Commons:Kriterier for hurtigsletting

This page is a translated version of a page Commons:Criteria for speedy deletion and the translation is 74% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Criteria for speedy deletion and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Shortcuts: COM:CSD • COM:SPEEDY

This page is considered an official policy on Wikimedia Commons.

It has wide acceptance among editors and is considered a standard that everyone must follow. Except for minor edits (such as fixing typos, or bringing information up to date), please make use of the discussion page to propose changes to this policy.

Denne siden definerer retningslinjene for hurtigsletting på Wikimedia Commons, og forklarer hvordan man skal håndtere hurtigsletting. Denne siden forklarer ikke opphavsretts- eller lisensproblemer; for informasjon angående det, se Commons:Lisensiering

Kriteriene for hurtigsletting definerer bare tilfellene hvor administratorne har klart konsensus slik at de kan, etter eget skjønn, ikke starte en vanlig slettingsdiskusjon men heller bare slette en fil eller side. Dette betyr ikke at dette er foretrukket; hvis det finnes en lettere eller bedre løsning, så burde den brukes. De dekker kun tilfellene definert i reglene under.

Administratorer burde bare hurtigslette sider eller media i de mest åpenbare tilfellene. Hvis en side har overlevd en slettediskusjon før, så burde den ikke hurtigslettes med mindre det har blitt oppdaget opphavsrettsbrudd. Bidragsytere lager noen ganger sider over flere redigeringer, så administratorer burde unngå å slette sider som kan være uferdig for raskt. Det er et sterkt konsensus om at hovedbidragsytere til sider burde bli advart angående hurtigsletting av sider de har bidratt på. Hvis du nominerer en side for hurtigsletting, vennligst skriv på hovedbidragsyters diskusjonsside.

For å nominere en side for hurtigsletting, så kan du bruke {{speedydelete|<DIN GRUNN HER>}} eller snarveien {{SD|<Kriteriekode her, for eksempel G7 «på forfatter/opplasters forespørsel», se listen>}}.

Generelle grunner

Shortcut
1. Testside, side lagd ved uhell, sider som bare har tull eller intet faktisk innhold
Sider som har overflødig innhold som tidligere ble brukt til testing, eller be lagd ved uhell, har intet faktisk innhold eller ellers bare er tull. Dette inkluderer også tomme kategorier og tekst på diksusjonssider (som har ingen historikk ellers) som ikke hjelper den relaterte siden.
2. Brutt eller unødvendig omdirigering
Sider som er omdirigeringer ikke lenkes til og det er usannsynlig at noen søker etter, i tillegg til brutte omdirigeringer. Omdirigeringer til tomme diskusjonssider etter å ha flyttet en side kan går også under dette kriteriet.
3. Innhold som er ment som vandalisme, trusler eller angrep
Innhold som er lagt inn med hensikten om å vandalisere, eller som er lagt inn med hensikten om å true, trakassere eller angripe en annen person eller bruker. Brukere som driver med slike handlinger kan bli midlertidig eller permanent blokkert, avhengig av hvor alvorlig vandalismen var. Innhold lagt inn med hensikten om å lage eller spre hoaxer eller løgn kan også slettes under dette kriteriet.
4. Gjeninnlegging av innhold allerede slettet etter konsensus
Sider eller filer som allerede har blitt slettet etter konsensus som gjeninnlegges. Gjentatt innlegging av slikt innhold kan føre til å få ens brukerkonto blokkert. Forfatteren eller opplasteren kan spørre en administrator om å få tilbake filen, eller legge inn en gjennoppretingssøknad.
5. Midlertidig sletting for å rydde opp i historikk eller sletting av visse revisjoner
Innhold slettet midlertidig for å fjerne spesifikke revisjoner med vandalisme, trusler, angrep eller personlig informasjon. Innhold kan også midlertidig slettes for å flette eller splitte sidehistorikker.
6. Ukontroversiell vedlikehold
Innhold midlertidig slettet for å gjøre plass for en sideflytting, eller andre ukontroversielle vedlikeholdsoppgaver som krever midlertidig eller permanent sletting.
7. Forfatter eller opplaster spør om å få filen eller siden slettet
Forfatter eller opplaster ber om sletting av nylig opprettet (<7 dager) og ubrukt innhold. For opplastingsforespørsler om sletting av innhold som er eldre,[1] så burde en vanlig slettediskusjon forekomme istedenfor.
8. Side som er avhengig av slettet eller ikkeeksisterende innhold
Siden eller filen avhenger av innhold som ble slettet eller ikke lenger eksister. Foreldreløse diskusjonssider uten nyttig innhold kan også slettes i henhold til dette kriteriet.
9. Kontorhandlinger
Dette kriteriet er reservert for kontorhandlinger. Wikimedia Foundation forbeholder seg retten til å raskt slette innhold midlertidig eller permanent i tilfeller med ekstraordinære omstendigheter. Ingen administrator kan slette innhold under dette kriteriet, med mindre de er offisielt en av Wikimedias ansatte. Slettinger av denne typen skal ikke reverseres uten tillatelse fra stiftelsen.
G10. Files and pages created as advertisements
This includes only content uploaded to promote goods and services, outside our project scope. Files that illustrate contemporary or historical advertisements do not fall under this criterion.
G11. Blatant text copyright violation
Page contains copyrighted text from webpages or documents without permission.

Navneromspesifikke grunner

(Gallerier)

1. Galleri uten bilder eller andre mediefiler
(Gallerier) i hovedrommet som er tomme eller som ikke har noe nyttig innhold.
3. Bruker mente å lage leksikalsk innhold
Sider ment å være encyklopediske artikler. Artikler og biografier hører til Wikipedia-prosjektene, og er utenfor Commons'omfang.

Kategorirommet

2. Kategori med feil navn

Kategorier med feil navn eller kategorier som bryter grunnleggende navnekonvensjoner, kan hurtigslettes. See Rename a category#Should the old category be deleted?

C2. Unuseful empty category
If a category is empty and is obviously unusable, unlikely to be ever meaningfully used, it may be speedily deleted. Don't apply if the page is marked with an explanation of why it should be kept or if the deletion can be controversial, the category was recently unconsensually emptied, etc. Consider redirecting or renaming the category rather than deleting it.

Commonsrommet

1. Feilutfylt eller rutinetømt slettediskusjon eller logg
Dette inkluderer slettediskusjoner som er korrupte eller ikke kan fikses. Eller unødvendige slettediskusjoner som ellers kan hurtigslettes. Dette krever enten at slettediskusjonen er formelt avsluttet og få botten til å fjerne den fra loggen, eller å slette hele diskusjon og manuelt fjerne den fra loggen. Sletteloggene blir også rutinemessig tømt når diskusjoner er lukket, når de er tomme kan kan bli slettet umiddelbart. Merk at dette ikke gjelder slettediskusjonsarkivene, som er adskilt fra arbeidslogger.

Filer

1. Opphavsrettsbrudd
Innholdet er tilsynelatende brudd på opphavsretten, med ingen klare bevis for Commons-kompatibel lisens blir utstedt av rettighetsinnehaver. Gjentatt opplasting av materiale beskyttet av opphavsrett kan føre til permanent eller midlertidig blokkering.
2. Fair use-innhold
Fair use-innhold. Slikt innhold er ikke tillattWikimedia Commons og skal hurtigslettes.
3. Derivativt innhold som baserer seg på annet materiale som ikke er fritt
Derivative verk som baserer seg på innhold som ikke er fritt (for eksempel skjermbilder). Dette inkluderer ikke tilfeller angående panoramafrihet.
4. Feilet lisensprøving
En lisensprøve konkluderte at den opplastede filen ikke er gitt ut med fri lisens. Filer tagget av OTRS-brukere med at de ikke har gyldig tilatelse, eller har vært tagget med at det ventes melding fra OTRS i mer enn 30 dager, kan også slettes i henhold til dette kriteriet.
5. Mangler viktig informasjon
Filen mangler viktig informasjon, som for eksempel lisens, tillatelse, eller kilde. Slikt innhold burde gis en periode på syv dager (etter tagging) før det slettes.
6. Lisensvasking
Innhold lastet opp med lisensvaskingsteknikker er brudd på opphavsretten. Gjentatt opplasting av materiale med slike lisenser kan føre til permanent eller midlertidig blokkering.
7. Tom fil
Filen er tom. Slike sider kan hurtigslettes uten videre kommentar, med mindre de fungerer som omdirigeringer.
8. Kopi eller nedskalert kopi
Filen er en kopi eller en mindre versjon av en annen fil. Den generelt aksepterte regelen er å slette den nyere kopien, men det er ikke alltid tilfellet, som for eksempel hvis den ene kopien er lastet opp av en bruker, og den andre av enbot. Bemerk at for store filer så er det akseptabelt å ha en mindre kopi av tilgjengelighetsgrunner.
9. Innlagt data
Filen inneholder ekstra data i formen av et passordbeskyttet arkiv.
F10. Personal photos by non-contributors
This includes low-to-medium quality selfies and other personal images of or by users who have no constructive global contributions.

Malrommet

1. Duplikatmal
En nylig lagd mal som er duplikat av en eldre mal.
2. Maler som ikke brukes
Ubrukte maler (med unntak av vedlikeholdsmaler som substes) kan hurtigslettes.

Brukerrommet

1. Bruker har spurt om å få innhold slettet i eget brukerrom
Brukeren har spurt om å få egen brukerside eller side i eget brukerrom slettet. Brukersider som er tømt av brukere kan også slettes i henhold til dette kriteriet.
2. Brukerside til en ikkeeksisterende bruker
Brukerside til en ikkeeksisterende bruker. Omdirigeringer kan bli lagd (og beskyttet) for brukerkontoer som har blitt omdøpt.
3. Upassende bruk av brukersider
Upassende bruk av brukersider. Disse inkluderer brukersider som inneholder ren reklame eller salgsfremmende materiale, eller som er opprettet med den hensikt om å trakassere eller angripe. De som inneholder tull eller ugjenkjennelig innhold kan også slettes i henhold til dette kriteriet.

Noter

  1. Eldre innhold (> 7 dager) kan brukes av eksterne nettsteder og vil derfor ikke dukke opp i Special:GlobalUsage.

See also