Open main menu
Aloittajan ohjeet
Aluksi
Tallentaminen
Vinkkejä ja välineitä
Tiedostojen käyttäminen
Kuvien järjestely ja luokittelu

Jotta Commonsin tiedostoista olisi hyötyä, muiden on kyettävä löytämään tiedostot vaivattomasti. Siksi on ratkaisevan tärkeää, että lisäät jokaisen tiedoston johonkin luokkaan tai jollekin sivulle galleriaan.

Luokat toimivat samoin kuin Wikipediassa, ja niiden nimien edessä on ”Category:”. Sanaa ”Luokka:” ei Commonsissa voi käyttää, sillä ohjelmisto on täällä englanninkielinen. Galleriat taas ovat kuin Wikipedian sivut, eikä niiden edessä ole mitään määrettä.

Kun haluat lisätä tiedoston galleriaan, mene haluamallesi sivulle ja klikkaa ”Muokkaa”. Sivun lähdekoodissa huomaat tämänkaltaista tekstiä (esimerkki sivulta Mars):

<gallery>
Image:Mars Valles Marineris.jpeg|Valles Marineris on Mars
Image:Mars Hubble.jpg|Mars seen by the Hubble Space Telescope, Realistic Colors
</gallery>

Galleriasivulla näyttää tältä:

Voit lisätä kuvasi kahden galleria-tägin (avaava <gallery> ja sulkeva </gallery>) väliin seuraavalla tavalla:

Image:Kuvan nimi.jpg|Lyhyt kuvaus

Kuva näkyy sivulla esikatselukuvana, jota klikkaamalla pääsee kuvan sivulle. Kuvan alla näkyy kuvateksti. Ääni- ja videotiedostot lisätään galleriaan samoin, mutta niistä näkyy esikatselukuvan sijasta pelkästään tiedoston symboli:

Tiedosto lisätään galleriaan samoin kuin Wikipedian artikkelit. Kirjoita sivun loppuun:

[[Category:Kategorian nimi (englanniksi)]]

Käytä mahdollisimman tarkkoja luokkia ja jaa ylisuuria gallerioita pienemmiksi. Älä esimerkiksi lisää jotain suomalaista järveä esittävää kuvaa luokkaan Category:Finland tai sivulle Finland vaan luokkaan Category:Lakes of Finland. Voit etsiä hyviä luokkia esimerkiksi Category tree eli Luokkapuu-työkalulla.

Lisää aiheestaEdit

Wikimedia Commonsissa (englanniksi):

MediaWikin käsikirjat englanniksi: