Open main menu

Commons:Ознаки за слики/Разни слободни лиценци

This page is a translated version of a page Commons:Copyright tags/Various free licenses and the translation is 16% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Copyright tags/Various free licenses and have to be approved by a translation administrator.

Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Alemannisch • ‎Deutsch • ‎English • ‎Esperanto • ‎Nederlands • ‎asturianu • ‎català • ‎español • ‎français • ‎galego • ‎magyar • ‎norsk bokmål • ‎polski • ‎português • ‎slovenčina • ‎slovenščina • ‎suomi • ‎čeština • ‎македонски • ‎русский • ‎فارسی • ‎中文 • ‎日本語

A variety of license tags other than the GNU licenses or Creative Commons licenses indicate that a file may be freely used.

Contents

Лиценци за Копилефт Став

The Free Art License published by Copyleft Attitude is an example of a "copyleft" license, which lets users freely distribute copies and modified versions of a work with the stipulation that the same rights be preserved in derivative works created later. The GNU and Creative Commons licenses are other examples, and many other licenses apply the concept to some degree.

 • {{FAL}} — Free Art License, слободна лиценца објавена од Копилефт Став (Copyleft Attitude), важи за дигитални и недигитални уметнички дела. Со оваа лиценца „Free Art License“, одобрено ви е да го умножувате, распространувате и слободно менувате уметничкото дело, истовремено почитувајќи ги правата на изворниот создавач.'

FAL го препорачува Фондацијата за слободен софтвер: „Не заземаме став дека дека уметнички и забавни дела мора да бидат слободни, но доколку сакате да ослободите некое дело, ви ја препорачуваме лиценцата ‘Free Art License’.“

Разни слободни лиценци

Many custom public domain licenses are listed at Category:Custom PD license tags. The works may be released into the public domain by an organization or individual, or may be extracts from a major work that is in the public domain, such as the the Brockhaus and Efron Encyclopedic Dictionary (1890-1907). A small sample follows.

 • {{PD-Acid}} — за екрански слики од пробните програмски збирки на Acid
 • {{PD-OpenClipart}} — за слики од Библиотеката на отворени клипарти. CC ЈД посветување.
 • {{PD-PDFnet}} — за материјал од PDFnet.dk. Сиот материјал на оваа страница е пуштен во јавна сопственост.
 • {{PD-PDphoto.org}} — за слики од http://www.PDphoto.org: слободни за комерцијална употреба и правење на изведени дела доколку делата останат слободни.

Alternative free use licenses

Several organizations have developed specialized free use licenses that define terms compatible with Wikimedia Commons requirements. Many of the corresponding license tags may be found in Category:License tags. A sample is listed below.

 • {{Beerware}} — Пивска лиценца (Ревизија 42) (Beerware-License (Revision 42))
 • {{BSD}} — BSD лиценца
  • {{BSDu|корисничко име}} — BSD лиценца со вметнување на корисник
  • {{BSD-2c-KDE|Author=name|Year=години}} — 2-клаузула BSD-изведена лиценца која ја користи KDE
 • Таканаречени „MIT лиценци“:
 • {{CeCILL}} — CeCILL лиценца, француска лиценца за слободен софтвер изработена да биде компатибилна со Општата јавна лиценца на ГНУ.
 • {{Expat| праводржец }} — Expat лиценца.
 • {{MIT|<Author>|Expat}} – File is licensed under the Expat License, sometimes known as the MIT License.
 • {{MPL}} Мозила Јавна лиценца Верзија 1.1 (Mozilla Public License Version 1.1)
 • {{WTFPL}} — WTF Јавна лиценца Верзија 2
 • {{X11|автори или праводршци на авторски права }} — the X11 license, used by some software like Xfontsel

Copyrighted but may be used

There are many tags for cases where a work is protected by copyright but may be uploaded to Wikimedia Commons using a generic or source-specific license. A small sample follows. See Category:Custom license tags for more licenses like this.

 • {{Attribution}} — Под авторски права, но за слободна употреба доколку се наведе праводржецот. Ако вие сте автор на делото, ви препорачуваме да користите {{Cc-by-3.0}}, наместо ова.
 • {{Copyrighted free use}} — Под авторски права, но праводржецот дозволува секому да го користи делото за било каква цел. Consider using {{PD-self}} for your own work instead.
 • {{Free screenshot|license=free license}} — за екрански слики од незаштитени програми, или програми под слободна лиценца, или пак поинаку, следејќи ги правилата на Ризницата. Фактичката слободна ласиценца треба да се назначи како параметар во ознаката. (Видете {{Screenshot}} подолу за екрански слики од софтвер или оперативни системи заштитени со авторски права). Ако екранската слика прикажува оригинално дело од некој друг, проверете дали тоа е под слободна лиценца и назначете ја лиценцата со помош на посебна ознака. Ако на неа е прикажано ваше сопствено дело, тогаш напишете го тоа експлицитно и поставете ознака за лиценца по свој избот (од горенаведеното).

---

 • {{Bmz}} — сликите од http://www.bmz.amsterdam.nl/adam/index_e.html подлежат ан авторски права, но може да се користат ако се наведе изворот — Подрачна служба на Амстердам за заштита и реставрирација на историски градби и места (bMA). Ова важи само за сликите каде bMA не наведува некој друг извор.
 • {{NZTA-Sign-Spec}} – copyrighted but can be used for commercial or noncommercial use (just not on a New Zealand road)

References