Open main menu
Eerste stappen
Eerste stappen op Commons
Advies en hulpmiddelen
Gebruik van bestanden door derden

Om een bestand op Commons makkelijk vindbaar te maken, kunnen aan het bestand categorieën worden toegevoegd. Gebruikers die op zoek zijn naar een afbeelding of geluidsbestand om een bepaald artikel mee te illustreren, zullen deze categorieën gebruiken om bestanden te vinden. Als je wilt dat je bestand vaker gebruikt wordt op de projecten van Wikimedia, is het dus belangrijk de juiste categorieën aan het bestand toe te voegen. Er wordt op Commons geprobeerd elk bestand in minstens één categorie te zetten.

Daarnaast zijn er op Commons gallerij-artikelen, waarin plaatjes over een bepaald onderwerp als thumbails in een gallerij staan. Gallerij-artikelen helpen gebruikers geschikte afbeeldingen te vinden. Voor een voorbeeld zie o.a. de gallerijen van de planeet Mars of de schilder Rembrandt.

(Het verschil tussen een gallerij-artikel en een categorie blijkt uit de naam. Pagina's zonder voorvoegsel zijn gallerij-artikelen, pagina's waarvoor "Category:..." staat zijn categorieën. De bestanden zelf krijgen het voorvoegsel "File:..." voor hun naam. Zulke groepen pagina's worden naamruimtes genoemd.)

Contents

Hoe een bestand in een categorie te zettenEdit

Een bestand op Commons kan in een categorie gezet worden op dezelfde manier als op onder andere Wikipedia een artikel in een categorie gezet wordt. Een klein verschil is dat de code op Commons in het Engels is (het Engelse woord voor categorie is category).

Om een bestand in een categorie te plaatsen, voegt u de volgende tekst aan het bestand toe:

[[Category:Naam van de categorie]]

In plaats van "Naam van de categorie" vult u de naam van de betreffende categorie in. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn en geen bestanden aan overvolle hoofdcategorieën toe te voegen. Om de juiste categorie te vinden kunt u het beste een hoofdcategorie opzoeken en bekijken welke subcategorieën er zijn. Uiteindelijk zult u op die manier terecht komen bij de categorie die de meest gedetailleerde omschrijving geeft.

Afbeeldingen aan gallerijen toevoegenEdit

Om een afbeelding aan een galerij-artikel toe te voegen, ga naar de betreffende gallerij en klik op "bewerken" (in het tabbladenmenu bovenaan de pagina). De gallerijen op de pagina zullen de volgende structuur hebben:

<gallery>
Image:Mars Valles Marineris.jpeg|Valles Marineris on Mars
Image:Mars Hubble.jpg|Mars seen by the Hubble Space Telescope, Realistic Colors
</gallery>

Op de pagina geeft dit het volgende beeld:

Door de volgende regel ergens voor de laatste regel (</gallery>) toe te voegen, kan een nieuwe afbeelding worden toegevoegd:

Image:Naam van de afbeelding.jpg|Korte omschrijving

Het wordt op prijs gesteld als de toegevoegde omschrijving in het Engels is, maar dit is niet noodzakelijk. Nadat u het gallerij-artikel opslaat, zal uw afbeelding aan de gallerij zijn toegevoegd. Wanneer u niet zeker bent van uw zaak, klik dan eerst op "Bewerking ter controle bekijken" voordat u opslaat.

Ook geluids- en videobestanden kunnen aan een gallerij worden toegevoegd, maar in plaats van een afbeelding zal dan het volgende icoontje te zien zijn:

Categorieën voor de manier waarop het bestand gemaakt werdEdit

Behalve categorieen die bestanden op onderwerp bevatten, kunnen ook categorieën worden toegevoegd die de manier waarop het bestand gemaakt werd verduidelijken. Voorbeelden zijn:

Verder lezenEdit