File:COLLECTIE TROPENMUSEUM Gevlochten raffia masker gebruikt tijdens initiatiefeesten TMnr 3359-1.jpg

Original file(408 × 700 pixels, file size: 194 KB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary edit

Nederlands: MaskerNederlands: Gevlochten raffia masker, gebruikt tijdens initiatiefeesten
Title
Nederlands: Masker
Nederlands: Gevlochten raffia masker, gebruikt tijdens initiatiefeesten
Description
Nederlands: De Salampasu maakten voor het eind van de 19e eeuw deel uit van een kleine enclave van losjes verbonden groepen. De maatschappij bestaat uit drie sociale organisaties: matrilineaire clans (mupanga), nederzettingen gebouwd rondom 'rijke mannen' (ikota) en de krijgergemeenschap (mungongo). De krijgers hadden als belangrijkste taak de kleine enclave te verdedigen tegen invasies van naburige koninkrijken.

De Salampasu maskers waren een integraal onderdeel van deze krijgergemeenschap. Jongens traden via een besnijdeniskamp toe tot de krijgers. Zij konden vervolgens binnen deze gemeenschap opklimmen door toegang te verkrijgen tot een hiërarchie van maskers. Het recht om een masker te dragen kon worden verdiend door specifieke daden te verrichten en grote betalingen te doen in de vorm van vee, drank en andere materiële goederen. Wanneer diegene dan het masker bezat leerden andere bezitters het nieuwe lid bepaalde esoterische kennis die verbonden is met dat masker. Maskerdansen waren alleen toegankelijk voor de personen die het recht hadden een masker te dragen. Het bezit van vele maskers was dus niet alleen een teken van grote rijkdom, maar ook van kennis.

Een krijger verwierf opeenvolgend individuele maskers om een serie te vormen van uitgebreid bewerkte maskers die beheerd werden door een genootschap (ndoge) binnen de krijgergemeenschap. De houten maskers worden beschilderd terwijl het belangrijkste, senior, masker (mukinka) met koper is belegd. Sommige hebben puntige tanden. Het vijlen van de tanden was onderdeel van de initiatie van zowel de jongens als de meisjes en toonde de kracht en discipline van de novice.

Het begin van de 20ste eeuw bracht de Salampasu drastische economische, politieke en sociale veranderingen die hun sociale organisatie en bijbehorende kunstvormen beïnvloedde. Zij hebben hun krijgergemeenschap opgeheven, de bijbehorende maskers worden echter nog steeds gedanst tijdens de besnijdenisceremonieën van jongens.
Date before 1964
date QS:P571,+1964-00-00T00:00:00Z/7,P1326,+1964-00-00T00:00:00Z/9
Dimensions circa 42 x 23cm (16 9/16 x 9 1/16in.)
Accession number
3359-1
Notes
Nederlands:
Culturele Herkomst: Asalampasu, Asala-mpasu, Salampasu
Functionele categorie: initiatie, initiation, status-, rang- en waardigheidstekenen, identificatiemiddelen, status, rank and other insignia
Geografische Herkomst: Kasai
Materiaal - hoofd: raffia
Materiaal - overig: gras, kleurstof, pigment
Techniek: Gevlochten
Source/Photographer Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Licensing edit

w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.
This file by Tropenmuseum was uploaded as part of the Share Your Knowledge project developed within WikiAfrica. WikiAfrica

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current10:29, 21 July 2012Thumbnail for version as of 10:29, 21 July 2012408 × 700 (194 KB)M.casanova (talk | contribs)

File usage on other wikis

The following other wikis use this file:

Metadata