Open main menu

KépekEdit

 
A Szaturnusz Titán holdjáról készült műholdas képet a lehető legmagasabb felbontásban töltötték fel, és a kép leírási oldalán is bőségesen szerepelnek a képpel kapcsolatos információk (a leírási oldal megtekintéséhez kattints a képre)

A kép minőségéről és felbontásáról általában elvárt, hogy a lehető legmagasabb szintűek legyenek. A magas felbontású képeket például nagyon jó minőségben is ki lehet nyomtatni. A Wikimédia projekteket meghajtó MediaWiki szerver szoftver a legtöbb formátumú képet igény szerint tudja átméretezni, a tárhely miatt pedig nem kell aggódni - ezért a letöltési idő és az adatmennyiség ne tartson vissza attól, hogy a lehető legmagasabb felbontású képet töltsd fel!

Képméret és átméretezésEdit

A 2005. október 19-i MediaWiki szoftver 12,5 megapixelnél nagyobb felbontású PNG fájlokat nem tud kezelni — ez 3535×3536 pixel négyzetnél, 4082×3061 pixel a 4:3-os aránynál, vagy 4497×2779 pixel az aranymetszés szabályai szerint. Egyébként a magas felbontású képekkel nincs gond. A szoftver jelenleg nem tud animált GIF-et átméretezni, ezért ezeket a szükséges méretben kell feltölteni.

2008 végétől a legnagyobb feltölthető fájlméret 100 MB-ra nőtt.

Fájltípusok és elnevezésükEdit

A Wikimédia Commons csak bizonyos fájltípusokat fogad be, a többieknél hibát ad. A megadott fájlnév egyben a képleíró lap címe is lesz. Ha valaki más képét megváltoztatod, akkor más néven töltsd vissza, és hozz létre egy hivatkozást az eredeti fájlra is.

Melyik fájltípus mire jóEdit

A képtől függően lehet egy fájltípus jó vagy kevésbé jó. A JPEG-ek részletdús képekhez, például fényképekhez ideálisak. Egy ábrához már kevésbé, mert a JPEG, akárcsak a GIF és a PNG, nem méretezhető át minőségromlás nélkül. Ezért ábrákhoz, diagramokhoz, grafikonokhoz az SVG-t ajánljuk. Az SVG fájlokat könnyen lehet szerkeszteni és minőségromlás nélkül felnagyítani, de az SVG például fényképekhez már nem annyira ajánlott. A GIF fájlok kezelése a szerverszoftvernek nehezére esik, és a formátumok korlátai miatt igazából csak animált GIF-eknél ajánlott a használata. A fájltípusok közötti különbségek részletesebb kifejtésére lásd a fájltípusokat.

  • Fényképek esetén inkább használt JPEG-et (.jpg vagy .jpeg kiterjesztéssel). Bár a TIFF magasabb minőséget nyújt, mint a JPEG, ezek a fájlok túl nagyok ahhoz, hogy a szerverszoftver azonnal, igény szerint konvertálhassa őket (ezért is nem lehet jelenleg TIFF képet feltölteni.) A PNG veszteségmentes tömörítést használ, ezért elvileg jobb a fényképekhez is, de az eredendő fájlméret magas felbontású fotóknál túl nagy. PNG fájlokat olyan esetben érdemes feltölteni, ahol a többi formátum gyengébb, például képernyőképeknél. A JPEG képeket ne "progresszív" módban mentsd el[1] Arra kérünk, hogy optimalizáld a JPEG-eket.
  • Animált képek-hez használj GIF-et (.gif kiterjesztéssel).
  • Diagramok, grafikonok és hasonlók esetében az SVG formátumot ajánljuk (Scalable Vector Graphics, .svg) kiterjesztéssel).

Hang- és videóanyagokEdit

Hangfájlokat MIDI (.mid) és Ogg Vorbis (.ogg) formátumban, videófájlokat pedig csak Ogg Theora (szintén .ogg) formátumban lehet feltölteni. A többi formátumot (például MP3, WMA, MPEG és WMV) a Wikimédia Commons szabadalmi okokból nem tudja befogadni. A legnagyobb fájlméret 100 MB, ezért a minőséget a médiafájl hosszának arányában érdemes meghatározni. Konverziós és enkódolási témában lásd a Commons:Szoftver oldalt.

Jól megírt fájlleírásEdit

Egy jól megírt fájlleírásból a fájl összes információja kiderül, többek között hogy mi a forrása és a szerzői jogi státusza, hogy mi van rajta és hogyan készült. A leírás elkészítésének megkönnyítésére készült egy sablon, amelynek használata erősen ajánlott. A lenti szöveget feltöltéskor másold be a fájl "Summary" / "Leírás" mezőjébe, és töltsd ki a sorokat:

{{Information
|Description =
|Source =
|Date =
|Author =
|Permission =
|other_versions =
}}
A mezők kitöltése

Ha nem tudsz mindent kitölteni, akkor használd az "unknown" vagy "no" szavakat (idézőjel nélkül), de ne írj be kötőjelet vagy függőleges vonalat ('|'), illetve a "none" szót, mert a sablon ezeket külön értelmezi, és széteshet tőlük.

Description / Leírás
A tartalom összefoglalása: mit látsz, hallasz vagy érzékelsz? Ha a kép egy műalkotás, akkor ide írj egy rövid összefoglalót a történetéről. Ha a képen valamilyen állat látható, add meg a pontos nevét. Ásványokról készült képeknél például a méret is fontos lehet. A leírást bármilyen nyelven megadhatod, de azért célszerű angolul is. Ha több nyelven beszélsz, akkor próbáld meg azokon a nyelveken is megadni a leírást. A magyar Wikipédia felé irányuló hivatkozáshoz a [[w:hu:Szócikk neve]] kódot használhatod.
A leírások nyelvének megadásához használd a Commons sablonjait, például:
{{Information
|Description=
{{cs|Nějaký český popisek.}}
{{en|Some description in English.}}
{{hu|Magyar nyelvű leírás.}}
…
|Source=…
Source / Forrás
Saját mű esetén "Own work", egyébként pedig az alábbiak közül egy párat:
  • Hivatkozás arra a weboldalra, ahonnan a kép letölthető és hivatkozás egyenesen a képre
  • Katalógusszám
  • Intézmény neve (abban a formában, ahogy ők kérik)
  • Könyvforrás
  • stb.
Date / Dátum
A mű létrehozásának vagy nyilvánosságra hozásának dátuma, lehetőleg ISO 8601 formátumban, például 2006-01-15 2006. január 15. helyett.
Author / Szerző
A fájl szerzője vagy szerzői. Ha a személy nem ismert, akkor a képet publikáló intézmény neve is megfelel. Saját mű esetén add meg az igazi nevedet és linkeld be a felhasználóneved: "[[User:JQPublic|John Q. Public]]". Ez így fog megjelenni: John Q. Public. Alternatív megoldásként a felhasználónevet teheted zárójelbe: John Q. Public ([[User:JQPublic|JQPublic]]), és akkor így jelenik meg: John Q. Public (JQPublic).
Permission / Engedély
Ide beírhatod azt az engedélyt, amit a szerzői jog tulajdonosától kaptál. Általános licencnél (például USA közkincsnél vagy szabad tartalom licencnél) szúrj be egy hivatkozást az engedély oldalára. Ha te vagy a szerzői jog tulajdonosa, akkor beírhatod például hogy "Kettős licencelés GFDL és CC-BY-SA összes változata alatt", vagy "See below / Lásd lent" a licensablonokat.
Figyelem: Ettől függetlenül még ki kell tenni a megfelelő licencsablont!
Other versions of this file / Más változatok
Ha a Commonson a fájlnak más változatai is vannak (például más nyelvű feliratokkal, vagy egy színes kép fekete-fehér változata), akkor azokra itt kell hivatkozni.

Emlékeztető: Több médiafájl esetében geokódolási sablont is érdemes megadni az információs sablonon túl. Erről bővebben a következő lépésben lesz szó.

JegyzetekEdit

  1. A progresszív képek kicsinálják a kisképet gyártó alprogramot, mert az átméretezéshez az egész képet kell betölteni, amitől viszont elfogy a memória. Az ezzel kapcsolatos vitát lásd: Commons:Village_pump/Archive/2006Nov#Jpeg_format_issue és egy példát.

Lásd mégEdit