Open main menu

Fájlok áthozása más projektekbőlEdit

Mivel a Commonson tárolt fájlokat az összes Wikimédia projekt el tudja érni, jó ötlet a szabad licencelésű médiafájlaidat más projektekből áthozni ide.

Az egyik leggyakoribb hiba, amelyet más projektekből a Commonsra áthozott képeknél vétenek, a kisméretű és felbontású bélyegkép átmásolása. A MediaWiki szoftverrel ugyanis magas felbontású képeket is be lehet illeszteni egy szócikkbe, és csak a thumb / bélyeg paramétert kell a kép hivatkozásához hozzáfűzni. A cikk megjelenítésénél csak a kicsi kép lesz látható. Egy csökkentett méretű képet legkönnyebben a fájlnévről lehet felismerni, mivel a rendszer ilyenkor az adott méretre csökkentett pixelek számát hozzáadja a fájlnévhez: "150px-példa.png".

  1. Menj vissza a kép oldalára.
  2. Kattints a képre, és akkor eljutsz a teljes méretű képhez.
  3. Ezt a képet mentsd el és töltsd fel.
  4. Miután végeztél, a Commonsra feltöltött bélyegképre tedd ki a {{Duplicate}} sablont, és add meg a teljes felbontású kép hivakozását
  5. Egy adminisztrátor hamarosan majd letölti a bélyegképet, mivel arra már nincs szükség.


Ha egy másik Wikimédia projektből másoltál képet, akkor add meg, hogy melyikről (például "Hungarian Wikipedia"), továbbá nevezd meg az ottani kép szerkesztőjé és a fájl eredeti nevét. Ügyelj a kép licencelésére. A Commons e tekintetben sokkal szigorúbb, ide csak szabad licencelésű médiafájlok jöhetnek - fair use illetve kereskedelmi felhasználást nem engedélyező képek nem. Bővebben erről a licencfeltételekben.

További eszközökEdit

 
A Commonist képfeltöltő szoftver

Bizonyos feladatokra jobb a feladatnak megfelelő eszközt használni. Ha például sok képet szeretnél a Commonsba egyszerre feltölteni, akkor a Commonist program tud ebben segíteni. A Tools és a Tool integration oldalakon további eszközökkel is megismerkedhetsz.

Erősen ajánlott, hogy a Commons böngészéséhez ne az Internet Explorert használd, különösen ne a 6.x és régebbi változatait. Az Internet Explorer régebbi változataiból hiányoznak bizonyos funckiók, amelyek megkönnyítik a Commons használatát. Mindenféle operációs rendszerhoz számos egyéb böngésző közül lehet választani - itt van például a Firefox, a Konqueror, az Opera vagy a Safari.

Lásd mégEdit

A Wikimédia Commons oldalain:

Az angol Wikipédia oldalan: