Open main menu

Wikimedia Commons β

Commons:Nordiska museet/sv

< Commons:Nordiska museet
Nordiska museet på andra språk:

English | Français | Svenska | +/−

Några exempel Liten flicka med korg och blommor i händerna - Nordiska Museet - NMA.0052599.jpg

August Strindberg med gitarr i Gersau, Schweiz - Nordiska Museet - NMA.0033024.jpg

Strindberg och döttrarna i trädgården i Gersau, Schweiz - Nordiska Museet - NMA.0033021.jpg

Kronprins Karl, sedermera kung Karl XV. Fritz von Dardel, 1849 - Nordiska Museet - NMA.0032206.jpg


Alla mediafiler (2 698)

Måndagen den 22 november 2010 berättade Nordiska Museet och Wikimedia Sverige i ett pressmeddelande och en kort film om ett längre samarbete. Samarbetetet kommer till en början framför allt att märkas på att 1000 bilder från Nordiska museets samlingar laddas upp på Wikimedia Commons. Fler bilder kommer att tillgängliggöras framöver.

Skälet till samarbetet förklarades så här av Nordiska museets styresman Christina Mattsson:

“Det påbörjade samarbetet med Wikipedia ser vi som ett viktigt steg mot att göra vårt stora arkiv så tillgängligt och användbart som möjligt.”

BildernaEdit

Bilderna som Nordiska Museet tillgängliggör är av historiskt och kulturellt intresse. De har digitaliserats av Nordiska museet, försetts med metadata om fotograf (ifall den är känd), datering, motiv, identifikationsnummer, etc. Originalen är glasplåtar (till exempel August Strindbergs egna bilder från sin tid i Schweiz), fotografier (såsom några av Severin Nilson, en av de första svenska dokumentärfotograferna) samt akvareller och teckningar (bland annat av Fritz von Dardels föreställande livet kring kung Karl XV i mitten av 1800-talet).

Bilderna tillgängliggörs under den fria licensen Public domain eftersom de är för gamla för att omfattas av upphovsrätten. Det betyder att vem som helst får kopiera, modifiera och sprida bilderna, men tänk på att bilderna har ett sammanhang som man förlorar om man glömmer att länka till bildens sida här på Wikimedia Commons eller direkt till Nordiska museets webbplats.

Alla uppladdade bilder hamnar i Category:Images from Nordiska museet eller någon av dess underkategorier.

Att göraEdit

En massa saker återstår att göra efter att bilderna har laddats upp. Commons:Nordiska museet/Todo är en att göra-lista. Kan du komma på mer, får du gärna utöka listan.

Rapportera felaktigheter i bildbeskrivningarna på Commons:Nordiska museet/Error reports.

Uppmärksamhet i mediaEdit