Commons:Слободни медиски ресурси

This page is a translated version of a page Commons:Free media resources and the translation is 91% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Free media resources and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.
Shortcut

Оваа страница дава преглед на слободно лиценцираните медиумски ресурси (исто така во јавна сопственост) кои можат да се користат како извори за подигање на податотеки на Ризницата. Меѓутоа никогаш не подигајте слепо сè што ќе најдете на овие страници. Секогаш проверувајте дали податотеката навистина е под слободна лиценца и дали истата е корисна за проектите на Ризницата. Затоа морате да се водите според следниве точки.

Пред да подигнете податотека од овие извори:

Не нафрлајте податоци

  • Не сите ресурси се корисни за проектите на Викимедија. Примери за бескорисни ресурси би биле: слики без информатицна вредност (слики од забави, неважни уметнички дела без информативна вредност), многу стари медии кои може да содржат фактички грешки, содржини со пристрасни ставови. Погледајте ги рамките на проектот.

Пред да вметнете врска за извор

  • Проверете дали страницата која ја наведувате има доволна количина на слободно-лиценцирана содржина со употреблива лиценца.
  • Поставете ги врските во соодветната потстраница.
Извори по тип на медиум
Free content search engines and other general directories

|}

За да избегнете чести грешки, погледајте ги и лошите извори кои не се прифатливи за Ризницата.