Open main menu

Commons:Első lépések/A Commonsra feltett fájlok használata

< Commons:Első lépések

Médiafájlok keresése a CommonsonEdit

A Commonson kevesebb szócikk van, mint a Wikipédián, de van kerékpár, , sok nemzeti park, növény, állat és hasonlók. Ha lehet, akkor legalább egy galéria szócikkhez szúrjál be a saját Wikipédiád megfelelő szócikkére mutató hivatkozást.

A Mayflower search sokat segíthet a keresett Commons kép megtalálásában.

Médiafájlok felhasználása a Wikimédia projekteken kívülEdit

Lehetőséged van a Commonson tárolt médiafájlokat máshol is felhasználni, azonban egy pár fontos dolgora ügyelni kell:

  • A hagyományos médiatárakkal szemben a Wikimédia Commons ingyenes és szabad. Bárki másolhat innen fájlokat, módosíthatja és használhatja azokat bármilyen célból, akár üzleti célból is, feltéve, hogy a forrást és az alkotókat megjelöli, illetve a legtöbb esetben ha a módosított vagy lemásolt fájlokat ugyanolyan szabad licenc alatt teszi közzé, amilyennel kapta.
  • A Wikimédia Commons adatbázisa és az összes szöveg GNU Free Documentation License alá tartozik. Minden egyes médiafájl oldalán megtalálható annak licencelési és felhasználási feltétele.
  • Arra azonban felhívnánk a figyelmedet, hogy a fájlleírásokban található szöveg pontosságát nem garantáljuk, ezért a felhasználni kívánt médiafájl licencelési feltételeit neked is ellenőrizned kell.
  • A felhasználási feltételekről bővebben a Commons:Licencfeltételek oldalon olvashatsz.

Médiafájlok felhasználása más Wikimédia projekteknélEdit

A Wikimédia Alapítvány által üzemeltetett projektekbe általában egyszerűen lehet beilleszteni egy Commonson tárolt képet: ugyanúgy kell, mint egy helyi képet.

Egy kép beszúrásához az oldalra például az alábbi kódrészt kell beilleszteni:

[[Image:fájl.jpg|thumb|Képleíró szöveg]]

Egy hangfájl beillesztésére két lehetőség is van. Ha létezik {{Audio}} sablon, akkor azt célszerűbb használni, egyébként pedig például ezt a kódrészt:

[[Media:fájl.ogg|Hangfájlt leíró szöveg]]
{{Audio|Szóköz_nélküli_fájlnév|Hangfájlt leíró szöveg}}

További részleteket erről a Wikipédia:Képhasználati technikáknál.

Médiafájlok használata más MediaWiki telepítéseknélEdit

A Wikimédia Commons fájljait bármilyen MediaWiki wikibe be lehet illeszteni az alábbi beállításo segítségével:mw:Manual:$wgForeignFileRepos#Using_files_from_Wikimedia_Commons_:_ForeignAPIRepo. Ezt "InstantCommons"-nak hívják, és jelenleg kísérleti stádiumban van. Ha ezt a saját wikidben is szeretnéd használn, akkor a http://www.mediawiki.org/ oldalon érdemes követni a szoftverfrissítéseket.

A Commons fájljait természetesen egyéb saját használatra is letöltheted, de követned kell a licencfeltételeket.

Lásd mégEdit

A Wikimédia Commons oldalain:

MediaWiki kézikönyv: