Open main menu


Nuvola apps aktion.png
Nuvola apps juk.png
Страници за помош при отворањето на медиските податотеки на Ризницата

За пуштање на аудио и видео податотеки на Unix

Потребно

Најпрвин ќе ви треба програм за пуштање. Ако немате воспоставено таков, тогаш изберете од следниве: Totem, Amarok, MPlayer, Xine, VLC media player, BMP, XMMS, или пак некој друг од Category:Linux media players.

Највеќето Linux дистрибуции имаат некој програм кој ви овозможува да пуштате Ogg Theora - проверете дали има некој од горенаведените програми.

Преземање на видео кодек

Сега ќе треба да го преземете Ogg Theora кодекот за видео. Бидејќи највеќето дистрибуции и нивните програми за пуштање имаат однапред вграден Ogg Vorbis кодек, ова не треба да го преземате.

Ако користите „MPlayer“, „Xine“ или „VLC“ за пуштање, не ви се потребни дополнителни кодеци за пуштање на податотеки од Ризницата.

Обидете се, и набргу ќе дознаете дали вашиот систем е веќе компатибилен со Ogg Vorbis и Ogg Theora.

Ако не е, можете да го преземете Ogg Theora кодекот тука. Изберете податотека и симнете ја, па воспоставете ја со вашиот пакетен раководител.

Mozilla Firefox

Друга можност е да користите Mozilla Firefox. Firefox 3.5 самиот има поддршка за Ogg Vorbis и Ogg Theora. За да го преземете, одете тука и кликнете на копчето „Слободно преземање“.

Дали имате други прашања, или пак наидовте на проблеми? Обратете се тука.