Commons:Помош со медии/Unix

This page is a translated version of a page Commons:Media help/Unix and the translation is 86% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Media help/Unix and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Browser support

Друга можност е да користите Mozilla Firefox. Firefox 3.5 самиот има поддршка за Ogg Vorbis и Ogg Theora. За да го преземете, одете тука и кликнете на копчето „Слободно преземање“.

Потребно

Најпрвин ќе ви треба програм за пуштање. Ако немате воспоставено таков, тогаш изберете од следниве: Totem, Amarok, MPlayer, Xine, VLC media player, BMP, XMMS, или пак некој друг од Category:Linux media players.

Највеќето Linux дистрибуции имаат некој програм кој ви овозможува да пуштате Ogg Theora - проверете дали има некој од горенаведените програми.

Преземање на видео кодек

Сега ќе треба да го преземете Ogg Theora кодекот за видео. Бидејќи највеќето дистрибуции и нивните програми за пуштање имаат однапред вграден Ogg Vorbis кодек, ова не треба да го преземате.

Ако користите „MPlayer“, „Xine“ или „VLC“ за пуштање, не ви се потребни дополнителни кодеци за пуштање на податотеки од Ризницата. Обидете се, и набргу ќе дознаете дали вашиот систем е веќе компатибилен со Ogg Vorbis и Ogg Theora.

Ако не е, можете да го преземете Ogg Theora кодекот тука. Изберете податотека и симнете ја, па воспоставете ја со вашиот пакетен раководител.


Дали имате други прашања, или пак наидовте на проблеми? Обратете се тука.