Category:Monument about the Hungarian-German coexistence in the Carpathian basin by Mária R. Törley (Budapest District XVI)

Magyar: A magyar-német Kárpát-medencei együttélés évezredét bemutató emlékmű Sashalmon, a Sashalmi sétány a Romhány utcánál található részén található. R. Törley Mária szobrászművész alkotását a Német Nemzetiségi Önkormányzat állíttatta és Végh Aladár építész kivitelezte. A magyarországi németek és a magyarok együttélésének legfontosabb történelmi eseményeit taglalja. 5+1 stációból áll, melyek egy-egy domborművön jelennek meg, a teljes kompozíció elkészülésekor. A stációkat egymástól kellő távolságban, és más szögben helyezik el, hogy mintegy nyitott leporelló-szerűen vezessenek végig a történeten. A térelrendezést a kerületi építész tervezte meg. A domborművek tematikus sorrendje: 1. Államalapítás; 2. Betelepítések; 3. Reformkor és Dualizmus; 4. Elűzetés (Kitelepítés, málenkij robot); 5. Szikla (A szikla lábához egy rozmaringbokrot ültetnek, mely a németek szerint az emberi tisztesség jelképe); 5+1. Magyarországon meghonosodott német szokások és hagyományok (Kicsit távolabb a többi táblától, de még hozzájuk kapcsolódóan).

A Magyarországról elhurcolt és kitelepített németség emlékműve volt az első (a területről 1945 januárjában kényszermunkára elhurcoltak emlékét őrző) elem - 4. stáció: Elűzetés -, ami avatására 2022. január 19-én, a magyarországi németek elhurcolásának és elüzetésének emléknapján került sor. Az emlékmű elhelyezésének oka, hogy 137 deportált kerületi lakos indult innen a Szovjetunió internáló táboraiba, akik neve a talapzaton olvasható. Az egyik túlélő kérése volt egy ilyen emlékmű állítása. A domborművön számos (magyar és német nyelvű) szöveg olvasható a bronzfelületen is.

A második avatásra 2023. november 9-én került sor, a további 4 elem (egy műismertető és 3 stáció: az első - Államalapítás -, a harmadik - Reformkor és Dualizmus - és az ötödik - Szikla -) felállítását követően. Beszédet mondott: Gulyás Gergely, Szatmáry Kristóf, Kovács Péter polgármester, Julia Gross, a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete, végül magyar és német nyelven Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője. Közreműködött továbbá: a sashalmi Rozmaring Kórus, a rákosmenti Forgórózsa Tánc- és Énekegyüttes valamint szavalataikkal 16. kerületi diákok.

Source: : https://pestbuda.hu/cikk/20220120_a_magyarorszagrol_elhurcolt_nemetsegert_avattak_emlekmuvet_sashalmon ; https://pestbuda.hu/cikk/20211216_emlekmuvet_allitanak_a_kenyszermunkara_elhurcoltaknak_sashalmon ; https://www.youtube.com/watch?v=ft7SyLPTefw&t=1s (); https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/11/09/gulyas-gergely-az-itt-elo-nemetek-hozzank-magyarokhoz-tartoznak ; https://www.facebook.com/szatmarykristof/posts/741855677763584 ; https://www.youtube.com/watch?v=cCMRichJ5Ak (1000 ÉV EGYÜTT - László Zámbó)

Object location47° 30′ 41.6″ N, 19° 10′ 12.8″ E Kartographer map based on OpenStreetMap.View all coordinates using: OpenStreetMapinfo

Subcategories

This category has only the following subcategory.

Media in category "Monument about the Hungarian-German coexistence in the Carpathian basin by Mária R. Törley (Budapest District XVI)"

The following 2 files are in this category, out of 2 total.