Commons:Renomenar un fitxer

This page is a translated version of a page Commons:File renaming and the translation is 30% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:File renaming and have to be approved by a translation administrator.

Shortcuts : COM:FR • COM:MOVE • COM:RENAME

Commons file move icon
COM:MOVE dirigeix aquí. Per obtenir informació sobre com moure fitxers d'altres projectes, vegeu Moure fitxers a Commons.

La funció de canvi de nom d'un fitxer permet canviar el nom (o "moure") dels fitxers, que funciona bàsicament de la mateixa manera que es mouen les pàgines "normals". La funció només està disponible per als stewards, els administradors i els propietaris de fitxers. Les sol·licituds per convertir-se en un eliminador de fitxers es mostren a Commons:Requests for rights#Filemover.

Els usuaris poden sol·licitar un canvi de nom del fitxer activant primer el gadget RenameLink mitjançant Special:Preferences#mw-prefsection-gadgets subsecció "Interface: Files and categories". A continuació, apareix una opció de menú addicional "Mou" al menú superior. Posteriorment, un administrador avaluarà, executarà o rebutjarà la sol·licitud. Hi pot haver un retard d'unes hores.

Quins fitxers es poden de canviar el nom?

Shortcut

Que un nom de fitxer es percebi adequat sovint depèn de la familiaritat de l'individu amb el tema, que sovint és el lloc que es representa. També passa que els elements són coneguts en termes diferents per a diferents col·laboradors o creuen que les entitats són principalment conegudes sota el terme amb què ells les utilitzen per descriure aquesta entitat, sense tenir en compte les diferències culturals, fins i tot dins de països.

No és menys important la finalitat que es creu que té el nom del fitxer; els col·laboradors que categoritzen sovint els fitxers tenen demandes diferents d'aquells que els creen, processen, gestionen i carreguen. Els usuaris que carreguen sovint tenen esquemes de denominació dels seus fitxers; moure fitxers pot trencar-los-hi els esquemes. Si és possible, s'ha de conservar l'idioma i l'esquema, així com la càmera o el número del catàleg.

A Commons:Denominació dels fitxers es descriuen com s'han de nomenar els fitxers. En general, Commons té com a objectiu proporcionar noms de fitxer estables, ja que hi pot haver clients de fitxers externs i el trasllat de fitxers implica recursos humans i informàtics importants. Per tant, el canvi de nom s'ha d'utilitzar amb precaució. Actualment hi ha sis usos àmpliament indiscutibles per a les sol·licituds de canvi de nom:

Núm. Objectiu Exemples (nom antic) Exemples (nom nou)
1. A petició de l'usuari que l'ha penjat originalment.[1]
2. Per passar d'un nom ambigu o sense sentit a un nom que descrigui el que mostra particularment la imatge.[2] File:DSC 1342.jpg (no dóna cap informació) File:Pretoria Venningpark DSC 1342.jpg
File:20110428 OH K1023900 0014.JPG - Flickr - NZ Defence Force.jpg (només el fotògraf o el titular dels drets) File:Helicopter A109LUH(NZ) by NZ Defence Force.jpg
File:20120519 3349.CR2.png (només la data) File:Sebkha-Chott 3349.png
File:Paris 319.jpg (només la ubicació general) File:Paris 75018 Rue Norvins no 018 Le Consulat z.jpg
File:Smartphone.jpg (categoria genèrica) File:Samsung Galaxy Note series (Original, II, and 3).jpg
File:RAS.jpg (sigles o inicials) File:Rodrigo Arias Sánchez.jpg
File:Flickr - law keven - Anybody know a Good Dentist^......Happy Furry Friday Everybody...-O))).jpg (sense relació amb el contingut del fitxer) File:Lion-tailed Macaque, Colchester Zoo, England.jpg
File:Louvre 12.jpg (inadequat per a un contingut específic) File:Mona Lisa by Leonardo da Vinci.jpg
3. Per corregir errors evidents en els noms dels fitxers, inclosos els noms i cognoms mal escrit, les dates incorrectes i els objectes o organismes mal identificats.[3] File:Ayres Rock 3.png
File:Van Gogh portrait 1787.jpg
File:Unknown insect 02.jpg
File:Ayers Rock 3.png
File:Van Gogh portrait 1887.jpg
File:Hogna radiata 02.jpg
4. Per harmonitzar els noms d'un conjunt d'imatges de manera que només es diferenciï una part de tots els noms.[4] File:Bhf-BS-Icon.svg
File:Icon HST bs 1.svg
File:Dst symbol.svg
File:BSicon BHF.svg
File:BSicon HST.svg
File:BSicon DST.svg
5. Per canviar un nom de fitxer que infringeixi les polítiques i directrius de Commons si aparegués en un altre lloc del projecte com a text. Això inclou una vulgaritat gratuïta, atacs personals/assetjament, publicitat descarada i casos en què s'autoritzaria la supressió de revisions.[5] File:Stupid fat idiot.jpg
File:Buy now NEW PAINT! 555-6200.png
File:<Name of the person>.jpg
File:2007 pink Honda Accord.png
6. Manteniment no controvertit i correccions d’errors, incloent-hi extensions duplicades, incorrectes o no vàlides i defectes de manipulació de jocs de caràcters, entre altres problemes tècnics semblants.[6] File:Map of Asia.svg.png
File:Computer mouse.jpe
File:Map of Asia.png
File:Computer mouse.jpg
Informació addicional
Si us plau, considereu la possibilitat de crear redireccions de fitxers, quan sigui possible i possible. Són econòmics, normalment no trenquen res i s'editen o esborren fàcilment, si cal.
 1. Tret que hi hagi una raó convincent per no fer-ho, s'han d'acceptar les sol·licituds de càrrega. Això és una cortesia, però no un dret absolut. Si un motor de fitxers creu que un nom nou proposat és perjudicial o inadequat, pot suggerir un nom diferent o rebutjar la sol·licitud.
 2. Incloent:
  1. No dóna cap informació
   Compost completament per lletres, números i paraules aleatòries com "Flickr", "original" i "retalla", que no descriuen el tema de la imatge, però poden indicar-ne l'historial de càrregues
  2. Únicament la informació és el fotògraf o el titular dels drets
   L'única informació significativa és el nom del fotògraf o del titular dels drets d'autor
  3. L’única informació és la data
   L'única informació significativa és la data en què es va fer la fotografia
  4. L’única informació és la ubicació (general)
   L'única informació significativa és una ubicació àmplia, com ara una ciutat, província o país. En aquest cas, la ubicació és tan gran que una persona mitjana no seria capaç d'esbrinar on s'ha pres la imatge o què representa la imatge, sense l'assistència d'algú que coneix la zona.
  5. Categoria genèrica en comptes d’un terme específic
   L'única informació significativa és una paraula, com ara "telèfon intel·ligent" o "captura de pantalla", que descriu àmpliament l'objecte del fitxer, però no proporciona cap informació que ajudi algú a identificar l'objecte específic representat. Això no es limita només als objectes inanimats, sinó que també s'aplica a títols amplis o agrupacions, com ara "reina" o "ocell".
  6. Sigles i inicials
   L'única informació significativa és un acrònim o les inicials d'una persona. Això es diferencia de "Sense cap informació", ja que les sigles o inicials estan relacionades amb el tema del fitxer, fins i tot si es necessita un segon per esbrinar com.
  7. Noms que tenen sentit però que no descriuen el fitxer
   Conté una descripció o missatge coherent que no descriu l'assumpte del fitxer. No s'aplica en els casos en què el nom del fitxer és el títol donat a una obra d'art per l'artista que la va crear, encara que el nom no tingui res a veure amb el que es representa (per exemple, moltes obres del dadaisme)
  8. Imatges en què la informació del nom del fitxer, tot i que normalment és acceptable, no és adequada per al contingut específic
  Sense incloure: Ubicacions específiques, com ara un parc, un edifici individual o un esdeveniment.
 3. Si un objecte o organisme es va identificar incorrectament al nom del fitxer (com ara trucar a un Sylvilagus floridanus amb el nom "Fitxer:Sylvilagus audubonii.jpg"), aquest criteri cobreix el canvi de nom de la imatge. Si el nom del fitxer inclou paraules com "no identificat" o "desconegut" quan es descriu un objecte o organisme, i aquest objecte o organisme s'ha identificat, aquest criteri també inclou el canvi. No obstant això, aquest criteri no inclou la transferència d'un fitxer del seu nom d'ús comú al seu nom científic o tècnic.
 4. El fet que les imatges comparteixin una categoria no vol dir que formin part d'un conjunt. Hi ha dos escenaris per als quals s'ha dissenyat aquest criteri. En primer lloc, certes plantilles complexes (com ara les que utilitzen BSicons o que mostren kits de futbol) assumeixen que les imatges que s'utilitzen en elles seguiran una convenció de noms específica. Wikisource també utilitza una convenció de noms específica per als fitxers font que transcriuen. En segon lloc, els fitxers que formen parts d'un conjunt (com ara escanejats des del mateix llibre o imatges grans que es divideixen en porcions més petites a causa de la restricció de mida de càrrega de Commons) haurien de seguir la mateixa convenció de noms perquè apareguin junts, en ordre, en categories i llistes.
 5. Tingueu en compte que el punt de vista neutral de Commons difereix significativament del de la Viquipèdia en anglès. Un fitxer com "Fitxer:Taiwanese Tiaoyutai islands map.png" seria acceptable a Commons, tot i que no té un títol neutral (vegeu here). Tanmateix, això no significa que tots els títols que no siguin redactats de manera neutral siguin acceptables. Una imatge d'una persona amb el nom "File: 1BIGGest_nOSE_everS33n.JPG" no gaudiria de la mateixa protecció.
 6. Això no és caixa de sastre per tot allò que no s'adapti a cap de les anteriors. Això és per a problemes tècnics específics, generalment que tenen una tasca de Phabricator i que han estat objecte de discussió comunitària.
Consulteu → el debat que va ocasionar la selecció d’aquests criteris.

Quins fitxers no es poden de canviar el nom?

As a matter of principle it's best to leave all files with generally valid names at their locations, even if slightly better names may exist. So for example:

# Criteria to decline Examples (old name) Examples (new name)
1. Files should NOT be renamed only because the new name looks a bit better. File:TowerBridge'09.jpg File:Tower_Bridge_2009.jpg
2. Files should NOT be renamed only to translate the filename to another language and/or because the filename is not correctly capitalized. Remember, Commons is a multilingual project, so there's no reason to favor English over other languages. File:Rathaus_bremen.jpg File:Bremen_town_hall.jpg
3. If a filename in a local project conflicts with a filename at Commons, the file in the local project should be renamed. Renaming it at Commons would mean changing it in a lot of projects instead of just one.
4. Files with copyright issues should NOT be renamed until copyright issues are resolved. There is no reason to rename a file if it is going to be deleted on copyright grounds.

Additional naming conventions and exceptions from the above list might be discussed for specific projects. For example, moving PDF and DjVu files transcluded at the Wikisources can be problematic for those wikis.

A user repeatedly renaming files under invalid reasons can be stripped of the filemover privilege. Warning: certain cases of wheel-warring—such as reversal of a preceding renaming which had a valid reason—may result in removal of the filemover privilege even for one infraction.

Com canviar el nom d’un fitxer

 
Movefile gadget

Only administrators, file movers and Wikimedia stewards can rename files for now. If you belong to any of those groups, and therefore have the movefile right, just use the "Move & Replace" tab as you would normally do to a regular page.

If you can't rename files, you can request a move by putting the template

{{Rename|required newname.ext|required rationale number|reason=required text reason}}

on the file description page. Alternatively, if you have a user account at Commons, you can select "More → Move" near the top right of the file page and then fill in the provided form; this functionality is provided by the default gadget RenameLink. Either way, an editor with filemoving rights will perform the move if it conforms to the guidelines described above.

Responding editors should follow the instructions on the template. In most cases, a file redirect should be left on the original page, except if it is a misleading or promotional name.

Mass rename

A user script that can rename many files: User:Perhelion/massrename.js.

Intercanvis de noms de fitxer

To perform file name swaps, you need the suppressredirect right. For example, somebody uploaded two files: "Obverse Of Token.jpg" and "Reverse Of Token.jpg", but the "obverse" image shows in fact the reverse side, and the reverse shows the obverse side. In this case, you'd have to:

 1. Move "Obverse Of Token.jpg" to "Temporary name Of Token.jpg"
 1. Move "Reverse Of Token.jpg" to "Obverse Of Token.jpg" without leaving a redirect.
 1. Move "Temporary name Of Token.jpg" to "Reverse Of Token.jpg" without leaving a redirect.

Deixant una redirecció

When you move (rename) a file by using the move tab, by default the old title will automatically become a redirect page to the new title. Additionally urls to thumbnails of the old file name will also redirect (however, direct links to the full size version of the file will not redirect). Redirects to the moved file are automatically updated when using Move & Replace to avoid double redirects.[1] If you do not use Move & Replace, you'll have to update all redirects to the file manually.

All file movers have the suppressredirect user right.[2] This allows file movers to not leave behind a redirect when moving files and instead automatically have the original file name deleted. Policy never requires you to suppress the redirect, suppression of redirects is entirely optional.

Suppression of redirects is only allowed in the following cases:

 • To move recently uploaded files with an obvious error in the file name where that error would not be a reasonable redirect. For example: moving "Sheep in a tree.jpg" to "Squirrel in a tree.jpg" when the image does in fact depict a squirrel.

Please note, this ability should be used only in certain circumstances and only if you are absolutely sure that it is not going to break the display of the file on any project. Redirects should never be suppressed if the file is in use on any project. When in doubt, leave a redirect.

If you forget to suppress the redirect in case of file name vandalism or you are not fully certain if the original file name is actually vandalism, leave a redirect and tag the redirect for speedy deletion per G2.

The malicious or reckless breaking of file links via the suppressredirect user right is considered an abuse of the file mover right and is grounds for immediate revocation of that right.

Com suprimir una redirecció

If you are using the move and replace script there will be a checkbox that says "Leave a redirect behind". This is automatically checked and cannot be turned off if the file is in use. If the file is not in use, unchecking the box will suppress the redirect and one will not be created upon moving the file. The "Leave a redirect behind" checkbox is also available on the general special page, Special:MovePage, which can be found by searching for Special:MovePage/PAGENAME in the search bar.

To easily bypass the move and replace script on file pages and use the special page instead, a new tab must be opened through the move and replace button. Depending on your mouse settings you may be able to do this by "middle clicking" (clicking the mouse wheel) on the move and replace button. For others you can right click on the move and replace button and open in a new tab. Please note, the special page will not attempt to replace any usage of the file on any pages it is on.

Hi ha un registre dels noms de fitxers?

All file renamings are recorded in the Move log which is a log for all moves in all namespaces. There's no namespace filter for "files only" available yet.

Persones responsables actualment de moure fitxers

Vegeu també

References

 1. MediaWiki:Gadget-AjaxQuickDelete.js
 2. phab:T236348