User:Kjetil r/Gjenbruk av bilder

Dette er en guide til gjenbruk av bilder[1] fra Wikimedia Commons. Wikimedia Commons er det sentrale lagringsstedet for bilder brukt på Wikimedias prosjekter, deriblant leksikonet Wikipedia. Praktisk talt alle bilder på Wikimedia Commons kan brukes fritt videre uten vederlag, dessuten har du rett til å modifisere bildene etter behov. Det er som regel enkelte restriksjoner på viderebruken du må følge, se mer om dette under.

Bilder tatt av Wikimedia-brukere edit

Bilder tatt av Wikimedia-brukere kan man kjenne igjen på at det står «I, the copyright holder of this work, hereby publish it under the following license» eller en variant av dette på bildebeskrivelsessiden. Under skal det alltid stå ett eller flere såkalte lisensmerker, som forklarer på hvilke vilkår andre kan bruke bildet. Se Image:Schloss Osterstein 2008.jpg for et eksempel. Dette bildet har to lisensmerker, det øverste lisensmerket viser at bildet er lisensiert under «GNU Free Documentation license», det nederste viser at det er lisensiert under «Creative Commons Attribution ShareAlike». Du kan alltid velge hvilke av disse lisensene du vil bruke bildet under. Som forklart under er det enkelte forskjeller i hvilke krev som stilles til gjenbruk.

Det er fire hovedtyper lisenser som går igjen for bilder tatt og publisert av Wikimedia-brukere. Disse er «Public Domain», «GNU Free Documentation license», «Creative Commons Attribution ShareAlike» og «Creative Commons Attribution».

Public Domain edit

Når en Wikimedia-bruker har lastet opp et bilde han har tatt og erklært at det er «public domain» fraskriver han seg alle rettigheter så langt det lar seg gjøre. Opphavsmannen sier da at alle kan bruke og modifisere bildet akkurat som de ønsker, uten at det er nødvendig med kreditering. Du står således fritt til å gjøre stort sett akkurat som du vil med bildet.

Begrepet public domain er hentet fra amerikansk opphavsrettslovgiving, og finnes ikke på samme måte i norsk lov. Begrepet ovresettes gjerne til norsk med no:offentlig eiendom, selv om råderetten til bildet ikke er overført offentligheten men snarere faller bort. I Norge er det enkelte rettigheter man ikke kan si fra seg, blant annet retten til kreditering. I henhold til god skikk bør slike bilder krediteres med «Foto: Wikipedia» eller «Foto: Wikimedia Commons», og fotografens navn dersom det er kjent.

Et eksempel på et public domain-bilde er Image:Lough ennell ireland.png.

GNU Free Documentation license edit

«GNU Free Documentation license» sier kort sagt at du har rett til å bruke og modifisere bildet som du vil, så lenge du krediterer de fem viktigste bidragsyterne og legger ved hele lisensteksten.

Du kan se hvilke brukere som har bidratt til bildet under overskriften «File history». For de aller fleste bilder er det bare én fotograf som skal krediteres, han vil som regel stå stå eksplisitt i feltet «author» som de fleste bildebeskrivelsessider har. For eksempel er det «Radomil» som skal krediteres for bildet image:JPII 29 09 2004 1.JPG. Hvis kun brukernavnet er spesifisert kan du kreditere dette, hvis fullt navn på fotografen er gitt bør du bruke dette.

Hvis du bruker et GNU Free Documentation license-bilde i en trykksak må du legge ved hele lisensteksten (som finnes her). Dette er selvsagt upraktisk, så i så tilfelle kan det være greit å spørre fotografen om du kan få slippe (se nedenfor for hvordan du kan kontakte fotografen). Til bruk online er det nok å lage en lenke til en side med hele lisensteksten.

Lager du et avledet verk (engelsk: derivative work) av et GNU Free Documentation license-bilde vil det avlede verket beholde lisensen. I noen tilfeller kan det føre til at for eksempel tekst som står til bildet også vil måtte slippes under GNU Free Documentation license.

Creative Commons Attribution ShareAlike edit

Lisensen «Creative Commons Attribution ShareAlike» (norsk: Creative Commons Navngivelse-DelPåSammeVilkår) gjør det enklere å bruke bilder enn GNU Free Documentation license. For å bruke et Creative Commons Attribution ShareAlike-bilde må du navngi opphavsmannen (eller -mennene), og gjøre lisensvilkårene for verket klart for andre. Dette er relativt enkelt, for eksempel kan du bruke bildet Image:Grådusan.jpg ved å skrive «Foto: Finn Rindahl / Creative Commons Attribution ShareAlike» og lage en lenke til denne websiden. Bruker du bildet på trykk skriver du heller «Foto: Finn Rindahl / Creative Commons Attribution ShareAlike, http://www.creativecommons.no/licenses/by-sa/3.0b1/no/».

Du kan gjøre endringer i Creative Commons Attribution ShareAlike-bilder som du selv ønsker, men den nye versjonen av bildet beholder lisensen slik at andre kan bruke din nye versjon på samme vilkår.

Creative Commons Attribution edit

«Creative Commons Attribution» fungerer på nesten samme måte som «Creative Commons Attribution ShareAlike». Bruk og modifiser bildet som du vil, men navngi opphavsmannen og gjør det klart hvilken lisens bildet har. For eksempel vil du kunne bruke Image:Tommy Sharif Juli2007b.jpg dersom du krediterer «Foto: Harry Wad / Creative Commons Attribution» og lager en lenke hit. På trykk skriver du «Foto: Harry Wad / Creative Commons Attribution, http://www.creativecommons.no/licenses/by/3.0b1/no/».

I motsetning til med «GNU Free Documentation license» og «Creative Commons Attribution ShareAlike» vil ikke avledede verk måtte beholde lisensen. Dette har imidlertid liten praktisk betydning for de fleste som ønsker å bruke bilder fra Wikimedia Commons.

Merk at «Creative Commons Attribution» ikke er samme lisens som «Creative Commons Attribution ShareAlike» eller noen av de andre Creative Commons-lisensene som finnes, så om du bruker flere bilder med forskjellig Creative Commons-lisens må du gjøre forskjell på dem og spesifisere hvilket bilde som har hvilken lisens.

Andre lisenser edit

Man kan også unntaksvis støte på andre lisenser, blant annet «Free Art License» og «BSD license». I lisensmerket vil det stå spesifisert hvilke betingelser som gjelder, og som regel en lenke til en utdypende tekst. Som med de fire vanligste lisenstypene forklart ovenfor kan du også bruke disse bildene fritt, men kravene til gjenbruk varierer noe. Kravene er likevel ikke vesentlig forskjellig fra de mer vanlige lisenstypene. Hvis du lurer på detaljer om disse vil du sannsynligvis få raskt svar om du poster et spørsmål på Wikipedia:Torget.

Bilder lagret på Wikimedia Commons opprinnelig hentet fra andre kilder edit

Gamle bilder som kan brukes fritt på grunn av at eneretten er utløpt edit

Hva kan jeg gjøre hvis lisensbetingelsene blir veldig upraktisk for meg å følge? edit

Hvilke bilder kan jeg ikke bruke til alle slags formål? edit

Det er bare logoer tilhørende Wikimedia Foundation og Wikimedia-prosjekter du ikke kan bruke fritt. Under disse står det klart og tydelig «© & ™ All rights reserved, Wikimedia Foundation, Inc.», så det skal være enkelt å se hvilke bilder dette gjelder.

Disse bildene kan likevel brukes av media til redaksjonelle formål. Se Commons:Press for detaljer. Du kan også kontakte Wikimedia-stiftelsen på e-post for spørsmål, bruk e-postadressen press@wikimedia.org.

Eksempler på riktig gjenbruk av bilder edit

Eksempler på feil gjenbruk av bilder edit

  • Etter å først ha kreditert seg selv, måtte ANB betale fotografen av dette bildet en firsifret sum for bruk med feil kreditering i flere internettpublikasjoner. Hadde de brukt krediteringen «Foto: Philip Gabrielsen» i stedet for «Foto: ANB» og nevnt hvilken lisens bildet var brukt under, hadde de fulgt lisensen, og kunne brukt bildet uten problemer.

Noen advarsler edit

Opplysningene om opphavsrettslig status for bildene på Wikimedia Commons er vanligvis korrekt, men Wikimedia Foundation garanterer ingen ting når det gjelder den opphavsrettslige statusen eller lisensstatusen til bildene. Om du velger å viderebruke bilder fra Commons må du selv vurdere opphavsrettsstatusen til bildene, akkurat som når du henter bilder andre steder.

Noen bilder er mulige brudd på opphavsretten eller har en usikker opprinnelse. Disse er merket med tekster som «This media file has been requested for deletion», «This media file is missing essential source information» eller «This media file may meet the criteria for speedy deletion», og har et varselsskilt med rød bakgrunn. Du frarådes på det sterkeste å bruke et slikt bilde.

Advarsel angående bilder av personer: Selv om et fotografi er greit å bruke ut i fra et opphavsrettslig synspunkt, betyr det ikke at alt er ok når det gjelder retten til eget bilde og lignende lover. Bruk sunn fornuft når du gjengir personbilder. Ingen bilder på Wikimedia Commons har noen «model release».

Fotnoter edit

  1. Dette gjelder også annet materiale som lydklipp og filmklipp, men for enkelthets skyld brukes «bilder» i denne guiden. For gjenbruk av tekst, se Lenke til guide som beskriver dette