Open main menu
Kategóriák más nyelveken:

Alemannisch | català | čeština | Deutsch | English | español | français | magyar | italiano | 日本語 | Nederlands | polski | português | română | русский | svenska | +/−

A kategória a MediaWiki szoftver egyik jellegzetessége: egy külön oldal, ahova az egymással kapcsolatban álló lapokat és médiafájlokat gyűjti össze. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy egy kategóriába egy adott téma dolgai kerülnek. A kategória neve általában elég ahhoz, hogy a téma a név alapján nyilvánvaló legyen.

A Commons leggyakrabban használt nyelve az angol, ezért a magyar Wikipédiával ellentétben a kategóriák neve kizárólag angolul, fajok esetében latinul lehet. Ez azért van, mert a MediaWiki szoftver jelenleg még nem támogatja a többnyelvű, azonos tartalmú kategóriákat. Ha ezen a téren segítségre szorulsz, akkor bátran kérdezz a Commons:Kocsmafalon.

Contents

A Wikimédia Commons kategóriáiEdit

A Commonsban a kategória struktúra a fájlok szervezésének és megtalálásának elsődleges módja. Egy kategóriába tett képről a MediaWiki szoftver azonnal kisképet készít, így az a kategória összes képe gyorsan áttekinthető. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a feltöltött fájlt vagy azonnal egy kategóriába, vagy egy már kategorizált galériába helyezd. Egy kategória lehet egy vagy több, nagyobb és általánosabb kategória alatt.

Kategória vagy galéria?Edit

Vannak, akik azt vallják, hogy ha egy kép egy galéria lapon található, akkor elég csak azt a lapot kategorizálni. Mások úgy gondolják, hogy minden egyes képet kellene kategóriába tenni. Véleménykérő szavazás után úgy lett, hogy mindkét módszer helyes, és egymással párhuzamosan lehet őket használni. Ezért tehát ne távolíts el egy kategóriát csak azért, mert a kép egy automatikus galériában is szerepel. Reményeink szerint a jövőben a szoftver lehetővé teszi a galériák és a kategóriák egybe olvasztását.

A Wikimédia Commons kategóriáinak felépítéseEdit

A kategóriák felépítése ideális esetben multi-hierarchikus, egyetlen gyökérrel: Category:CommonsRoot. Minden más kategória legalább egy másik kategóriába tartozzon, és a kategóriákban ne legyen ciklikusság (azaz egy kategória ne tartalmazza saját magát, akár föntről, akár lentről). A kategória felépítése egy koncepciózus hierarchiát kövessen, az általánostól lefelé haladva az egyre részletesebbig.

További részletekért lásd Meta:Help:Category#Category structure

Legmagasabb szintű kategóriákEdit

A CommonsRoot-ba az alábbi alkategóriák tartoznak:

 • Category:Commons - Ez a kategória a Commons globálisan közös kategóriája, itt laknak a Commons karbantartó feladatainak lapjai, a Commons: és Help: névterek lapjai, a médiafájlok kivételével. A Commons más nyelvekre lefordított lapjait nyelv szerint kell külön kategóriába tenni a „Category:Commons-ISO-NYELV-KÓD” alapján. A Category:Commons-en felépítését az összes többi nyelv kövesse.
A Category:Commons maintenance content alkategóriában a globálisan közös médiafájlok laknak, ezeket nem kell lefordítani. Az összes médiafájlt a lenti négy kategória egyikébe kell tenni, és csak a kijavítandó médiafájlok legyenek a Category:Commons maintenance content kategóriában.
 • Category:Image sources - Ez a kategória FORRÁS alapján rendszerezett médiafájlok globálisan közös kategóriája (könyvek, gyűjtemények, weblapok, stb.)
 • Category:Copyright statuses - Ez a kategória a LICENC alapján rendszerezett médiafájlok globálisan közös kategóriája. Minden egyes médiafájlnak ebbe a kategóriába is kell tartoznia, a megfelelő Commons:Licencsablon megjelölésével.
 • Category:Media types - Ez a kategória a MÉDIATÍPUSOK alapján rendszerezett médiafájlok globálisan közös kategóriája. Ezt a fajta kategorizálást a legtöbb fájlnál kihagyják, mivel a Commons fájlainak nagy része kép.
 • Category:Topics - Ez a kategória a TÉMA alapján rendszerezett médiafájlok globálisan közös kategóriája. Minden egyes médiafájlnak ebbe a kategóriába is kell tartoznia, hogy mások téma alapján rájuk találhassanak.
 • Category:User - Ez a kategória tartalmazza egyes Commons szerkesztők lapjait, például az általuk beszélt nyelvek alapján. Szintén itt található a Category:User galleries, ahol a szerkesztők saját válogatású, tehát nem tematikus galériáit lehet megtalálni.

Hogyan használjuk a kategóriákatEdit

A feltöltött médiafájlokat mindig a témának megfelelő kategóriába vagy galériába kell helyezni, hogy azokat a többi felhasználók könnyen megtalálhassák és felhasználhassák.

Ritkán kell új kategóriát létrehozni. Mielőtt mégis újat készítenél, ismerkedj meg a kategóriák felépítésével, valamint a Commons szokásaival és irányelveivel. Nézd meg, hogy nincs-e már egy kategória séma vagy egy Commons projekt a te témádról, és ha van, akkor kövesd az ott leírt szokásokat.

Minélt több adatot adjál meg a feltöltött anyagodról - a Template:Information/hu sablonon megnézheted, hogy milyen jellegű információkról is van szó. A feltöltéshez emellett meg kell adni az anyag licencét - lásd Commons:Licencfeltételek. A Commons:Projekt témája összefoglalja, hogy mi való a Commonsba.

Kategória neveEdit

A kategória neve mindig angolul legyen (kivéve az élőlényeket, mert ott a tudományos latin nevet kell használni.) A tárgyakról vagy emberekről szóló kategóriák lehetnek többesszámban: Category:Tools, Category:Artists, Category:Lakes, a többi pedig egyesszámban: Category:History, Category:Weather, Category:Music. A névválasztási szokásokhoz lásd: Commons:Naming categories.

A kategórianevek fordítása egyenlőre a szoftver korlátai miatt nem lehetséges, de a MediaWiki átírásával talán egyszer megoldható lesz (lásd bugzilla:5638). Többnyelvű kategóriák jelenlegi felépítése csak káoszhoz vezetne.

Lapok kategorizálásaEdit

Egy lap (vagy kép, galéria, kategória) úgy adható hozzá egy kategóriához, hogy a lap aljára az alábbi szöveget beszúrod:

[[Category:Kategória neve]]

Ha például az üstökösök pályáiról töltesz fel egy diagrammot, akkor leíró lap aljára beszúrt alábbi sorokkal tudnád a megfelelő kategóriákba felvenni:

[[Category:Astronomy diagrams]]
[[Category:Comets]]

Új kategória kialakításaEdit

Egy új kategória létrehozásához:

 1. Először alaposan nézz utána, hogy nem létezik már egy kategória, ami megfelelne a feladatnak.
 2. Keresd meg azt galéria lapot vagy képet, amit az új kategóriába szeretnél felvenni. Szerkeszd a lapot, és a lap aljára írd be az új kategória nevét: [[Category:Új kategória]]. Ments el a lapot. Az új kategória pirossal megjelenik a lap alján.
 3. Kattints a piros hivatkozásra, és máris az új kategória üres lapját szerkeszted, mint bármilyen más lapot. Ide is be tudsz írni egy felsőbb szintű kategóriát.

Egy kategória lapnak fontossági sorrendben az alábbi adatokat kell tartalmaznia:

 • Kategória hivatkozások egy vagy több felsőbb kategóriába rendeléshez.
 • Egy rövid leírása annak, hogy mi legyen a kategóriában. A leírás preferált nyelve az angol - magyarul a {{hu|...}} sablon kitöltésével tudsz szöveget beszúrni. A galéria lapokon használható sablonokat lásd itt: Commons:Templates for galleries.
 • Interwiki hivatkozások a más nyelvű Wikipédiák azonos témájú lapjaira vagy kategóriáira: [[en:...]] az angol Wikipédiához, [[hu:...]] a magyarhoz, stb.
 • Ha a kategóriát más betűrendben szeretnéd megjeleníteni a felsőbb kategóriák listájában, akkor használd a {{DEFAULTSORT:}} sablont. Ha például azt szeretnéd, hogy IV. Béla a „B” betűnél jelenjen meg, és ne az „I”-nél, akkor a {{DEFAULTSORT:Bela, 4}} sort használd. Bővebb tájékoztatásért olvasd el a meta:Categories#Sort key-t.
 • A lapot vedd fel az összes kapcsolódó kategóriába. A lap alján a felsőbb kategóriákát a [[Category:Felsőbb kategória1]] [[Category:Felsőbb kategória2]] módon adhatod meg.

Kategória átnevezése vagy átmozgatásaEdit

Lásd Commons:Rename a category.

A jobb kategorizálásrólEdit

A lapokat azok témája és nem pedig tartalma szerint szokták kategorizálni, mivel a tartalom általban nem állandó jellegű egy kategória-lapon.

Például a feltételezzük, hogy a Category:Spheres csak kristálygömbökről készült képeket tartalmaz. A Category:Glass kategóriát ne adjuk ehhez a kategóriához, mert egy gömb sok minden más anyagból is készülhet. Általában az üvegből készült tárgyak már szerepelnek a Category:Glass kategóriában (vagy egyik alkategóriájában). Ha tehát a Category:Spheres kategóriát annyira elözönlötték a kristálygömbök, akkor érdemes lenne egy új kategóriát létrehozni, például Category:Glass spheres vagy Category:Crystal balls. Ezeket már fel lehet venni a Category:Spheres és a Category:Glass kategóriákba is.

Általában a fájloknak csak abban az kategóriában kellene lenniük, a legrészletesebben. A Category:Paris fájlai ne legyenek a Category:France-ban is - lásd túlkategorizálás. Ha nem találsz megfelelő kategóriát, akkor létrehozhatsz egyet, de előtte olvasd el, hogy hogyan használjuk a kategóriákat.

Ez nem azt jelenti, hogy egy kép csak egyetlen egy kategóriába tartozhat, hanem hogy a képek ne legyenek felesleges, rendundáns kategóriákban. Egy jéghegyről helikopterrel kimentett jegesmedve képe lehet a Category:Ursus maritimus, a Category:Icebergs, a Category:Helicopters és a Category:Search and Rescue kategóriákban, de a Category:Ursidae vagy a Category:Aircraft kategóriákban nem.

Kategorizációs ötletekEdit

A feltöltésed számára választott kategóriák (vagy galériák) az alábbi kérdések lehető legtöbbjére adjanak választ:

A fenti kérdések megválaszolásával könnyebb megállapítani a képpel kapcsolatos kategóriákat. Egyes képek esetében az összes kérdésnek megfelelő kategóriát is érdemes kitölteni, másoknál egy-két kategória bőven elég. A fentieken túl még lehetnek a képpel kapcsolatos más kategóriák is:

Ez a második kategóriacsoport is fontos és hasznos, de a fő kategorizálást mindig el kell végezni.

Megfelelő kategória kikereséseEdit

A feltöltött fájlaid számára megfelelő kategória kikereséséhez egy általános kategóriából kiindulva tudsz lejjebb navigálni a pontosabb meghatározás felé. A navigáláshoz vagy rá tudsz kattintani egy alkategória nevére, vagy az alkategória neve melletti [+] jellel tudod az alkategória fastuktúráját kibontani. A Főbb kategóriák bekezdésben megtalálod a legmagasabb szintű kiinduló kategóriákat, de a CommonSense eszköz is segíthet a kategóriák kulcsszó szerinti megtalálásában.

TúlkategorizálásEdit

 
Ne helyezz valamit egy kategóriába és egy felsőbb szintű kategóriába is, azaz csak Párizs-ba rakd, de Franciaország-ba már ne.)

Túlkategorizálásról akkór beszélünk, ha egy képet ugyanazon faszerkezet több kategóriájába is sorolsz. A fő irányelv az, hogy egy képet mindig a lehető legpontosabb kategóriába tegyél, de a kategória felettiekbe már ne. Például:

Tegyük fel, hogy a sárga gömbök olyan gömbök, amelyek sárga színűek. Eszünkbe juthat a Category:Yellow spheres és a Category:Spheres. A kategorizálandó képen sárga üveggolyók láthatók. Ezt a képet a Category:Yellow spheres alá tesszük. Ha most ezt a képet betesszük a Category:Spheres alá is, az már túlkategorizálás, hiszen már tudjuk, hogy a sárga üveggolyók gömbök. Ez az elv a legtöbb kép esetében igaz: a Category:Paris alá tartozó képeknek nem kell a Category:France alatt is szerepeliük; a Category:Albert Einstein alatti képeket nem kell felvenni a Category:Physicists from Germany kategóriába, és így tovább.

Miért baj a túlkategorizálásEdit

Gyakran felmerülő kérdés, hogy ha egyszer minél több kategóriában szerepel egy kép, akkor annál könnyebb megtalálni. Egy másik példával élve, minden férfit ábrázoló képet a Category:Men alá is be kell tenni, mert ha egy férfiről keresel képet, akkor ott biztosan megtalálod. Ennek az eredménye az lenne, hogy ez a legfelső kategória teljesen betelne, és több száz, esetleg több ezer képet is át kellene nézni, mielőtt megtalálod a kívánt fotót. Valószínűleg meg sem találnád azt, amit keresel, továbbá akik csak egy általános férfiképet keresnek, azok eltévednek filmsztárok, tudósok és politikusok képei között.

Alacsonyabb szinteken a túlkategorizálás már nem ennyire látványosan nagy baj, mivel kevesebb képről van szó - bár itt is még több százról beszélhetünk. De a probléma továbbra is fennáll - menjük vissza például Einsteinhez. Tudom, hogy ő fizikus volt, ezért ott fogom keresni. Több száz, fizikusról készült kép közül találok egyet, amin Einstein van, de csak egyet, és nekem az sem túl jó. Mivel ott csak egyetlen egy kép volt róla, úgy gondolom, hogy ennyi kép van róla összesen, ezért nem nézem meg se a Category:Physicists from Germany-t, ahonnan eljuthatok a Category:Albert Einstein-be, ahol viszont sokkal több képet találok róla. A túlkategorizálás tehát két szempontból is baj: a felső kategóriát feleslegesen túlnépesíti, és a felhasználók nem fognak pontosabb kategória után nézni, ha már találtak egy olyat, amiben volt az érdeklődésüknek megfelelő kép.

A túlkategorizálás fő oka a kategóriák rossz kategorizálásaEdit

Bármennyire is fura, az alul-kategorizáltság a túlkategorizálás oka is lehet. Ilyen akkor történik, amikor egy kategóriát nem soroltak be rendesen, ezért a felhasználók túlkategorizálnak egy képet azért, hogy a megfelelő kategóriákba is bekerüljön. Például a Category:Eivør Pálsdóttir csak a Category:People by alphabet alá volt betéve. Ha én róla tudom, hogy kicsoda, és feltöltök egy képet, akkor a képet felveszem még a Category:People of the Faroe Islands és Category:Vocalists alá is. Ez már túlkategorizálás, mivel egyenesen képeket veszünk fel a magasabb szintű kategóriákba. A helyes eljárás az lenne, ha nem a képet, hanem magát az Eivør Pálsdóttir kategóriát tennénk be a megfelelő kategóriákba.

Lásd mégEdit