This project page in other languages:

Wiki Loves Earth és un concurs fotogràfic internacional sobre patrimoni natural que té lloc durant el mes de maig.

L'objectiu del concurs és difondre el patrimoni natural incentivant la recollida de fotografies lliures per il·lustrar els articles de la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure, i altres projectes de la Fundació Wikimedia.

El concurs es fer per primera vegada (com a pilot) a iniciativa de Wikimedia Ucraïna l'any 2013. En la trobada d'associacions de Wikimedia durant Wikimania 2013 es va qualificar com el segon projecte més interessant de l'any.

Per a qualsevol pregunta teniu les següents opcions:

Concepte edit

 
Logo WLE-2013

L'objectiu del concurs és fotografiar llocs del patrimoni natural, com ara reserves naturals, àrees de conservació de la natura o el paisatge, parcs naturals, unitats de paisatge, jardins notables, etc. Igual que a Wiki Loves Monuments, utilitzem llistes oficials del patrimoni natural, generalment disponibles a partir d'una agència governamental.

L'atenció se centra no només en els llocs d'importància nacional, sinó també en els que estan protegits a nivell regional i en una àmplia varietat de llocs naturals possibles: boscos, parcs, jardins, formacions geològiques, coves, tot el que estigui protegit en el vostre país. D'aquesta forma volem arribar a la majoria d'usuaris que puguin trobar diversos llocs de patrimoni natural que els siguin propers.

Els punts en comú amb Wiki Loves Monuments són
  • Les mateixes eines i estructura que Wiki Loves Monuments.
  • Facilitat de participació: que la majoria d'usuaris siguin capaços de trobar un lloc de patrimoni natural a prop seu.
  • Possibilitat de participació per a la gran majoria de països: molts països tenen llistes de patrimoni natural disponibles i sense impediments legals per fer fotos lliures.
  • Possibilitat de fer tallers, sortides fotogràfiques organitzades, col·laboracions de grups locals, etc. - i encara és més divertit, ja que és a l'aire lliure.
  • Motivació de la gent per fotografiar el patrimoni local que coneixen, llocs que tenen a prop o la descoberta d'altres (especialment interessant si hi ha esdeveniments locals al voltant de la natura durant la primavera)
Noves oportunitats
  • Captació d'una nova comunitat interessada en fotografiar la natura o ecologistes en general.
  • Nous socis potencials (organitzacions ecologistes, associacions i institucions que promouen activitats de natura, etc.)
  • Les fotos de llocs naturals són en general menys avorrides: difícilment es poden obtenir dues imatges idèntiques d'un mateix lloc.
  • No hi ha problemes de drets d'autors, llibertat de panorama, cànons de conservació com a Itàlia, etc. — la natura és de domini públic.
  • Contribució a la preservació de la natura i consciència pública de protecció de la natura.
  • Millora d'articles de la Viquipèdia sobre llocs naturals.
  • Concurs "verd" i respectuós amb l'ecologia (per exemple a Ucraïna els diplomes es van publicar en paper reciclar i els premis incloïen carregadors solars per a mòbils i premis de National Geographic)

Països participants edit

A principi d'abril hi havia una quinzena de països interessats en participar. Vegeu les darreres dades a la pàgina principal Commons:Wiki Loves Earth 2014#Participing countries.

Per què el mes de maig? edit

Per dir-ho així, és el període verd en l'hemisferi nord. Molta gent s'anima a fer fotos de la natura a la primavera. L'estiu és una època de vacances i de mandra per organitzar coses. Encara que la gent fa més fotos per vacances, per exemple al juny no estan tan ansiosos per carregar-les totes.

No hi ha massa elements naturals protegits amb aquest plantejament? edit

A Ucraïna hi ha uns 8.000 espais protegits de diferents tipus. És massa? Pensem que no, molts espais encara no tenen cap protecció estatal. Encara que els objectes naturals són diversos i més complicats, noteu que això és menys que els monuments de WLM.

A Grècia, en canvi, el número d'espais protegits és menor però són més grans. Aproximadament cobreixen el 30% del territori i tothom pot arribar a algun espai protegit a menys de 30 km de distància.

Els espais són molt grans, què és el que cal fotografiar? edit

Pel que fa a Ucraïna, van recomanar als fotògrafs que fessin fotos de vistes àmplies i biòtops representatius. Es va discutir la possibilitat de fer fotos de plantes significatives, però a) cap de nosaltres podria fer una llista completa, i b) ningú pot provar que una foto d'una flor aïllada estigui feta en una reserva natural (no al balcó d'algú). Per tant vam decidir no fomentar-ho. Com que no està descartat d'entrada, es pot analitzar cas a cas.

Què fem si en algun espai cal pagar l'entrada? edit

No hi ha res de dolent en això. No forcem a ningú a pagar per tenir l'oportunitat de fer fotos. Per contra, la gent que ja està disposada a anar-hi pagant els animem que hi facin fotos. En qualsevol cas, cal respectar les normes existents per protegir la natura, sigui pagant o demanant autorització.

Vegeu també edit