Category:Monument to the abduction and expulsion of Germans in Hungary by Mária R. Törley (Budapest District XVI)

Magyar: A Magyarországról elhurcolt és kitelepített németség emlékműve Sashalmon, a Sashalmi sétány a Romhány utcánál található részén található és a magyar-német Kárpát-medencei együttélés évezredét bemutató csoport része. R. Törley Mária szobrászművész alkotását a Német Nemzetiségi Önkormányzat állíttatta és Végh Aladár építész kivitelezte. A magyarországi németek és magyarok együttélésének legfontosabb történelmi eseményeit taglalja. A teljes mű 5+1 stációból áll, melyek egy-egy domborművön jelennek meg (a teljes kompozíció elkészülésekor). A stációkat egymástól kellő távolságban, és más szögben helyezik el, hogy mintegy nyitott leporelló-szerűen vezessenek végig a történeten. A térelrendezést kerületi építész tervezte meg. A domborművek tematikus sorrendje: 1. Államalapítás; 2. Betelepítések; 3. Reformkor és Dualizmus; 4. Elűzetés (Kitelepítés, málenkij robot); 5. Szikla (A szikla lábához egy rozmaringbokrot ültetnek, mely a németek szerint az emberi tisztesség jelképe); 5+1. Magyarországon meghonosodott német szokások és hagyományok (Kicsit távolabb a többi táblától, de még hozzájuk kapcsolódóan). Az oszlopokon (magyar és német nyelvű) szövegek olvasható, a domborművek bronzfelületén is.

Az első (a területről 1945 januárjában kényszermunkára elhurcoltak emlékét őrző) elem - 4. stáció: Elűzetés - avatására 2022. január 19-én, a magyarországi németek elhurcolásának és elüzetésének emléknapján került sor. Az emlékmű talapzatán olvasható a Szovjetunió internáló táboraiba innen elhurcolt 137 kerületi lakos neve. Az egyik túlélő kérése volt egy ilyen emlékmű állítása.

További elemek felállítására és avatásra 2023. november 9-én került sor.

Source: : https://pestbuda.hu/cikk/20220120_a_magyarorszagrol_elhurcolt_nemetsegert_avattak_emlekmuvet_sashalmon ; https://pestbuda.hu/cikk/20211216_emlekmuvet_allitanak_a_kenyszermunkara_elhurcoltaknak_sashalmon ; https://www.youtube.com/watch?v=ft7SyLPTefw&t=1s (); https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/11/09/gulyas-gergely-az-itt-elo-nemetek-hozzank-magyarokhoz-tartoznak ; https://www.facebook.com/szatmarykristof/posts/741855677763584

Object location47° 30′ 41.6″ N, 19° 10′ 12.8″ E Kartographer map based on OpenStreetMap.View all coordinates using: OpenStreetMapinfo

Media in category "Monument to the abduction and expulsion of Germans in Hungary by Mária R. Törley (Budapest District XVI)"

The following 5 files are in this category, out of 5 total.