Open main menu
This page is a translated version of a page Commons:Categories and the translation is 58% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Categories and have to be approved by a translation administrator.

Other languages:
Alemannisch • ‎Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎als • ‎català • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎magyar • ‎polski • ‎português • ‎română • ‎svenska • ‎čeština • ‎русский • ‎українська • ‎فارسی • ‎ไทย • ‎日本語

Shortcut: COM:C · COM:CAT

A kategória a MediaWiki szoftver egyik jellegzetessége: egy külön oldal, ahova az egymással kapcsolatban álló lapokat és médiafájlokat gyűjti össze. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy egy kategóriába egy adott téma dolgai kerülnek. A kategória neve általában elég ahhoz, hogy a téma a név alapján nyilvánvaló legyen. A Commons leggyakrabban használt nyelve az angol, ezért a magyar Wikipédiával ellentétben a kategóriák neve kizárólag angolul, fajok esetében latinul lehet. Ez azért van, mert a MediaWiki szoftver jelenleg még nem támogatja a többnyelvű, azonos tartalmú kategóriákat. Ha ezen a téren segítségre szorulsz, akkor bátran kérdezz a Commons:Kocsmafalon.

A Commonsban a kategória struktúra a fájlok szervezésének és megtalálásának elsődleges módja. Egy kategóriába tett képről a MediaWiki szoftver azonnal kisképet készít, így az a kategória összes képe gyorsan áttekinthető. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a feltöltött fájlt vagy azonnal egy kategóriába, vagy egy már kategorizált galériába helyezd. Egy kategória lehet egy vagy több, nagyobb és általánosabb kategória alatt.

Contents

A Wikimédia Commons kategóriái

A Commonsban a kategória struktúra a fájlok szervezésének és megtalálásának elsődleges módja. Egy kategóriába tett képről a MediaWiki szoftver azonnal kisképet készít, így az a kategória összes képe gyorsan áttekinthető. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a feltöltött fájlt vagy azonnal egy kategóriába, vagy egy már kategorizált galériába helyezd. Egy kategória lehet egy vagy több, nagyobb és általánosabb kategória alatt.

Kategória vagy galéria?

Vannak, akik azt vallják, hogy ha egy kép egy galéria lapon található, akkor elég csak azt a lapot kategorizálni. Mások úgy gondolják, hogy minden egyes képet kellene kategóriába tenni. Véleménykérő szavazás után úgy lett, hogy mindkét módszer helyes, és egymással párhuzamosan lehet őket használni. Ezért tehát ne távolíts el egy kategóriát csak azért, mert a kép egy automatikus galériában is szerepel. Reményeink szerint a jövőben a szoftver lehetővé teszi a galériák és a kategóriák egybe olvasztását.

A Wikimédia Commons kategóriáinak felépítése

Principles

The main principles are:

Hierarchic principle

A kategóriák felépítése ideális esetben multi-hierarchikus, egyetlen gyökérrel: Category:CommonsRoot. Minden más kategória legalább egy másik kategóriába tartozzon, és a kategóriákban ne legyen ciklikusság (azaz egy kategória ne tartalmazza saját magát, akár föntről, akár lentről). A kategória felépítése egy koncepciózus hierarchiát kövessen, az általánostól lefelé haladva az egyre részletesebbig.

További részletekért lásd Meta:Help:Category#Category structure

Modularity principle

The page (file, category) should be put in the most specific category/categories that fit(s) the page (not directly to its parent categories). A category can have more parent categories. A category can combine two (or more) different criteria; such categories are called "compound categories" or "intersection categories". E.g. the root category Category:Churches and the root category Category:Russia have a common subcategory Churches in Russia.

Simplicity principle

This principle suggests not to combine too many different criteria.

Selectivity principle

We should not classify items which are related to different subjects in the same category. The category name should be unambiguous and not homonymous.

Universality principle

Identical items should have identical names for all countries and at all levels of categorization. Categorization structure should be as systematical and unified as possible, local dialects and terminology should be supressed in favour of universality if possible. Analogic categorization branches should have analogic structure.

Types of reflected relations

The category structure should reflect a hierarchy of concepts, from the most generic one down to the very specific. The structure uses and combines more types of relation, e. g.

 • Hyponymy: a sort/kind/type of… (typically in biological taxonomy)
 • Meronymy: a part of…, a member of… (typically for geographical division, building/room, device/component etc.)
 • Attributes:
  • Qualitative and general attributes (color, shape, size, ability or disability, nationality, technique, quality, awards…)
  • Location: where, in…, from… (place/event, place/building, place/exhibit, place/people, country/language, source/work, factory or country/product etc.)
  • Timing: when (time/event, time/depicted situation, time of birth, inception or construction, time of death, demolition or termination etc.)
 • Agentive and influence relations: (creator/work, device/product, company/product, discipline or profession/their subjects and terms, parent/children, subordination, owner/property, initiator/follower, subject/other subjects dedicated to it or named after it, subject/its duplicate, imitiation, depiction or symbol etc etc.)
 • Modification: original/modified or modified/original (avoid cyclic structure) – renamed, rebuilt, repurposed or transformed subjects.

Legmagasabb szintű kategóriák

A CommonsRoot-ba az alábbi alkategóriák tartoznak:

 • Category:Topics - Ez a kategória a TÉMA alapján rendszerezett médiafájlok globálisan közös kategóriája. Minden egyes médiafájlnak ebbe a kategóriába is kell tartoznia, hogy mások téma alapján rájuk találhassanak.
 • Category:Copyright statuses - Ez a kategória a LICENC alapján rendszerezett médiafájlok globálisan közös kategóriája. Minden egyes médiafájlnak ebbe a kategóriába is kell tartoznia, a megfelelő Licencsablon megjelölésével.
 • Category:Image sources - Ez a kategória FORRÁS alapján rendszerezett médiafájlok globálisan közös kategóriája (könyvek, gyűjtemények, weblapok, stb.)
 • Category:Media types - Ez a kategória a MÉDIATÍPUSOK alapján rendszerezett médiafájlok globálisan közös kategóriája. Ezt a fajta kategorizálást a legtöbb fájlnál kihagyják, mivel a Commons fájlainak nagy része kép.
 • Category:Commons - Ez a kategória a Commons globálisan közös kategóriája, itt laknak a Commons karbantartó feladatainak lapjai, a Commons: és Help: névterek lapjai, a médiafájlok kivételével. A Commons más nyelvekre lefordított lapjait nyelv szerint kell külön kategóriába tenni a „Category:Commons-ISO-NYELV-KÓD” alapján. A Category:Commons-en felépítését az összes többi nyelv kövesse.
A Category:Commons maintenance content alkategóriában a globálisan közös médiafájlok laknak, ezeket nem kell lefordítani. Az összes médiafájlt a lenti négy kategória egyikébe kell tenni, és csak a kijavítandó médiafájlok legyenek a Category:Commons maintenance content kategóriában.
 • Category:User - Ez a kategória tartalmazza egyes Commons szerkesztők lapjait, például az általuk beszélt nyelvek alapján. Szintén itt található a Category:User galleries, ahol a szerkesztők saját válogatású, tehát nem tematikus galériáit lehet megtalálni.

Hogyan használjuk a kategóriákat

A feltöltött médiafájlokat mindig a témának megfelelő kategóriába vagy galériába kell helyezni, hogy azokat a többi felhasználók könnyen megtalálhassák és felhasználhassák.

Ritkán kell új kategóriát létrehozni. Mielőtt mégis újat készítenél, ismerkedj meg a kategóriák felépítésével, valamint a Commons szokásaival és irányelveivel. Nézd meg, hogy nincs-e már egy kategória séma vagy egy Commons projekt a te témádról, és ha van, akkor kövesd az ott leírt szokásokat.

Minélt több adatot adjál meg a feltöltött anyagodról - a Template:Information sablonon megnézheted, hogy milyen jellegű információkról is van szó. A feltöltéshez emellett meg kell adni az anyag licencét - lásd Commons:Licencelés. A Commons:Projekt témája összefoglalja, hogy mi való a Commonsba.

Kategória neve

A kategória neve mindig angolul legyen (kivéve az élőlényeket, mert ott a tudományos latin nevet kell használni.)

A tárgyakról vagy emberekről szóló kategóriák lehetnek többesszámban: Category:Tools, Category:Artists, Category:Lakes, a többi pedig egyesszámban: Category:History, Category:Weather, Category:Music. A névválasztási szokásokhoz lásd: Commons:Naming categories.

There is also a related failed proposal.

Categories grouping subcategories by name should generally be named "by name" rather than "by alphabet" (e.g. Category:Ships by name).

A kategórianevek fordítása egyenlőre a szoftver korlátai miatt nem lehetséges, de a MediaWiki átírásával talán egyszer megoldható lesz (lásd bugzilla:5638). Többnyelvű kategóriák jelenlegi felépítése csak káoszhoz vezetne.

For a general discussion of MediaWiki's category feature, see the manual page on categories.

Lapok kategorizálása

Egy lap (vagy kép, galéria, kategória) úgy adható hozzá egy kategóriához, hogy a lap aljára az alábbi szöveget beszúrod:

[[Category:Kategória neve]]

Ha például az üstökösök pályáiról töltesz fel egy diagrammot, akkor leíró lap aljára beszúrt alábbi sorokkal tudnád a megfelelő kategóriákba felvenni:

[[Category:Astronomy diagrams]]
[[Category:Comets]]

This will make the diagram show up in the categories Category:Astronomical diagrams, Comets.

For information on how to find good categories for your uploads and galleries, read the section Find an appropriate category below.

Új kategória kialakítása

Egy új kategória létrehozásához:

 1. Először alaposan nézz utána, hogy nem létezik már egy kategória, ami megfelelne a feladatnak.
 2. Keresd meg azt galéria lapot vagy képet, amit az új kategóriába szeretnél felvenni. Szerkeszd a lapot, és a lap aljára írd be az új kategória nevét: [[Category:Új kategória]]. Ments el a lapot. Az új kategória pirossal megjelenik a lap alján.
 3. Kattints a piros hivatkozásra, és máris az új kategória üres lapját szerkeszted, mint bármilyen más lapot. Ide is be tudsz írni egy felsőbb szintű kategóriát.

Egy kategória lapnak fontossági sorrendben az alábbi adatokat kell tartalmaznia:

 • Kategória hivatkozások egy vagy több felsőbb kategóriába rendeléshez.
 • Egy rövid leírása annak, hogy mi legyen a kategóriában. A leírás preferált nyelve az angol - magyarul a {{hu|...}} sablon kitöltésével tudsz szöveget beszúrni. A galéria lapokon használható sablonokat lásd itt: Commons:Templates for galleries.
 • Interwiki hivatkozások a más nyelvű Wikipédiák azonos témájú lapjaira vagy kategóriáira: [[en:...]] az angol Wikipédiához, [[hu:...]] a magyarhoz, stb.
 • Ha a kategóriát más betűrendben szeretnéd megjeleníteni a felsőbb kategóriák listájában, akkor használd a {{DEFAULTSORT:}} sablont. Ha például azt szeretnéd, hogy IV. Béla a „B” betűnél jelenjen meg, és ne az „I”-nél, akkor a {{DEFAULTSORT:Bela, 4}} sort használd. Bővebb tájékoztatásért olvasd el a meta:Categories#Sort key-t.
 • A lapot vedd fel az összes kapcsolódó kategóriába. A lap alján a felsőbb kategóriákát a [[Category:Felsőbb kategória1]] [[Category:Felsőbb kategória2]] módon adhatod meg.

See also #How to categorize: guidance by topic for guidance on specific classes of category, e.g. categories about #People.

Kategória átnevezése vagy átmozgatása

Lásd Commons:Kategóriák átnevezése.

A jobb kategorizálásról

A lapokat azok témája és nem pedig tartalma szerint szokták kategorizálni, mivel a tartalom általban nem állandó jellegű egy kategória-lapon.

Például a feltételezzük, hogy a Category:Spheres csak kristálygömbökről készült képeket tartalmaz. A Category:Glass kategóriát ne adjuk ehhez a kategóriához, mert egy gömb sok minden más anyagból is készülhet. Általában az üvegből készült tárgyak már szerepelnek a Category:Glass kategóriában (vagy egyik alkategóriájában). Ha tehát a Category:Spheres kategóriát annyira elözönlötték a kristálygömbök, akkor érdemes lenne egy új kategóriát létrehozni, például Category:Glass spheres vagy Category:Crystal balls. Ezeket már fel lehet venni a Category:Spheres és a Category:Glass kategóriákba is.

Általában a fájloknak csak abban az kategóriában kellene lenniük, a legrészletesebben. A Category:Paris fájlai ne legyenek a Category:France-ban is - lásd túlkategorizálás. Ha nem találsz megfelelő kategóriát, akkor létrehozhatsz egyet, de előtte olvasd el, hogy hogyan használjuk a kategóriákat.

Ez nem azt jelenti, hogy egy kép csak egyetlen egy kategóriába tartozhat, hanem hogy a képek ne legyenek felesleges, rendundáns kategóriákban. Egy jéghegyről helikopterrel kimentett jegesmedve képe lehet a Category:Ursus maritimus, a Category:Icebergs, a Category:Helicopters és a Category:Search and Rescue kategóriákban, de a Category:Ursidae vagy a Category:Aircraft kategóriákban nem.

Kategorizációs ötletek

A feltöltésed számára választott kategóriák (vagy galériák) az alábbi kérdések lehető legtöbbjére adjanak választ:

A fenti kérdések megválaszolásával könnyebb megállapítani a képpel kapcsolatos kategóriákat. Egyes képek esetében az összes kérdésnek megfelelő kategóriát is érdemes kitölteni, másoknál egy-két kategória bőven elég. A fentieken túl még lehetnek a képpel kapcsolatos más kategóriák is:

Ez a második kategóriacsoport is fontos és hasznos, de a fő kategorizálást mindig el kell végezni.

Categorization of Wikimedia Commons is more detailed and deep than categorization of Wikipedia projects. Comparing to them, Commons have more categories of individual subjects – places, people, organizations, events, terms etc. Almost every article of Wikipedia can have a corresponding category of Commons. However, even if there exist more images of an ordinary person or incidental event, it is practical to group them into special category and categorize the category instead of categorize all similar images individually to identical set of parent categories.

Megfelelő kategória kikeresése

A feltöltött fájlaid számára megfelelő kategória kikereséséhez egy általános kategóriából kiindulva tudsz lejjebb navigálni a pontosabb meghatározás felé. A navigáláshoz vagy rá tudsz kattintani egy alkategória nevére, vagy az alkategória neve melletti [+] jellel tudod az alkategória fastuktúráját kibontani. A Főbb kategóriák bekezdésben megtalálod a legmagasabb szintű kiinduló kategóriákat, de a CommonSense eszköz is segíthet a kategóriák kulcsszó szerinti megtalálásában.

Túlkategorizálás

 
Ne helyezz valamit egy kategóriába és egy felsőbb szintű kategóriába is, azaz csak Párizs-ba rakd, de Franciaország-ba már ne.

Túlkategorizálásról akkór beszélünk, ha egy képet ugyanazon faszerkezet több kategóriájába is sorolsz. A fő irányelv az, hogy egy képet mindig a lehető legpontosabb kategóriába tegyél, de a kategória felettiekbe már ne. Például:

Tegyük fel, hogy a sárga gömbök olyan gömbök, amelyek sárga színűek. Eszünkbe juthat a Category:Yellow spheres és a Category:Spheres. A kategorizálandó képen sárga üveggolyók láthatók. Ezt a képet a Category:Yellow spheres alá tesszük. Ha most ezt a képet betesszük a Category:Spheres alá is, az már túlkategorizálás, hiszen már tudjuk, hogy a sárga üveggolyók gömbök.

Ez az elv a legtöbb kép esetében igaz: a Category:Paris alá tartozó képeknek nem kell a Category:France alatt is szerepeliük; a Category:Albert Einstein alatti képeket nem kell felvenni a Category:Physicists from Germany kategóriába, és így tovább.

Miért baj a túlkategorizálás

Gyakran felmerülő kérdés, hogy ha egyszer minél több kategóriában szerepel egy kép, akkor annál könnyebb megtalálni. Egy másik példával élve, minden férfit ábrázoló képet a Category:Men alá is be kell tenni, mert ha egy férfiről keresel képet, akkor ott biztosan megtalálod. Ennek az eredménye az lenne, hogy ez a legfelső kategória teljesen betelne, és több száz, esetleg több ezer képet is át kellene nézni, mielőtt megtalálod a kívánt fotót. Valószínűleg meg sem találnád azt, amit keresel, továbbá akik csak egy általános férfiképet keresnek, azok eltévednek filmsztárok, tudósok és politikusok képei között.

Alacsonyabb szinteken a túlkategorizálás már nem ennyire látványosan nagy baj, mivel kevesebb képről van szó - bár itt is még több százról beszélhetünk. De a probléma továbbra is fennáll - menjük vissza például Einsteinhez. Tudom, hogy ő fizikus volt, ezért ott fogom keresni. Több száz, fizikusról készült kép közül találok egyet, amin Einstein van, de csak egyet, és nekem az sem túl jó. Mivel ott csak egyetlen egy kép volt róla, úgy gondolom, hogy ennyi kép van róla összesen, ezért nem nézem meg se a Category:Physicists from Germany-t, ahonnan eljuthatok a Category:Albert Einstein-be, ahol viszont sokkal több képet találok róla. A túlkategorizálás tehát két szempontból is baj: a felső kategóriát feleslegesen túlnépesíti, és a felhasználók nem fognak pontosabb kategória után nézni, ha már találtak egy olyat, amiben volt az érdeklődésüknek megfelelő kép.

A túlkategorizálás fő oka a kategóriák rossz kategorizálása

Bármennyire is fura, az alul-kategorizáltság a túlkategorizálás oka is lehet. Ilyen akkor történik, amikor egy kategóriát nem soroltak be rendesen, ezért a felhasználók túlkategorizálnak egy képet azért, hogy a megfelelő kategóriákba is bekerüljön. Például a Category:Eivør Pálsdóttir csak a Category:People by alphabet alá volt betéve. Ha én róla tudom, hogy kicsoda, és feltöltök egy képet, akkor a képet felveszem még a Category:People of the Faroe Islands és Category:Vocalists alá is. Ez már túlkategorizálás, mivel egyenesen képeket veszünk fel a magasabb szintű kategóriákba. A helyes eljárás az lenne, ha nem a képet, hanem magát az Eivør Pálsdóttir kategóriát tennénk be a megfelelő kategóriákba.

A related problem is erroneous categorization. Notting Hill is a district within the borough of Kensington and Chelsea in London. When it was created, Category:Notting Hill was placed directly in Category:London instead of in the Category:Royal Borough of Kensington and Chelsea subcategory, where it should have been placed. A user categorizing an image of Notting Hill might then be tempted to place it both in Category:Notting Hill and in Category:Royal Borough of Kensington and Chelsea. Instead, each image should be placed only in the most specific categories, and those categories should in turn be placed in their most specific categories.

When you encounter improperly categorized categories, please place them in the appropriate parent categories if you are able to do so. That will not only help avoid over-categorization, but it will also make it easier to move through the category tree.

Exception for images with more categorized subjects

A file that depicts only one relevant subject should not be over-categorized. Where a file depicts additional relevant subjects, and the additional subjects do not have their own subcategories, consideration can be given to temporarily categorizing the image in both the subcategory and the parent category.

For example, this situation might arise in the case of a photograph of three politicians, one of whom is Angela Merkel (who has her own Commons category), with two other politicians who do not yet have their own categories. While the image would undoubtedly be categorized in Category:Angela Merkel or one of its subcategories, it would typically be considered to be over-categorization to also include it in Category:Politicians of Germany. Users would, however, be unlikely to search for the two other politicians in the Merkel category. Ideally, we would create specific subcategories for the two other politicians (where warranted), or find other relevant subcategories (e.g. Category:Politicians of Bavaria or Category:Members of the FDP, etc.), that would enable us to avoid over-categorization. In some circumstances, however, we may need to temporarily categorize the image in Category:Politicians of Germany where other appropriate subcategories do not yet exist.

How to categorize: guidance by topic

For some categories, there is special guidance on how best to sort content within that category. This guidance can be found in a category scheme or a commons project for your topic. There is also some categorizing information in this section and sometimes there is guidance at the top of the category's page, in the Category namespace. So, for instance, some guidance on categorizing content depicting people is at the top of Category:People, and some is in the section People below.

People

Content depicting people should be put in categories which describe them, such as Category:Economists from the United States. Start exploring at Category:People.

Please see Commons:Category scheme People for details on how to name and organize these categories.

Landscapes, outdoor views

Content depicting a given subject from a common vantage point are grouped in Views of Subject from Viewpoint categories such as Views of Cathedral of Seville from the Giralda. Such categories should be subcategories of both the subject's category (Cathedral of Seville in this example) and the viewpoint's category (Giralda in this example).

In this example, the Views of Cathedral of Seville from the Giralda category is not placed directly in the subject and viewpoint categories, but in Views of the Cathedral of Seville and Views from Giralda. Such intermediate categories are often necessary to create structure and avoid over-categorization, particularly for views of a city from a vantage point located within the city. For example, Views of Rome from the Pincio needs the intermediate category Views of Rome to avoid placing it directly in Rome, which would constitute over-categorization.

Texts

Texts, such as scans of books, should normally have a category for each version of the scan and each edition of the text. Thus a book published in three separate editions would have a parent category for the book, three subcategories for each text, and further subcategories for the text as a jpeg, a DjVu, etc., assuming each version had actually been uploaded. (Categories would not be created for editions not held on Commons.) This is particularly important for files in formats other than DjVu and PDF, where the category is the only practical means of keeping the scans together; see eg. Category:The Chronicles of England, Scotland and Ireland, Holinshed, 1587 which contains 2857 jpeg images of page scans.

GLAMs

For categorization issues related to mass content donations from GLAMs (Galleries, Libraries, Archives & Museums), please see Commons:Guide to batch uploading#Categories.

Categorization workflow

Currently, a bot checks if newly uploaded files are categorized in topical categories and attempts to categorize files that are not. The workflow is the following:

 1. User uploads a new file and adds categories (or not)
 2. CategorizationBot checks if the file is categorized
 3. Users categorize files further (e.g. category diffusion below)

See also: User:CategorizationBot#Process, categorization statistics

Other, if manual, categorization workflows are possible :

 • Category filling: Use appropriate keywords in the search engine to find the files that should be in a given category, and put them there.
 • Category diffusing: Go to Category:Categories requiring diffusion, select a crowded category, create appropriate subcategories if needed, and move the files to the subcategories. Gadgets like Cat-a-lot and Hotcats can help.

Categories marked with "HIDDENCAT"

Many non-topical categories are marked with __HIDDENCAT__ or {{Hiddencat}} on the category page. For example, see Category:PD NASA in edit mode.

While categories are generally visible on every page, categories marked __HIDDENCAT__ are only visible:

 • on the edit screen: at the end of the screen, below the edit box
 • on category pages:
  • on subcategories to the hidden category: in the normal location, but on a separate line with a smaller typeface and the label "Hidden categories."
  • on parent categories: in the same way as other categories
 • on file description pages and gallery pages: for logged-in users who have selected to "Show hidden categories" in their appearance preferences. This is activated for all newly registered users.

This feature is generally used for template-based categories, such as license tag based categories. For example, placing {{PD-old-100}} on a file description page adds the file to Category:Author died more than 100 years ago public domain images, which is marked with __HIDDENCAT__.

For more details, see the help section on hidden categories for Mediawiki (the software that Commons uses).

Templates for categories

Some templates are designed for use on category pages - see Category:Category namespace templates. If the category is linked to a Wikidata entry, then you can use:

which displays a summary of the topic's information that is available on Wikidata, and also auto-adds birth/death/name/monument ID categories.

Some of the more commonly used ones are Category:Category header templates such as:

Tools

Further information: Commons:Tools

Lásd még