Open main menu

Commons:Første steg/Bildekvalitet og beskrivelse

< Commons:Første steg

KvalitetEdit

 
Et bilde av Saturns måne Titan lastet opp i høyeste mulige kvalitet og med den anbefalte bildebeskrivelse (klikk på bildet for å se bildesiden)

Generelt bør bildekvaliteten være så høy som mulig, slik at de for eksempel kan skrives ut med høy oppløsning. Bruk høy oppløsning på JPEG-filer, som er anbefalt for fotografier men ikke for diagrammer, og på PNG-filer. Siden 19. oktober 2005 har ikke MediaWiki-programvaren kunnet støtte PNG-filer på mer enn 12,5 megapiksler – omkring 3500 x 3500 piksler – men for JPEG-filer kan også høyere oppløsning brukes. Programvaren kan heller ikke skalere animerte GIF-filer, så disse må lages i ønsket størrelse.

FiltyperEdit

Bare visse typer filer kan lastes opp til Wikimedia Commons. Hvis du forsøker å laste opp andre filtyper får du en feilmelding.

For fotografier, bruk JPEG. Selv om TIFF tilbyr høyere kvalitet, kan filene bli temmelig store, og programvaren klarer ikke å skalere dem direkte (dette er årsaken til at filtypen for tiden ikke er tillatt på Commons). PNG komprimerer også uten tap av kvalitet, men fungerer dessverre ikke så bra for for fotografier. GIF er tillatt, men det frarådes å bruke det på Commons. Unntaket er animasjoner, hvor GIF er det beste valget. For diagrammer og annen grafikk er [[:no:dawdsadwsawdsaporn69696969696om med bilder bør ikke kvaliteten være for lav. Øvre grense for filstørrelse er omkring 20 MB, så kvaliteten må noen ganger tilpasses til dette. porn porn

Gode filbeskrivelserEdit

En god filbeskrivelse gir komplett informasjon om filen, både den nødvendige informasjon om opphavsrett og kilde såvel som beskrivende informasjon om hva det viser og hvordan den ble laget. For å gjøre dette lettere er det laget en standardmal for bilder, som ligger tilgjengelig på opplastingssiden. Denne malen sørger også for at informasjonen blir lett lesbar, og det er derfor sterkt anbefalt å bruke den. Bare kopier malkoden, lim den inn i «Summary»-feltet og fyll inn:

{{Information
|Description = 
|Source = 
|Date = 
|Author = 
|Permission = 
|other_versions = 
}}

Feltene brukes slik:

Hvis du ikke har noe å fylle inn, skriv en bindestrek, slik at malen fungerer riktig – å la et felt stå blankt kan føre til at malen ikke gjengis riktig. Unntaket er det siste feltet, for alternative versjoner.

Description
En beskrivelse av innholdet – hva man ser eller hører. Hvis det er et kunstverk, gi en kort historisk kontekst. Er det vitenskapelige data, gi et kort sammendrag. Du kan lenke til relevante artikkelsider på Commons eller andre Wikimedia-prosjekter. Beskrivelsen kan være på et hvilket som helst språk, men for at flest mulig skal ha glede av filen er det en fordel å også ha en beskrivelse på engelsk. Dersom du kan flere språk, bruk dem gjerne.

Source
Hvis du selv har laget filen, skriv det (gjerne Own work hvis du fyller ut på engelsk). Ellers bør det her stå for eksempel:

  • Lenke til nettside, som går direkte til siden du fant filen på (ikke dirkete til filen selv)
  • Katalognummer
  • Navn på institusjonen som har formidlet filen
  • Bokkilde
  • osv.

Date
Datoen skal ideelt sett være produksjonsdatoen, helst i ISO 8601-format (for eksempel 2006-07-27 for 27. juli 2006). Dersom datoen ikke er kjent, forsøk å angi den så nøyaktig som mulig.

Author
De som har laget filen. Dersom dette ikke er kjent, angi navnet på institusjon, forlag eller tidsskrift som har publisert den. Dersom det er et egenprodusert verk, er det fint om du oppgir både brukernavn og virkelig navn, f.eks. ved å skrive [[User:brukernavn|virkelig navn]]. Dette gjør at du vil krediteres skikkelig om noen gjenbruker verket ditt. Det er ikke nødvendig å oppgi ditt virkelige navn om du ikke ønsker det, GFDL- og Creative Commons-lisensene lar opphavspersonen krediteres slik han selv vil.

Permission
Angi tillatelsen som er gitt til å publisere under en GFDL-kompatibel lisens. Dersom det er en generell tillatelse, angi en lenke til denne. Dersom det er en egenprodusert fil kan du bare kort nevne hvilken lisens du bruker, eller skrive «se nedenfor», ettersom lisenstagg blir plassert under malen.

NB! Du må allikevel velge lisenstagg når du laster opp bildet!

Other versions of this file
Dersom det finnes andre versjoner av bildet på Commons kan du legge en lenke her. Dette kan for eksempel gjøres når du legger ut en svart/hvitt-versjon av et fargebilde eller grafikk med oversatt tekst. Hvis du modifiserer en fil andre har laget, og det ikke dreier seg om en åpenbar korrigering av feil, vennligst last den opp under et annet navn og lag en lenke fra originalens beskrivelse.


NB! Les også: Commons:Første steg/Sortering

RedigeringssammendragEdit

Når du laster opp en fil får du opp et felt for sammendrag («Summary»). De første 255 tegnene som skrives her blir stående permanent på bildesiden, i seksjonen «File history».

Hvis du laster opp en ny fil vil sammendraget også bli plassert på bildesiden. Det er derfor greit å bruke feltet til å sette inn beskrivelsesmalen.

Laster du opp en ny versjon av en fil er det viktig å forklare, så detaljert som mulig, hva du har gjort med den. Dette er viktig fordi det ofte kan være vanskelig for andre å se hva du har gjort. Det du skriver på redigeringssammendraget når du laster opp nye versjoner, blir på bildesiden kun stående i seksjonen «File history». Du overskriver derfor ikke noe av den andre informasjonen. Ønsker du å endre den vanlige beskrivelsen på bildesiden må du gå inn og selv gjøre dette i etterkant.