Open main menu

Commons:Ознаки за слики/Јавна сопственост Општи

This page is a translated version of a page Commons:Copyright tags/General public domain and the translation is 19% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Copyright tags/General public domain and have to be approved by a translation administrator.

Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Alemannisch • ‎Deutsch • ‎English • ‎Esperanto • ‎Nederlands • ‎asturianu • ‎català • ‎español • ‎français • ‎galego • ‎italiano • ‎magyar • ‎norsk bokmål • ‎polski • ‎português • ‎română • ‎slovenčina • ‎slovenščina • ‎suomi • ‎čeština • ‎македонски • ‎молдовеняскэ • ‎русский • ‎українська • ‎فارسی • ‎पालि • ‎中文 • ‎日本語

General public domain tags describe why a work is in the public domain based on criteria that are not specific to the country or the source of the work. Reasons may be that the author or their heirs released the work into the public domain, that a modified copy is not significantly different from a work in the public domain, that a work is too simple to qualify for copyright protection or that the author died long ago. If the work's source country is not the United States it must also have a tag that shows why it is in the public domain in the United States.

See Commons:Ознаки за слики/Разни слободни лиценци for more specific public domain and free license tags. These are often defined by the source of the file, such as a website or organization. See Category:PD license tags for a full list of PD tags.

Contents

Неамерикански дела

Сите дела на Ризницата мора да бидат законски исправни за објавување во Соединетите Држави. За неамерикански дела во јавна сопственост, ова значи дека тие мроаат да бидат во јавна сопственост како во изворната земја, така и во САД, или пак делото мора да е експлицитно издадено за употреба во САД под слободна лиценца.

За неамерикански дела, додадете ги следниве ознаки покрај соодветната ознака за лиценца:

 • {{PD-URAA-Simul|country|URAA date|reason}} or {{PD-1996|country|URAA date|reason}} if published in 1924 or later, and not copyrighted in the source country on the URAA date (January 1, 1996 for most countries).
 • {{Not-PD-US-URAA}} или {{Not-PD-US-URAA|country|URAA date}} за дела објавени во 1923 или подоцна, но кои подлежеле на авторски права на датумот на URAA објавувањето, дури и ако тие неамерикански авторски права сега веќе се истечени. Имајте предвид дека ова се однесува на сите дела објавени во 1923 или подоцна од автори кои починале по 1925 (за изворни земји со времетраење на авторските права во текот на „животот на авторот плус 70 години“).
  За дела од такви автори издадени пред 1924, користете {{PD-1923}} покрај соодветната ознака за авторски права во изворната земја.

Sometimes you can use the general time-based automated public domain license tags.

Released into the public domain

A work may be released into the public domain by the author or their heirs. Tags for different types of release are given below. See also Category:PD-release like license tags, which lists specialized tags for files released by a particular organization or author.

 • {{Cc-zero}} – for works released under the Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication. Like {{PD-author}}/etc., plus an explicit fallback to an extremely permissive copyright license in cases where releasing into the actual public domain is impossible.
 • {{PD-self}} – за дела пуштени во јавна сопственост од нивниот создавач кој воедно е и подигачот.
 • {{PD-user|корисничко име}} — за дела пуштени во јавна сопственост од нивните создавачи, каде создавачите се корисници на Ризницата.
 • {{PD-user-en| корисничко име }} — за дела пуштени во јавна сопственост од нивните создавачи, каде создавачите се корисници на англиската Википедија.
 • {{PD-user-w|код на проектот|име на проект| корисничко име }} — за дела пуштени во јавна сопственост од нивните создавачи, каде создавачите се корисници на други Википедии.
Променливата код на проектот е назив на јазикот на месната Википедија на создавачот (на пр. „mk“ за македонската Википедија, „de“ за германската и тн.);
Променливата име на проектот е називот на проектот (на пр.. „Француска Википедија“, „Македонски Викиречник“, и тн.)
Променливата корисничко име е името на сметката под кое создавачот се води на тој проект.
 • {{PD-author|автор}} — за дела пуштени во јавна сопственост од лица кои не се корисници на проектите на Викимедија. Тука треба да се наведат малку попоробни информации како врска достраницата на авторот каде тој експлицитно изјавува дека го пушта делото во јавна сопственост (на пр. {{PD-author|[http://www.име на страница.com автор]}}).
 • {{PD-heirs}} — за дела пуштени во јавна сопственост од страна на наследници на создавачот.
 • {{PD-because|причина}} — општонаменски шаблон; тука треба да се наведе добра причина зошто податотеката е во јавна сопственост.

Two-dimensional works of art

Видете исто така: Commons:When to use the PD-Art tag, Commons:When to use the PD-scan tag, Commons:Reuse of PD-Art photographs и Category:PD-Art license tags. If a two-dimensional work of art is in the public domain in its country or origin and the United States, then a faithful reproduction may be uploaded to Commons. If the reproduction has also been given a free license, this information should be provided.

 • {{PD-Art|PD tag}} — за верни фотографски репродукции на дводимензионални уметнички дела во јавна сопственост. Важи само во некои земји.
Променливата PD tag е име на ознаката за авторски права која објаснува зошто оригиналот е во јавна сопственост. Доколку полето е празно, системот автоматски претпоставува дека се работи за PD-old.
 • {{PD-Art-two|Source tag|US tag}} - same as {{PD-Art}}, but allows country of origin and US licenses to be added separately. Additional parameters are |deathyear= |publication=
 • {{Licensed-PD-Art}} - template explaining why a photograph of a public domain object is public domain in the United States, while outside the US a separate license can be used. Used when the photograph has been released under a free license such as {{PD-self}} or {{Cc-zero}}.
 • {{Licensed-PD-Art-two}} - same as {{Licensed-PD-Art}}, but allows country of origin and US licenses to be added separately
 • {{Art Photo}} - Combination template of {{Artwork}} for the object and {{Information}} for the photograph metadata, which allows user to provide separate artwork and photograph licenses
 • {{PD-scan}} — за скенирања на оригинали во јавна сопственост кои може да се обработени, но само во толкава мера што не би се очекувало за нив да почнат да важат засебни авторски права. Погледајте ја и страницата Commons:When to use the PD-scan tag.
 • {{PD-retouched-user}} — за дела во јавна сопственост кои се изменети (т.е. ретуширани) во значајна мера од страна на корисник на Ризницата. Со ова сите права на тие измени се пуштаат во јавна сопственост.

Threshold of Originality

Some works are too simple to be eligible for copyright protection. See Commons:Threshold of originality.

 • {{PD-ineligible}} — за дела кои се премногу тривијални за да подлежат на авторски права.

Additional templates describing ineligible works may be found at Category:PD-ineligible license tags.

Time based public domain

 • {{PD-old}} — за дела во јавна сопственост бидејќи авторските права се истечени. Ова важи за Европската Унија, САД и земјите кадешто авторските права важат додека е жив авторот плус 70 години.
 • {{PD-old-100}} — за дела во јавна сопственост бидејќи авторските права се истечени во земји и области каде авторските права важат додека е жив авторот плус 100 години или помалку.
 • {{PD-old-80}} — за дела во јавна сопственост бидејќи авторските права се истечени во земји и области каде авторските права важат додека е жив авторот плус 80 години или помалку.
 • {{PD-old-75}} — за дела во јавна сопственост бидејќи авторските права се истечени во земји и области каде авторските права важат додека е жив авторот плус 75 години или помалку.
 • {{PD-old-70}} — за дела во јавна сопственост бидејќи авторските права се истечени во земји и области каде авторските права важат додека е жив авторот плус 100 години или помалку.
 • {{PD-old-50}} — за дела во јавна сопственост бидејќи авторските права се истечени во САД и во земји и области каде авторските права важат додека е жив авторот плус 50 години или помалку.
 • {{PD-anon-70}} — анонимни дела постари од 70 години (Бернски договор). If possible, please use a different template:
  • {{PD-anon-expired}} — анонимни дела постари од 1 јануари, 1924 (САД и највеќето земји и области).
  • {{PD-anon-auto-1996}}, for non-EU works published in or after 1924, but which are known to be PD on the relevant URAA date (usually 1996, sometimes later); or
  • {{PD-anon-70-EU}} — анонимни дела постари од 70 години (Европска Унија).

Warning: All the above general time based public domain tags are not sufficient if alone. All media files on Wikimedia Commons tagged with these licenses must also be tagged with a license that is explicitly valid in the United States: see COM:TAG United States.

Автоматизирани лиценци за јавна сопственост

{{PD-old-auto-1996}} служи за дела кои подлежат на {{PD-1996}}, но со дополнителна функција. Зависно од годината на смртта на авторот, системот автоматски избира едно од следниве:

{{PD-anon-1996}} служи за анонимни дела кои подлежат на {{PD-1996}}. Depending on which year an anonymous work was published, it will automatically show the appropriate details.

References