen. Esimerkki:

http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=54.367759,14.414063&spn=37.202783,77.871094&t=h&z=4

  1. Kopioi koordinaatit ja liitä ne mallineeseen seuraavanlaisesti: {{location dec|54.367759|14.414063}}.
  2. Lisää malline tiedoston kuvaussivulle mallineen “Information” alle.
Voit käyttää myös käyttäjän Dschwen tekemää apuohjelmaa, joka on ladattavissa tältä sivulta.

Google Earth edit

  • Jos käytät Google Earthia, voit asentaa geokoodaustyökalun tältä sivulta. Kun avaat Google Earthin asennuksen jälkeen, keskellä karttanäkymää on “tähtäin”. Laita “tähtäin” oikeaan paikkaan ja klikkaa sitä. Klikkauksen jälkeen avautuu ponnahdusikkuna. Kopioi (Maalaa teksti ja paina Ctrl+C) teksti ja liitä (Paina Ctrl+V) se tiedoston kuvaussivulle mallineen “Information” alle.
  • Jos sinulla on koordinaatteja KML-tiedostossa, kuten tiedostossa, jota on käsitelty Google Earthilla tai Picasalla, voit muuntaa ne Commonsin mallineiksi työkalulla kmlconvert.

Katso Wikipedian ohjesivu (englanniksi) lisätietoja varten.

Tarkkuus edit

Latitudien (leveyspiirien) välinen kulma ja samalla siis matka vaihtelee longitudin (pituuspiirin) mukaan. Jos tarkoituksena on ilmaista paikan sijainti seitsemän metrin tarkkuudella, tulee koordinaatit ilmoittaa joko puolen sekunnin tai neljän desimaalin tarkkuudella. Useimmissa tapauksissa se riittää.

Heitto itä–länsi-suunnassa valitulla tarkkuudella kilometreinä
Latitudi Kaupunki Heitto, kun tarkkuus on yksi aste (1°) Heitto, kun tarkkuus on yksi minuutti (1') Heitto, kun tarkkuus on yksi sekunti (1") Heitto itä–länsi-suunnassa neljän desimaalin eli kymmenestuhannesasteen tarkkuudella
60 Pietari 55,65 km 0,927 km 15,42 m 5,56 m
51° 28' 38" N Greenwich 69,29 km 1,155 km 19,24 m 6,93 m
45 Bordeaux 78,7 km 1,31 km 21,86 m 7,87 m
30 New Orleans 96,39 km 1,61 km 26,77 m 9,63 m
0 Quito 111,3 km 1,855 km 30,92 m 11,13 m

Huomaa, että latitudien kohdalla tarkkuus on aina sama eli 1" = 31 m tai 0,0001° = 11 m. Katso Wikipedian artikkeli lisätietoja varten.

Geodeettinen järjestelmä edit

Kaikissa koordinaateissa tulisi käyttää kansainvälistä GPS-paikantimien ja Google Earthin käyttämää WGS84-datumia. Painetuista kartoista, erityisesti kansallisista, otetut koordinaatit käyttävät todennäköisesti jotakin muuta datumia.

Paikkatietomallineen lisääminen edit

Commonsissa voit käyttää jompaakumpaa seuraavista mallineista. Commons tukee siis sekä koordinaattien ilmoittamista minuutteina ja sekunteina että desimaalimuotoisina.

  • {{Location}}, jos koordinaatit koostuvat asteista, minuuteista ja sekunneista
    • Käyttöohje: {{Location|latidudin asteet|latidudin minuutit|latidudin sekunnit|ilmansuunta|longitudin asteet|longitudin minuutit|longitudin sekunnit|ilmansuunta}}
    • Esimerkki: {{Location|34|1|27.37|N|116|9|29.88|W}}
  • {{Location dec}}, jos koordinaatit ovat desimaalimuotoisia
    • Käyttöohje: {{Location dec|latidudi|longitudi}}
    • Esimerkki: {{Location dec|34.02427|-116.15830}}

Malline lisätään tiedoston kuvaussivulle mallineen “Information” alle.

Edellä mainitut mallineet ilmaisevat kameran sijainnin. Jos haluat ilmaista kuvatun kohteen sijainnin, vaihda sanan “Location” tilalle “Object location” tai sanojen “Location dec” tilalle vastaavasti “Object location dec”. Yleensä kameran sijainnin ilmoittaminen on tarkoituksenmukaisinta. Jos kuitenkin ilmoitat esimerkiksi museossa sijaitsevan maalauksen koordinaatit, kohteen sijainnin ilmoittaminen on järkevintä.

Älä lisää Commonsiin geokoodausmallineita omin päin, sillä automatiikka ei tunnista niitä geokoodausmallineiksi eikä siten niillä merkittyjä valokuvia geokoodatuiksi. Huomaa myös, että väärin merkitseminen tai mallineen epäsuorasti kutsuminen eli toisen mallineen avulla kutsuminen estävät myös automatiikkaa toimimasta.

 
32-sakarainen kompassiruusu.

Kameran suunnan ilmoittaminen edit

Voit ilmoittaa kameran suunnan lisäämällä ennen mallineen lopussa olevia }}-merkkejä pystypalkin | ja sen jälkeen heading:[numero tähän]. Numero ilmaisee ilmansuunnan asteina välillä 0–360 siten, että 0° on pohjoinen ja kierto ilmansuuntien mukaan lähtee myötäpäivään. Siten 45° on koillinen, 90° itä, 135° kaakko, 180° etelä, 225° lounas, 270° länsi ja 315° luode. Voit vaihtoehtoisesti laittaa numeron tilalle kompassiruusun mukaisen merkinnän.

Kameran suuntaan liittyviä työkaluja edit

  • Google Mapsissa tai Google Earthissa saa näkyviin kompassiruusun erityisellä työkalulla.
  • Google Earth 5.0 näyttää suunnan asteina piirrettäessä viivoittimella viiva kameran sijaintipaikasta valokuvan keskikohtaan.
  • GeoLocator-työkalun avulla voi myös selvittää asteluvun.

Geokoodauksen sovelluksia edit

Jos klikkaat geokoodatun valokuvan koordinaatteja, saat listan palveluista, joiden avulla tarkastella paikkaa ilmakuvattuna. Jos paikka sijaitsee autotien läheisyydessä, todennäköisesti voit myös tarkastella paikkaa katutasolta. Geokoodausta voidaan käyttää hyväksi myös siten, että voit tarkastella Commonsin kuvia kartalla.

  • WikiMiniAtlas on Commons — tarkastele karttoja, joissa näkyvät Commonsin karttanäkymän alueella otetut valokuvat
  • GeoCommons — edellä mainittu Google Earthilla
  • Ensiksi mainittu Google Mapsilla
  • Voit ottaa käyttöön pienoisohjelman, joka näyttää kunkin luokan yhteydessä luokkaan sisältyvät geokoodatut valokuvat Google Mapsin maailmankartalla. Voit ottaa pienoisohjelman käyttöön menemällä asetuksiesi välilehdelle “Pienoisohjelmat” ja laittamalla rastin ruutuun kohtaan “View category on Google maps”.
  • Voit laittaa luokan sivulle listan, jossa on linkkejä erilaisiin maailmankarttoihin, joilla käyttäjä voi tarkastella luokan sisältämiä geokoodattuja valokuvia. Lisäys tapahtuu lisäämällä malline {{GeoGroupTemplate}} luokan sivulle.

Tehtäviä edit

Pienoisohjelmat edit

Voit ottaa käyttöön joitakin geokoodaukseen liittyviä pienoisohjelmia asetuksista välilehden “Pienoisohjelmat” alta. Voit esimerkiksi ottaa käyttöön pienoisohjelman, joka näyttää kunkin luokan yhteydessä luokkaan sisältyvät geokoodatut valokuvat Google Mapsin maailmankartalla.

Projektiin osallistuvat käyttäjät edit

 
Geokoodattuja valokuvia Commonsissa

Katso myös edit