Open main menu

LaatuEdit

 
Avaruusluotaimen kuva Saturnuksen Titan-kuusta. Tallennettu kuva on teknisesti mahdollisimman laadukas ja kuvan tiedot on lisätty oikein (klikkaa kuvaa mennäksesi kuvasivulle).

Yleisesti ottaen kuvat kannattaa tallentaa mahdollisimman korkealaatuisina. Kuvia pitäisi voida käyttää myös painotuotteissa, jolloin niiltä vaaditaan enemmän kuin netissä käytettäviltä kuvilta. JPEG- ja PNG-kuvissa on syytä käyttää korkeaa resoluutiota. Tällä hetkellä MediaWiki-ohjelmisto ei kykene käsittelemään yli 12,5 megapikselin PNg-kuvia (noin 3500x3500 pikseliä), mutta muuten suuret resoluutiot ovat hyvästä. Ohjelmisto ei myöskään pysty tekemään animoiduista GIF-kuvista pienempiä tai suurempia versioita, joten ne täytyy tallentaa sen kokoisina kuin niitä haluaa käyttää artikkelissa.

Vain tietyt tiedostomuodot ovat sallittuja Wikimedia Commonsissa. Jos yrität tallentaa muita tiedostoja, saat eteesi vain virheilmoituksen.

Kun tallennat valokuvia, käytä JPEG-tiedostoja. Vaikka TIFF-kuvat ovat parempilaatuisia, niiden tiedostokoko on myös erittäin suuri, eikä ohjelmisto kykene muuttamaan niitä JPEG-kuviksi (ja siksi TIFF-kuvat eivät tällä hetkellä ole sallittuja Commonsissa). PNG etu on se, että se käyttää häviötöntä pakkausta, mutta se ei sovellu kovin hyvin valokuville. GIF-kuvat ovat myös sallittuja, mutta niiden käyttöä ei suositella. Se on kuitenkin paras vaihtoehto animoiduille kuville. Kaaviokuvat, liput, vaakunat yms. kannattaa tehdä ja tallentaa SVG-tiedostoina, koska niitä on helppo muokata ja ne skaalautuvat helposti eri kokoihin. Jos muokkaat jonkun toisen tiedostoa merkittävästi muusta syystä kuin korjataksesi jonkin virheen, tallenna se uudella nimellä ja lisää linkki alkuperäiseen.

Sallittuja äänitiedostotyyppejä ovat MIDI (.mid) ja Ogg Vorbis (.ogg). Sallitut videotiedostotyypit ovat Ogg Theora (.ogv tai .ogg) ja WebM (.webm). Muut yleiset tiedostomuodot kuten MP3 ja MPEG eivät ole sallittuja patenttiensa vuoksi. Myös liikkuvaan kuvan ja äänen tulee olla riittävän korkealaatuista. Yläraja tiedostojen koolle on noin 100 MB.

TiedotEdit

Hyvä tiedoston kuvaus antaa riittävät tiedot tiedoston aiheesta, sen tekijöistä ja lisenssistä. Riittävien ja tarpeellisten tietojen antamista helpottaa malline ”{{Information}}”. Tämän mallineen käyttö auttaa myös muita saamaan selvää tiedoston tiedoista, joten sen käyttäminen on enemmän kuin suositeltavaa. Käyttö helppoa: kopioi alla oleva teksti ja liitä se lisäyskaavakkeen yhteenvetokenttään ja täytä tyhjät kohdat alla olevan ohjeen mukaan.

{{Information
|Description = 
|Source = 
|Date = 
|Author = 
|Permission = 
|other_versions = 
}}
 
Kuva Orionin suuresta kaasusumusta. Kuvan sivulla on suositellut tiedot kuvan esittämästä kohteesta, siitä, miten kuva otettiin, ja linkin kera ilmoitettu lainaus myönnetystä luvasta kuvan käyttämiseen. (Klikkaa kuvaa päästäksesi kuvan sivulle.)
Mallineen tiedot täytetään seuraavasti

Kirjoita tieto "on yhtä kuin"-merkin perään. Jos et voi täyttää kaikkia kohtia, kirjoita pelkkä viiva, -. Älä jätä kohtia kokonaan tyhjäksi, sillä se rikkoo mallineen.

Description
Kuvaus. Tiedoston sisällön kuvaus. Mitä tiedosto kuvaa, mitä ääntä se pitää sisällään? Jos kyse on taideteoksesta, kerro hieman teoksen taustasta ja teoksen tekijä sekä tekijän elinvuodet. Jos kyse on tieteellisestä datasta, kirjoita lyhyt tiivistelmä tiedoston tiedoista, lähteistä, keräysmenetelmistä jne. Tiedot voivat olla millä kielellä tahansa, mutta mielellään myös englanniksi.
Source
Lähde. Jos teos on omasi, kirjoita ”Own work” (”Oma teos”) tai vastaavaa. Muussa tapauksessa lisää:
  • linkki nettisivulle, josta kuva on sekä suora linkki kuvaan;
  • kuvan julkaisseen henkilön tai yhteisön nimi;
  • kirjan nimi, sivu, painos;
  • jne.
Date
Päiväys. Päivä, jolloin teos on luotu (tai jolloin se on esitetty julkisesti). Käytä ISO 8601 muotoa eli vuosi-kuukausi-päivä: “2006-04-20” on 20. huhtikuuta 2006.
Author
Tekijä. Teoksen tekijä(t). Jos et tiedä teoksen tekijöitä, lisää teoksen julkaisseen instituution nimi. Jos teos on omasi, lisää nimesi tai nimimerkkisi ja linkki käyttäjäsivullesi. Voit kirjoittaa esimerkiksi tähän tapaan: ”John Q. Public ([[User:JQPublic|JQPublic]])”, mikä näyttää tältä: ”John Q. Public (JQPublic)”. Voit myös linkittää nimesi suoraan käyttäjätunnukseesi tähän tapaan: ”[[User:JQPublic|John Q. Public]]”. Jos et käytä nimeäsi vaan nimimerkkiäsi, kuvaa lainaavien tahojen tarvitsee viitata vain nimimerkkiisi.
Permission
Lupa. Kirjoita tähän linkki Internet-sivulla olevaan mainintaan kuvan käyttöoikeudesta tai kopioi tähän kirjallisesti saamasi lupa kuvan käyttöön. Kun pyydät lupaa, käytä valmiita kirjepohjia. Jos olet itse luonut teoksen, kirjoita tähän kohtaa käyttämäsi lisenssin nimi (esimerkiksi cc-by-sa-2.5), ”katso alla” tms. Käytä tämän lisäksi lisenssimallinetta!
Other versions of this file
Muut versiot tiedostosta. Jos kuvasta on olemassa muita versioita (mustavalko, alkuperäinen kieli tms.), lisää tähän kohtaan linkki toiseen kuvaan.

Huom: Lue myös kuvien järjestämisestä ja luokittelusta, joka on olennainen osa kuvan tietoja.

YhteenvetokenttäEdit

Kun tallennat ensimmäistä versiota tiedostosta, tallennuskaavakkeen yhteenvetokentän sisältö kopioituu sellaisenaan tiedoston kuvaukseksi kuten yllä on kuvattu. Sekä ensimmäisestä tallennuksesta että sen jälkeen tehtävistä tallennuksista 255 ensimmäistä merkkiä näkyvät otsikon ”Historia” alla. Kun tallennat korjattua versiota tiedostosta, kirjoita sen vuoksi yhteenvetokenttään kuvaus siitä, mitä muutoksia olet tiedostoon tehnyt. Hyvä kuvaus voisi olla esimerkiksi ”Leikattu 25 pikseliä yläreunasta. Tehty värejä kirkkaammaksi Photoshopilla.”

Lisää aiheestaEdit

Wikimedia Commonsissa:

MediaWikin käsikirjat englanniksi: