Open main menu

Commons:Първи стъпки/Категоризация

Как да подреждаме и категоризираме качените файловеEdit

Другите потребители трябва да могат да намерят вашия файл в Общомедия, за да го използват да илюстрират статиите си в други сродни проекти на Уикимедия. Затова е от решаващо значение да добавяте своите мултимедийни файлове към специфични категории и/или специфични галерии в Общомедия, понеже в противен случай те може да не бъдат намерени и използвани.

Пример за галерия е картинната галерия за планетата Марс. Може да определите дали една страница е статия или категория ако погледнете името й. Страници, пред чието име пише "Категория:" ("Category:") са категории, ако пред името пише "Картинка:" ("Image:") това е картинна страница. Страниците, пред чието име не пише нищо друго, са статии.

Добавяне на картинки към категориитеEdit

Добавянето на картинка към определена категория се прави по същия начин както добавянето на статия към категория. Просто поставете посочения по-долу код в края на страницата на картинката:

[[Category:Името на категорията, която сте избрали]]

Поставяйте картинките в най-дълбоката налична категория. Не е добре просто да поставите картинката в някаква обща категория. За да определите възможно най-дълбоката категория, следвайте инструкциите: Идете в някоя достатъчно обща категория, примерно Category:Countries и тогава следвайте дървото на подкатегoриите докато намерите специфичната категория за вашата картинка.

Можете да добавяте една и съща картинка и в повече от една категории. Не се колебайте да я поставите във всички подходящи категории, които съдържанието на картинката предполага.

Добавяне на картинки към галериитеEdit

За да добавите картинка към галерия, натиснете "edit"/"редактиране" и ще видите код като този:

<gallery>
Image:Mars Valles Marineris.jpeg|Марс
Image:Mars Hubble.jpg|Марс, видян от телескопа Хъбъл
</gallery>

което изглежда така:

Може да добавите вашата картинка към тази галерия, като вместите между отварящия и затварящ таг gallery следния текст:

Image:Името на вашата картинка.jpg|Кратко описание

Категоризация на други файловеEdit

Процедурата за категоризиране на звукови и видео файлове е същата, с тази разлика, че при медия-файловете (различни от картинки) ще се покаже служебна икона-заместител, както в по-долния пример: