Commons:Eerste stappen/Welke licentie

This page is a translated version of a page Commons:First steps/License selection and the translation is 69% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:First steps/License selection and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Alemannisch • ‎Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎Türkçe • ‎asturianu • ‎català • ‎español • ‎français • ‎galego • ‎hrvatski • ‎italiano • ‎magyar • ‎norsk bokmål • ‎polski • ‎português • ‎română • ‎shqip • ‎slovenčina • ‎suomi • ‎svenska • ‎čeština • ‎русский • ‎српски / srpski • ‎עברית • ‎العربية • ‎فارسی • ‎हिन्दी • ‎ភាសាខ្មែរ • ‎中文 • ‎日本語 • ‎한국어

Shortcut: COM:FS/LS

Eerste stappen op Commons
Advies en hulpmiddelen
Gebruik van bestanden door derden

Hoe de juiste licentie te selecteren

Bij elke afbeelding die wordt geüpload, dient een licentie te worden aangegeven.

Dit gebeurt met een licentiesjabloon. Het uitzoeken van het juiste licentiesjabloon is een belangrijke zaak omdat alle afbeeldingen op commons volgens de richtlijn een vrije licentie moeten bezitten. Het licentiesjabloon dient om aan te geven dat u de rechten op de afbeelding bezit en dus niet andermans werk vrijgeeft! De diagram hieronder geeft de belangrijkste punten aan die bij de beslissing opkomen.

 
Stroomdiagram voor besluitvorming voor het uploaden van afbeeldingen

Advies

  • Over het algemeen geldt dat het vrijgeven van een bestand onder een vrije licentie een onomkeerbare beslissing is. De licentie kan, eenmaal gegeven, niet meer worden ingetrokken.
  • Some free licenses automatically cover various versions of the licensed content, because under applicable copyright law, these versions would be considered the same work. For instance, you may wish to license thumbnail-quality files under a Creative Commons license while keeping raw, higher-resolution copies proprietary. However, when doing so, you should be warned that you might well be unintentionally licensing those other versions, because in regard to copyright, the two could be considered the same work.
If you grant such a license for users to use a version of a work, the license may automatically give users the same rights to use any version that differs only in the level of some automatic conversion, regardless of the quality or resolution. While details of what would be considered the same work vary between jurisdictions, one key issue is whether or not enough creative expression is added in the conversion. See Commons:Same work for more details.
  • Het makkelijkste soort vrije bestanden zijn zelf getekende figuren. Zelf gemaakte foto's zijn iets problematischer, omdat bv. gefotografeerde personen allen hun toestemming voor publicatie moeten geven. Dit geldt echter niet als de foto in de openbare ruimte genomen is, of bij foto's van bekende personen - tenzij de foto in de privé-omgeving van de betreffende persoon genomen is.
  • Kunstwerken in de openbare ruimte vallen in sommige landen (bijvoorbeeld Nederland, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk) onder panoramavrijheid. Andere landen hebben deze vrijheid echter niet (bijvoorbeeld Frankrijk en België). Foto's van kunstwerken in de openbare ruimte waarvoor panoramavrijheid geldt, kunnen zonder moeilijkheden worden geüpload. Als echter geen panoramavrijheid geldt, kan een dergelijke afbeelding niet worden geüpload. Een bekend voorbeeld zijn foto's van het Atomium in Brussel, die niet kunnen worden vrijgegeven.
Ook als een object slechts tijdelijk in de openbare ruimte zichtbaar was, geldt daarvoor vaak geen panoramavrijheid. Een bekend voorbeeld daarvan zijn foto's van de in 1995 door Christo ingepakte Reichstag in Berlijn. Deze vallen niet onder panoramavrijheid ondanks dat het object zich in de publieke ruimte bevond. Voor kunstobjecten in musea of op privé-terrein is nadrukkelijk de toestemming van de maker nodig.
  • De meeste afbeeldingen op internet kunnen niet zomaar naar commons worden overgezet, tenzij de eigenaar expliciet vermeldt dat ze onder een vrije licentie vallen. Natuurlijk kunt u de eigenaar van de website wel om toestemming vragen, door een email te sturen. Standaardbrieven en -e-mails zijn hier te vinden. Als u op die manier toestemming voor het vrijgeven van een afbeelding verkrijgt, stuur de email dan door naar permissions-nl@wikimedia.org en verwijs naar de mail bij het uploaden.
  • In de meeste landen komt werk 70 jaar na de dood van de maker vrij in het publiek domein. In bijna al zulke gevallen kunnen afbeeldingen of scans ervan onder een vrije licentie worden geüpload. Hieronder vallen ook latere reproducties van het werk door anderen, omdat een eigen auteursrecht alleen geldt als een bepaalde mate van creativiteit in het werk is gaan zitten. Op een afbeelding van een kunstwerk uit de 16e eeuw in een boek uit 2006 zitten bijvoorbeeld geen auteursrechten.

Met deze basiskennis zou het mogelijk moeten zijn in de meeste gevallen de juiste licentie te selecteren. Het selecteren kan door bij het uploaden onder "Licentie" de juiste licentie in het menu te selecteren. Op de pagina Commons:Licentiëring staat uitgebreidere informatie over auteursrechten, licenties en de verschillen hierin tussen landen.

Beschikbare licenties

Licentiejargon
Term Betekenis
Licentie Een document dat aangeeft in hoeverre het gebruik van media is toegestaan. De licentie kan alleen aangegeven worden door de rechthebbende.
CC Creative Commons, een organisatie die zich inzet voor het schrijven van licenties die publiek gebruik toestaan. Zulke licenties zijn te herkennen door de prefix CC.
Attribute ("vermelding") De plicht de auteur te vermelden. In CC-licenties wordt dit afgekort tot BY.
Share-alike ("gelijk delen") Licenties voor afgeleid werk van een bron waarop copyleft geldt
Copyleft Meer vormen van gebruik zijn toegestaan dan bij traditionele licenties het geval is
Fair use Het recht voor het publiek materiaal waarop auteursrechten gelden voor sommige doeleinden te gebruiken. Fair use bestaat niet in Nederland en België, wel in de VS en het Verenigd Koninkrijk.

Als het bestand dat u wilt uploaden uw eigen werk is, heeft u een aantal verschillende licenties om uit te kiezen. Wanneer u geen belang hecht aan uw rechten en vooral snel een bestand wilt toevoegen, worden de opties onder "vrijste licenties" aangeraden. Als u bepaalde rechten voor uzelf wilt houden wordt aangeraden alle licenties te bestuderen en op basis van uw persoonlijke criteria een keuze te maken. Hieronder volgt een korte beschrijving van elke licentie, waarbij de door Commons aangeraden opties bovenaan staan.

Als u een licentie wilt geven die niet in de lijst staat, kan dit door niets in te vullen bij "Licentie" (laat de keuze staan op "Maak een keuze"), en de licentie later handmatig toe te voegen. Voor een lijst van alle toegestane licenties zie Commons:Licentiesjablonen. Dit wordt echter alleen aangeraden als u weet wat u doet, u moet hiervoor de exacte naam van het sjabloon voor de gewenste licentie kennen.

"I don't know what the license is"
This isn't a valid option, but rather a test to verify that you know what you're doing. Files uploaded with this option checked will be deleted. In particular, Fair use and other non-free licenses (like grants for non-commercial usage) are not allowed at Wikimedia Commons.

Vrijste licenties

"Eigen werk, copyleft (Multi-licentie GFDL, alle CC-BY-SA)"
Het is mogelijk uw eigen werk onder meerdere licenties te uploaden. Deze combinatie houdt in dat de auteur van het bestand moet worden vermeld en toekomstig afgeleid werk dezelfde licentie moet krijgen. Deze optie wordt aanbevolen, omdat het gebruik van het bestand makkelijk is terwijl u nog steeds enige rechten behoudt.
"Eigen werk, copyleft (GFDL, CC-BY 4.0)"
"Eigen werk, naamsvermelding vereist (GFDL, CC-BY 4.0)"
Dit is een alternatieve manier om een bestand onder meerdere licenties vrij te geven. Naamsvermelding van de auteur is verplicht en afgeleide werken moeten een vergelijkbare licentie meekrijgen.
"Eigen werk, alle rechten afgestaan (Publiek domein)" ({{CC0}})
Met deze optie geeft u iedereen toestemming uw werk te gebruiken voor welke doeleinden dan ook. Naamsvermelding is daarbij niet verplicht. Wanneer een bestand op deze manier eenmaal wordt vrijgegeven, kan de licentie niet weer worden ingetrokken. Alle rechten van de auteur vervallen dus, terwijl andere vrije licenties nog wel enige rechten bij de auteur houden.
"Eigen werk, gelijk delen, naamsvermelding vereist (CC-BY-SA-3.0)"
Iedereen mag het bestand voor alle doeleinden gebruiken, verspreiden en er afgeleide werken van maken, onder voorwaarde dat de maker of rechthebbende vermeld wordt. Afgeleide werken kunnen alleen onder dezelfde of een soortgelijke licentie worden vrijgegeven. (betreffend sjabloon)
"Eigen werk, naamsvermelding vereist (CC-BY-3.0)"
Onder deze licentie mag iedereen het bestand gebruiken, verspreiden en er afgeleide werken van maken, onder voorwaarde dat de maker of rechtenhebbende vermeld wordt. (betreffend sjabloon)

Controlemogelijkheid

Nadat u uw keuze gemaakt heeft, is het een goed idee onderaan op "Dit bestand volgen" te klikken. U kunt dan op uw volglijst op commons zien welke veranderingen anderen in uw media aanbrengen. Op uw volglijst is te zien welke gebruikers veranderingen aanbrengen, samen met de datum en tijd waarop de verandering werd aangebracht en mogelijk commentaar dat erbij gegeven werd. De volglijst vindt u rechtsbovenaan ("mijn volglijst"), zodra u bent ingelogd op commons.

Het is mogelijk dat uw computer nadat u op "Bestand uploaden" klikt om toestemming vraagt, afhankelijk van de door u gebruikte software. Wanneer de upload compleet is zal de pagina van het nieuwe bestand automatisch laden.

Als u het bestand uploadde om te gebruiken op Wikipedia of een ander project dat Commons als opslagplek voor bestanden gebruikt, zult u nadat het bestand is geüpload nog altijd de betreffende pagina's op dat project moeten bewerken om de afbeelding daar zichtbaar te maken. Hierover kunt u meer lezen op de hulppagina's van het betreffende project. Voor de Nederlandse Wikipedia is hulp te vinden op deze pagina.

Verder lezen

Wikimedia Commons pages: