Open main menu

Shortcut: COM:D · COM:DP

Supressió (Guia de supressió)


Per mantenir Wikimedia Commons de forma eficaç és necessària una guia de supressió per a la supressió del contingut que no hauria d'estar a Commons per diferents motius. Per simplificar, s'anomena "arxius" a totes les imatges, arxius d'àudio, vídeos, arxius font, etc.; i s'anomena "pàgines" a tots els articles, categories, plantilles, pàgines de discussió, etc. Aquesta pàgina no explica les qüestions de drets d'autor ni la política de Commons sobre les llicències. Vegeu Commons:Sobre les llicències.

Contents

Procediment generalEdit

En principi, hi ha cinc casos clars (vegeu més avall per a detalls):

 1. Sense informació legal: Si no hi ha una informació sobre la llicència, llavors l'arxiu es marca com que li falta informació legal, l'usuari és informat i disposa de set dies per corregir el problema. Desprès d'aquest període l'arxiu por ser suprimit per un administrador sense més debat. Tots els arxius afectats (marcats) es poden trobar a la Category:Missing legal information.
 2. Supressió ràpida: Si esteu del tot segur que la supressió d'una pàgina o un arxiu compleix els criteri de supressió ràpida, com una errada pròpia de càrrega, una violació clara dels drets d'autor, arxiu sota l'ús legítim, restricció d'ús no comercial, etc. (amb més detall més avall), l'arxiu és candidat a la supressió ràpida. Tots els arxius afectats (marcats) es poden trobar a Category:Candidates for speedy deletion.
 3. Supressió normal: Si hi pot haver la necessitat d'un debat (és el procés recomanat especialment si sou novell a Commons o si no teniu del tot clar els assumptes legals), l'arxiu o pàgina s'hauria d'afegir a les sol·licituds de supressió. En qualsevol cas de dubte, useu el procés normal de sol·licitud de supressió en lloc de demanar la supressió ràpida. Si us plau, marqueu l'arxiu o pàgina amb {{delete}}, no oblideu explicar el motiu, afegiu-lo a les sol·licituds de supressió i informeu a l'usuari.
 4. Duplicats: Exemples d'arxius "duplicats" són còpies exactes d'imatges degut a una doble càrrega, o la mateixa imatge amb una altra resolució. En cas de dubte afegiu l'arxiu a les sol·licituds de supressió. Les imatges de trama substituïdes pel format SVG no són mai considerades duplicades.
  Abans de demanar la supressió cal comprovar que no estigui enllaçat a cap projecte de Wikimedia usant l'eina GlobalUsage. Un cop no sigui usat, un administradors de Commons el podrà suprimir de forma segura. Un arxiu que s'usi pot ser que no s'esborri. Tots els arxius afectats (marcats) es poden trobar a Category:Duplicate.
 5. Redundant o mala qualitat: Els arxius redundants o de mala qualitat no són mai suprimits ràpidament. Cal afegir-los al procés normal de sol·licituds de supressió i només s'esborraran cas per cas segons el debat.

En tots els casos considereu usar l'eina GlobalUsage per tenir una idea d'on usen els arxius abans de demanar la seva supressió.

Procediment detallatEdit

Sense informació legalEdit

Els arxius sense informació d'origen o llicència es poden marcar amb {{subst:nsd}} (no/sense source/font, per data) o {{subst:nld}} (no/sense llicència, per data). Notifiqueu a l'usuari que l'ha carregat que heu marcat l'arxiu (vegeu les notes que afegeix la plantilla). Desprès d'això l'usuari tindrà set dies per arreglar la informació que manca. Si no s'arregla al cap d'una setmana, l'arxiu és candidat a la supressió ràpida. Si es proporciona la informació suficient de l'origen i la llicència, l'etiqueta es pot treure.

Aquests arxius no s'haurien d'afegir a la supressió normal ni ràpida. Com que estan marcats per data, un administrador pot veure quins són els candidats a la supressió navegant per les subcategories de Category:Missing legal information.

Supressió ràpidaEdit

Hi ha certs casos en que un arxiu o pàgina es pot suprimir de forma ràpida i en els que un administrador pot esborrar sense més. Els candidats a la supressió ràpida es poden marcar amb les següents etiquetes segons el cas:

 • {{copyvio}} per a violacions òbvies dels drets d'autor. Useu {{copyvio|font o motiu}} per explicar-ho.
 • {{speedydelete}} per a altres casos. No oblideu afegir el motiu així: {{speedydelete|Motiu}}.
 • {{fair use}} per a arxius amb una llicència justificada per l'ús legítim.

Un administrador suprimirà l'arxiu o pàgina al seu degut moment. Si algú no està d'acord amb la supressió ràpida d'un arxiu en particular, el pot convertir en un debat de supressió normal (vegeu més avall). Abans d'esborrar, assegureu-vos sempre que tots els enllaços locals a l'arxiu o pàgina s'hagin corregit i actualitzat. Els arxius i pàgines sol·licitats per a la supressió ràpida són inclosos automàticament a Category:Candidates for speedy deletion i les seves subcategories.

Fixeu-vos que un arxiu o pàgina no és candidat a la supressió ràpida en aquests casos:

 • Si és una possible violació dels drets d'autor, però no és òbvia, afegiu-lo a les sol·licituds de supressió.
 • Si és una obra molt similar, o idèntica, a una altra es tracta d'un arxiu redundant amb el seu propi procés (vegeu més avall).

Recordeu sempre: Abans d'eliminar imatges per supressió ràpida, assegureu-vos que l'usuari ho ha sol·licitat d'acord amb aquests criteris. Si no és així, canvieu la plantilla retirant-la de la pàgina. Comproveu sempre l'historial de l'arxiu per descartar que la informació correcta no hagi estat alterada.

Un arxiu candidat a la supressió ràpida es pot ser suprimir ràpidament si:

 • Està corromput, infectat per un virus, completament en blanc, fa penjar el navegador, etc. En cas de dubte, afegiu-lo a les sol·licituds de supressió com un format o contingut desconegut.
 • Ha estat prèviament suprimit segons els criteris de supressió de Commons.
 • Té una llicència no lliure (com ús legítim, no comercial o permís exclusiu) o és una clara violació dels drets d'autor.
 • Es va carregar només amb el propòsit de vandalisme, atacs personals o publicitat.

Abans de la supressió ràpida es suggereix, encara que no és un requisit, usar l'eina GlobalUsage per arreglar el seu ús als projectes de Wikimedia.

Una pàgina es pot suprimir si:

 • És buida i sense un historial significatiu.
 • És una violació clara dels drets d'autor.
 • És un disbarat evident, una prova o vandalisme.
 • És una pàgina o subpàgina d'usuari amb la supressió demanada per mateix usuari.
 • És una redirecció a una pàgina que s'ha de moure.
 • És una redirecció a una pàgina que no existeix.
 • És una categoria buida d'elements.
 • És una pàgina de discussió d'un arxiu ja esborrat.
 • És una pàgina que cau fora de l'abast de Commons.

Supressió normalEdit

Un arxiu o una pàgina es pot afegir a la llista de sol·licituds de supressió en el següents casos:

 • L'arxiu o la pàgina té una situació legal poc clara però no es pot usar el mètode descrit a Sense informació legal.
 • L'arxiu o la pàgina viola d'alguna forma les directrius sobre les llicències sense que sigui una clara violació dels drets d'autor.
 • La pàgina té un nom incorrecte i n'existeix una altra amb el nom correcte (considereu si es pot fer una redirecció). Els arxius reanomenats es poden marcar com {{duplicate}}.
 • El contingut de l'arxiu o de la pàgina no es pot determinar (podeu marcar l'arxiu amb {{description missing}}).
 • L'arxiu és de mala qualitat o baixa resolució (p.ex. desenfocat, massa petit).
 • L'arxiu o la pàgina és redundant amb un altre millor però no idèntic.
 • L'arxiu o la pàgina no és potencialment usable per cap projecte actual o futur de Wikimedia (p.ex. una obra d'un artista desconegut).

L'arxiu o la pàgina es marca per a la supressió afegint la plantilla {{delete|motiu}} (substituïu motiu pel vostre) i després s'ha d'afegir a la llista de sol·licituds de supressió; a més, l'usuari que el va crear hauria de ser informat de la possible supressió. Un administrador decidirà si suprimeix l'arxiu o la pàgina si en el debat hi havien bones raons per fer-ho. Abans de suprimir, assegureu-vos sempre que tots els enllaços locals estan corregits i actualitzats. És una bona pràctica deixar l'arxiu orfe comprovant el seu ús amb l'eina GlobalUsage. Es pot trobar més informació a Sol·licitud de supressió, i els arxius o les pàgines afectades són inclosos a la Category:Deletion requests.

Si voleu proposar múltiples elements per a la supressió amb el mateix motiu (una sol·licitud massiva), vegeu Commons:Deletion requests/Mass deletion request.

DuplicatsEdit

Ara que ja és possible redirigir arxius, els duplicats no s'haurien de suprimir de forma ràpida. L'arxiu duplicat es pot suprimir i després fer una redirecció. Si l'arxiu és del mateix tipus i té exactament el mateix contingut (colors, qualitat, etc.) marqueu-lo amb {{duplicate|Image:example.jpg}} i substituïu el paràmetre (Image:example.jpg) amb l'arxiu que el substitueix.

 • Un arxiu de mapa de bits (PNG, JPEG o GIF) substituït per un gràfic vectorial no es considera que sigui exactament un duplicat. En aquests casos s'haurien d'afegir a les sol·licituds de supressió per poder decidir cas per cas.
 • Si una de les còpies duplicades va ser carregada per l'autor, mantingueu aquesta versió i redirigiu les altres.
 • Si hi ha descripcions o informació de llicència divereses, assegureu-vos que tota la informació pertinent es fusioni a la còpia a conservar.

Redundant o mala qualitatEdit

Els arxius redundants o de mala qualitat només es suprimeixen cas per cas després de ser afegits al procés normal de sol·licituds de supressió. Per tant, caldrà que expliqueu els motius per què un arxiu en particular és inferior comparat amb els altres. (Nota: llegiu abans Commons talk:Superseded images policy.)

Després que s'hagi decidit a les sol·licituds de supressió cal substituir l'ús de l'arxiu que es trobi amb l'eina GlobalUsage per l'arxiu bo. Només després d'això un administrador suprimirà l'arxiu. Tanmateix, sigueu sempre sensats envers els altres projectes de Wikimedia que puguin necessitar l'arxiu. En cas de dubte, no s'hauria de suprimir.

Plantilla Utilització Proposta per
{{duplicate}} per a arxius que tenen exactament el mateix REDIRECCIÓ
{{superseded}} si hi ha un arxiu millor pel mateix tema SUBSTITUIR
{{supersededPNG}} per a gràfics de trama substituïts per PNG
{{vector version available}} quan hi ha una versió vectorial  

En cas d'una pàgina redundant (no un arxiu) considereu simplement fer una redirecció.

Apel·lacióEdit

Per apel·lar el debat d'un arxiu no suprimit, primer discutiu-ho amb l'administrador que va tancar la discussió. Si creieu que la supressió s'ha fet per error, podeu apel·lar a les sol·licituds de restauració.

Si la decisió estava basada correctament en les pàgines actuals Sobre les llicències o Abast del projecte, haurieu d'expressar la vostra disconformitat a les respectives pàgines de discussió.

CategoriesEdit

Les categories normalment no s'esborren sinó que es "redirigeixen" usant {{category redirect|nom nou}}. Vegeu com reanomenar una categoria. Aquest no és el cas de categories amb errades ortogràfiques i, per tant, és improbable que algú altre les usi. Aquestes categories s'haurien de marcar amb {{bad name|nom correcte de la categoria}}.

Pàgines de discussióEdit

Les pàgines de discussió no s'haurien de suprimir només perquè la pàgina principal corresponent s'hagi suprimit. Les pàgines de discussió sovint tenen comentaris o objeccions sobre la proposta de supressió, o altres comentaris útils. S'haurien de mantenir a no ser que hi hagi algun motiu específic per suprimir-les.

Vegeu tambéEdit