Open main menu

Wikimedia Commons β

Commons:Galerii

Shortcuts
COM:G
COM:GALL
COM:GALLERY
This project page in other languages:

Galeriile există pentru a prezenta cititorilor o colecţie structurată şi organizată de fişiere media aflate aici la Wikimedia Commons. De regulă, ele sunt create pentru a da o imagine de ansamblu asupra conţinutului ce se referă la un anume subiect.

Începerea unei galeriiEdit

Când creaţi o nouă galerie, trebuie să aveţi grijă să includeţi următoarele:

 1. Tagul gallery care grupează fişierele (<gallery></gallery>), vedeţi m:Help:Images and other uploaded files#Gallery.
 2. Evident: Fişierele! (imagini, clipuri audio sau video)
  • Galeriile fără fişiere nu sunt galerii. Se consideră că ele nu intră în sfera proiectului şi pot fi şterse rapid.
  • Imaginile excelente (FP), imaginile de calitate (QI) şi imaginile valoroase (VI) pot fi marcate în galerii cu   {{FP star}},   {{QI seal}} şi   {{VI seal}}
 3. O scurtă descriere a subiectului (dacă e necesar)
  • Commons nu este o enciclopedie. Scopul principal nu este cel de a educa cititorii prin text. Dacă doresc să se informeze pe un subiect, Wikipedia este exclusiv dedicată acestui scop.
  • Commons este multilingv. Puteţi utiliza orice limbă sau orice limbi doriţi. Traducerea descrierii unei galerii va fi adăugată celorlalte. Ţineţi minte acest lucru când adăugaţi text la o galerie. Pentru majoritatea subiectelor, o propoziţie sau două sunt arhisuficiente.
 4. Categorii
  • Toate galeriile trebuie categorisite. Adăugaţi galeria la categoria cu acelaşi nume, sau, dacă nu există aşa ceva, la categoriile relevante (vedeţi Commons:Categorii).
 5. Legăturile interwiki spre articolele de la Wikipedia
  • Legăturile interwiki sunt extrem de utile pentru legăturile către articolele de la Wikipedia. Utilizaţi-le.
  • Din nou, întrucât Commons este multilingv, o legătură „vezi şi” sau „articol principal” către Wikipedia nu este ideală, deoarece ar fi dependentă de limbă. Includerea legăturilor de tip „articol principal” pentru toate Wikipediile nu este nici ea ideală deoarece ocupă prea mult loc şi avem deja un sistem funcţional cu aceste legături interlinguale puse în bara din stânga.

Alte legături de inclusEdit

În funcţie de subiect, mai sunt şi alte lucruri pe care le puteţi pune într-o galerie: poate o bară de navigare, o casetă de taxonomie, legături spre alte proiecte-surori decât Wikipedia.

Unele subiecte au propriul lor Wikiproiect dedicat acestei zone din Commons, cum ar fi Commons:WikiProject Tree of Life. Ele pot avea propriile îndrumări pentru galerii legate de domeniul lor de interes.

Convenţii de denumireEdit

Vezi şi: Commons:Language policy.

Spre deosebire de titlurile categoriilor, unde se foloseşte mereu limba engleză, galeriile trebuie denumite în limba cea mai frecvent asociată cu subiectul. Aceasta se aplică oamenilor, locurilor, lucrărilor de artă, evenimentelor culturale etc. Pentru subiecte generale sau pentru subiecte nelegate de o limbă anume, trebuie utilizat numele cel mai des căutat (de regulă, cel în engleză). O excepţie de la această regulă este titlul galeriilor de organisme şi subiecte în care limba latină este considerată universală.

Când se creează o galerieEdit

Nu orice subiect ar trebui să aibă propria sa galerie, chiar dacă are o categorie a sa. La fel, nu orice subiect poate avea o categorie a sa dacă are galerie. Galeriile nu trebuie create dacă ele doar duplică scopul unei categorii (acela de a grupa fişiere cu subiect similar). Categoriile vor rămâne, însă, mereu categorii, pe când galeriile se pot transforma în mai mult decât atât.

Commons nu are un echivalent cu ceea ce la Wikipedia se numeşte „ciot”. Scopul nostru nu este de a avea o galerie despre fiecare subiect notabil. Galeriile trebuie create cu un anume scop. O singură imagine pe o pagină nu constituie o galerie.

RedirecţionăriEdit

Se recomandă să creaţi redirecţionări de la numele în alte limbi, mai ales dacă numele unei galerii nu este în engleză. Redirecţionările de la forma de plural sau de la cea de genitiv sau alte variaţii ar putea fi şi ele utile.

În absenţa unei galerii, sau dacă există o galerie fără conţinut sau cu puţine fişiere, titlul unei galerii poate fi redirecţionat spre o categorie corespunzătoare (o redirecţionare cross-namespace). Pentru a vă asigura că redirecţionarea nu este inclusă şi ea în categorie, folosiţi două puncte („:”) înaintea ţintei redirecţionării, de exemplu:

#REDIRECT [[:Category:Foobar]].

Galerii vs. categoriiEdit

Cea mai mare problemă referitoare la galerii este relaţia lor cu categoriile. De multe ori, aceste două sisteme par a fi redundante unul faţă de celălalt. Nu este (sau nu ar trebui să fie) cazul. Ele pot coexista. Galeriile şi categoriile pot îndeplini acelaşi ţel—de a ajuta utilizatorii să găsească fişiere multimedia—dar în moduri foarte diferite. Categoriile trebuie să conţină toate fişierele legate de un subiect, în vreme ce galeriile trebuie să conţină o mostră de fişiere legate de subiect. Ideal, galeriile trebuie să conţină cele mai bune imagini pe care le avem. Toate fişierele trebuie să fie în cel puţin o categorie, dar nu toate fişierele trebuie să fie într-o galerie.

Avantajele galeriilorEdit

Galeriile pot face câteva lucruri pe care categoriile nu le pot face. Ele pot prezenta scurte descrieri şi informaţii despre fiecare imagine în parte şi pot grupa imaginile în secţiuni. Imaginile dintr-o galerie pot fi aranjate în ordine cronologică, geografică, tematică sau pe orice criteriu informativ. Galeriile pot exclude imagini slabe sau redundante care pot umple unele categorii, împiedicând utilizatorii care caută o imagine bună pentru, să zicem, ilustrarea unui articol de la Wikipedia.

Dezavantajele galeriilorEdit

Adăugarea de noi imagini la categorii este mai simplă şi mai rapidă decât adăugarea lor la galerii. Utilizatorul nu trebuie nici să navigheze în altă pagină decât cea a imaginii pentru a o include într-o categorie. Categoriile potrivite deja există pentru majoritatea cazurilor, pe când la galerii nu se întâmplă aceasta. Fişierele se pot adăuga şi în categorii inexistente, dar nu şi în galerii inexistente.

Vezi şiEdit