Open main menu
This page is a translated version of a page Commons:Personal acquaintances and the translation is 85% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Personal acquaintances and have to be approved by a translation administrator.

Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎dansk • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎polski • ‎português • ‎čeština • ‎русский • ‎українська • ‎العربية • ‎日本語 • ‎한국어Shortcut: COM:PA

People icon.svg
flyer van het project tijdens Wikimania

Deze pagina is voor een gemeenschapsproject dat in 2008 gestart is op de Duitstalige Wikipedia (Persönliche Bekanntschaften) waar de gemeenschap van actieve gebruikers in het echte leven (ontmoetingen, cursussen, verenigingen, etc) geïntroduceerd is. Alle gebruikers op Wikimedia-projecten kunnen zich met zijn/haar hoofdaccount dat bekend is bij andere gebruikers aanmelden en bevestigingen ontvangen van andere gebruikers die hij/zij ontmoet heeft. Alle Wikipedianen mogen slechts één account laten bevestigen, nevenaccounts zijn niet toegestaan. Dit is bedoeld om het werkklimaat te verbeteren en speculaties over de identiteit van gebruikers en beschuldigingen van manipulatie te beperken of uit te bannen. In discussies en stemmingen wordt het voor veel gebruikers meteen duidelijk dat het echte natuurlijke personen zijn, ook als men hen niet persoonlijk ontmoet heeft.

Dit systeem van wederzijdse bevetsigingen is momenteel alleen werkzaam op de.wikipedia, maar is ook toegankelijk voor alle andere gebruikers dankzij het het systeem van single user login en de hoofdpagina's zijn vertaald in diverse talen, waaronder het Nederlands. Het is eenvoudig te gebruiken en zonder de noodzaak van een externe toetsing van de identiteit, houdt het rekening met de bescherming van gegevens en de anonimiteit op internet. Zie voor de nadelen de FAQ. Een veeleisender alternatief voor dit systeem is de Bürgschaft-procedure.

Werking

Statistiek: het aantal bevestigingen en deelnemers vanaf 8 februari 2008 t/m 30 oktober 2014

Het is bekend dat iedereen meerdere gebruikersaccounts kan aanmaken (sokpop). Dit doen vele gebruikers om verscheidene praktische en legitieme redenen. Soms worden nevenaccounts ook gebruikt voor andere doeleinden die minder in dienst van het encyclopedische werk staan (sokpopmisbruik).

Een gebruikersaccount geldt op deze pagina alleen als hoofdaccount, wanneer door minstens drie reeds bevestigde personen deze gebruikersnaam op grond van een persoonlijke ontmoeting bevestigd is als een echt bestaand persoon. Je doet dit enkel door op de hieronder aangeven pagina de ander te bevestigen.

Daarnaast kunnen alleen bevestigde hoofdaccountgebruikers op hun beurt andere gebruikers bevestigen. Onbevestigde gebruikers worden in de lijst gemarkeerd met "unbestätigt" (onbevestigd), bevestigde gebruikers niet. Deelname is op vrijwillige basis. Een eenmaal verkregen bevestiging kan een gebruiker niet ontnomen worden.

Anonimiteit en privacy

In vergelijking met een identificatie heeft dit systeem het voordeel dat de anonimiteit op het internet gewaarborgd blijft. Alle deelnemers kunnen zelf beslissen of zij hun naam en andere persoonlijke informatie willen openbaren of willen verbergen, want op de betreffende pagina vinden bevestigingen uitsluitend plaats met de Wikipedia-gebruikersnaam. Er verandert niets. Ook wanneer, waar, hoe vaak, etc. de bijeenkomst plaatsvond, net als alle andere details, hoeven niet vrijgegeven te worden. Het privacybeleid en wikiprincipes worden daarom volledig gerespecteerd.

Als het systeem onverwacht kwetsbaar blijkt of sommige gebruikers meer zekerheid willen hebben, is het mogelijk dat deze gebruiker zich vrijwillig laat bevestigen door een gebruikersonafhankelijk document waarvan het bestaan ​​kan worden vastgesteld.

Effecten voor gebruikers

 • Algemeen bekende gebruikers zullen op de betreffende pagina vele bevestigingen krijgen en zelf kunnen afgeven.
 • Minder bekende gebruikers kunnen ook door de gemeenschap volledig gerespecteerd worden, wanneer ze slechts een enkele keer bij een bijeenkomst aanwezig zijn en bevestigd worden. Daardoor is het voor iedere gebruiker in de gemeenschap mogelijk om een zelden geziene gast te erkennen als een persoon behorend tot de actieve gemeenschap.
 • Nevenaccounts zullen hier geen bevestiging kunnen krijgen, doordat niemand deze persoonlijk kent.

Hoe werkt het?

Geen voorwaarden voor deelname

Het gaat niet om een stemming, de bevestigingen zijn geen stemmen, er zijn geen vereisten voor deelname. Iedereen kan deelnemen. De volgorde van de gebruikers heeft geen informatiewaarde.

De regels zijn zeer eenvoudig:

 1. Maak een gebruikerspagina aan op Meta deze pagina (als die nog niet bestaat), bijvoorbeeld met een link naar je gebruikerspagina op de Nederlandstalige Wikipedia, zoals: See: [[:nl:Gebruiker:...]] met op de puntjes je gebruikersnaam.
 2. Als eerste dien je de taal in voorkeuren op de Duitstalige Wikipedia in te stellen op Nederlands - Opslaan - en op het tabblad de „Uitbreidingen“ in je voorkeuren in de sectie „Veränderung der Oberfläche“ de optie „Erweiterte Benutzeroberfläche für Wikipedia:Persönliche Bekanntschaften aktivieren, um Bestätigungen hier vornehmen zu können.“ te worden aangevinkt.
 3. Men meldt zich met het account aan, dat men als zijn of haar hoofdaccount wil zien en graag wil laten bevestigen, door op neue Anfragen de instructies te volgen en aansluitend klikt op „ik wil graag op de lijst van deelnemers opgenomen worden“. Dit account is in eerste instantie niet bevestigd (unbestätigt) en de gebruiker kan dus nog niet andere gebruikers bevestigen. Daarom is het pas zinvol om je hier aan te melden als je al Wikipedianen in het echte leven hebt ontmoet of naar verwachting zal ontmoeten in de komende dagen, bijvoorbeeld op een van de stamtafels.
 • Zodra je door drie gebruikers bevestigd bent, kun je andere deelnemers op diezelfde pagina bevestigen.
 • Als je op je overlegpagina op de (Duitstalige) Wikipedia berichten wilt ontvangen als andere gebruikers je bevestigd hebben, kun je je gebruikersnaam toevoegen op deze lijst.
 • Gebruikers die zijn bevestigd kunnen en dienen andere gebruikers te bevestigen die zij persoonlijk in het echte leven ontmoet hebben. Er is geen waardebepaling of beoordeling van toepassing. De relatie van de gebruikers met elkaar (sympathie, antipathie, ménage à trois of vriendschap) doet er niet toe.

Niet-ontvankelijk op deze pagina:

 • Het geven van eventuele opmerkingen waarom men zo handelt (details over de soort en manier van ontmoeten, de persoonlijke relatie, lof of kritiek, persoonlijke gegevens, etc.) Zulke opmerkingen kunnen op verzoek verwijderd worden, wat eveneens geen beoordeling inhoudt. Het volstaat om dat aan te geven op deze pagina.
 • Gebruikers kunnen niet worden bevestigd als men deze niet persoonlijk uit het echte leven kent, ook al is men sterk overtuigd van hun identiteit.
 • Ongewenst is het meervoudig bevestigingen van accounts van een en dezelfde persoon, bijvoorbeeld om hun nevenaccounts te bevestigen als het hoofdaccount. Dit komt overeen met een poging tot fraude, die op de lange termijn niet onopgemerkt kan blijven. Door zichtbare kruisrelaties kunnen ook gemeenschappelijke fraudeverzoeken gesloten worden.
 • Het handmatig bewerken van de pagina /neue Einträge is niet zinvol en verboden. Vooral het invoeren van andere gebruikersnamen is ongewenst.

In de marge

 • Het wordt alle deelnemers aanbevolen om de pagina Wikipedia:Persönliche Bekanntschaften/Neu dazugekommen op je volglijst op te nemen om steeds een actueel overzicht te hebben van nieuwe aanmeldingen van gebruikers (de periode is automatisch beperkt tot de laatste twee maanden).
 • Indien een deelnemer zijn deelnemerschap terugtrekt, wordt zijn hoofdaccount in de database geanonimiseerd. Bevestigingen van teruggetrokken gebruikers blijven op grond van consistentie hierom behouden, de vermeldingen in de logboeken blijven geheel onveranderd. Deze anonimisering bestaat uit een naamsverandering in Ex-Teilnehmer en kan op aanvraag weer ongedaan gemaakt worden.
 • In geval van fraude, ongeacht welke vorm, wordt de betreffende account en alle ontvangen bevestigingen van de fraudeur uit de database als "verwijderd" (gelöscht) gemarkeerd.

Lijst van Deelnemers

Momenteel zijn er meer dan 1.550 gebruikers geregistreerd en er worden acties ondernomen om een meer internationaal publiek te bereiken:

FAQ

Verandert er iets bij deelname aan mijn anonimiteit?

 • Nee. Bij het bevestigen wordt er alleen gebruik gemaakt van gebruikersaccounts, zonder enige gebruikersonafhankelijke beoordeling of welke gegevens dan ook. Voorzichtigheid is alleen geboden bij het opgeven van commentaar. Er kunnen bewegingsprofielen afgeleid worden, maar dit geldt ook voor de aanmeldingslijsten van stamtafels en andere bijeenkomsten.

Waarom waren sommige gebruikers in het begin al bevestigd?

 • Omdat deze gebruikers bij de Foundation of Wikimedia Duitsland reeds geïdentificeerd waren met hun hoofdaccount, kon het systeem gestart worden met deze starters

Gaat het hier om een gebruikersonafhankelijke verificatie?

 • Dit project heeft geen mogelijkheid om een gebruikersonafhankelijke verificatie. Zoals de naam „Persönliche Bekanntschaften“ en „Ontmoete Wikimedianen“ al zegt: Real Life-contacten zijn hier onvermijdelijk. Hoe hoger het aantal bevestigingen, des te meer duidelijker wordt de identiteit – men kan deze dan niet meer faken …

Is deze procedure veilig ten aanzien van nevenaccounts?

 • Dat zal nog bezien moeten worden. Als je een nevenaccount ontdekt die zich met drie bevestigingen aanmeldt als het hoofdaccount van een gebruiker, moet je je vermoeden ter sprake brengen op de overlegpagina. In aanmerking komende accounts zijn relatief gemakkelijk uit de database te filteren.

Wat als ik nooit naar een bijeenkomst ga?

 • Dan ben je verkeerd op deze pagina.
 • Ga er een keer heen en laat je bevestigen. Je leert hierdoor interessante mensen kennen. De bevestiging kun je daarna niet meer verliezen.
 • Nodig Wikipedianen eens uit voor een uitstapje het land in of om een kopje koffie te drinken. Het maakt niet uit hoe je iemand leert kennen.

Wat als iemand mij heeft bevestigd maar ik hem niet persoonlijk ken?

Voorbeelden: Ik ben bevestigd door iemand die ik nog nooit heb ontmoet; ik klikte op de verkeerde gebruikersnaam; het is bewezen dat Gebruiker:XY een sokpop is of een nieuw account is van Gebruiker:Z. Such corrections can be requested here and handled by the project operators (see below). If you have received a dubious confirmation, you should first consult the concerned user on his talk page.

 • Bevestigingen gebaseerd op een misverstand worden op verzoek van de partijen verwijderd of, in het algemeen, als "misbruik" geconstateerd wordt - al dan niet met goede of slechte bedoelingen (bijvoorbeeld bevestiging van sub-accounts).
 • Als een gebruiker een nieuwe account in Wikipedia aanmaakt (in plaats van deze hier laat hernoemen) en daardoor een secundair account heeft in het systeem van Ontmoete Wikimedianen, is dit ook een reden om dit te corrigeren / consolideren.
 • Reacties met bevestigingen kunnen ook worden gecorrigeerd op verzoek van de belanghebbende, wanneer zij in strijd zijn met bijvoorbeeld de Wikipedia-richtlijnen.
 • Als een bevestiging overeen komt met de feiten ("xy ontmoet"), is er geen reden om ze te verwijderen. Een bevestiging vervalt niet en is onafhankelijk van de daarop volgende relatie tussen de twee gebruikers.

Waarvoor kan de gemeenschapspagina worden gebruikt?

 • De pagina toont diegenen die in het echte leven tot de actieve gemeenschap behoren, en gemotiveerd zijn om zich aan te sluiten.
 • De pagina verschaft in discussies zekerheid, dat het met de hier aanwezige gesprekspartner gaat om een hoofdaccount die bekend is bij de gemeenschap en niet gaat om een nevenaccount van een onbekende gebruiker.
 • Het stelt gebruikers, die maar weinig andere gebruikers kennen, in staat om als lid van de gemeenschap erkend en geaccepteerd te worden.
 • Het maakt het gemakkelijker bij bestaande groepen in bepaalde gebieden.

Hoe ziet het eruit als iemand probeert de pagina te misbruiken?

 • Deze methode is strikt genomen niet eenduidig en kan, met veel inspanning en met groot risico, misbruikt worden, waarbij een persoon voor een bepaalde periode meer als een bevestigd account kan krijgen. Daarbij zijn twee scenario's denkbaar. Het eerste scenario wordt door technische eenduidige, maar ook complexe methode van anonieme identificatie door Frank Schulenburg uitgesloten. Het tweede scenario kan met geen enkele methode uitgesloten worden.
  1. Echte-leven-sokpop De gemeenschapspagina kan theoretisch door een persoon misbruikt worden door zich op verschillende stamtafels of bijeenkomsten met verschillende gebruikernamen voor te stellen en andere Wikipedianen met een dubbelidentiteit bedriegt. De daardoor verkregen valse hoofdaccount blijft behouden, zolang er gezorgd wordt dat de bevestigende kennissenkring gescheiden blijft van elkaar en de dubbelidentiteit niet bemerkt wordt.
  2. Gemeenschappelijke fraude Een tweede scenario betreft de afspraak van de gebruikers om hun nevenaccounts te bevestigen. In dit geval kan er een grotere, maar gesloten groep van valse hoofdaccounts ontstaan, die pas na enige tijd ontdekt zal worden. Ook de hoofdaccounts van de betrokken gebruikers worden daardoor bekend. Deze misbruikmogelijkheid bestaat met alle mogelijk denkbare methoden, maar wordt bij de methode van Frank Schulenburg meer beperkt dankzij minstens vijf waarborgen in vergelijking met de gemeenschapspagina (met drie waarborgen). Hier wordt er van uit gegaan, dat het voor een misbruiker te moeilijk is twee andere misbruikers te vinden, vooral doordat voor een tweede uitbreiding van de groep van nevenaccounts opnieuw andere secundaire accounts nodig zijn.
 • Alle mogelijkheden van fraude zijn omvangrijker dan het groeiend aantal nevenaccounts, leiden tot niet effectief bruikbare resultaten en zijn met gezichtsverlies verbonden. Op grond van afgegeven kruisverwijzingen op de gemeenschapspagina worden valse hoofdaccounts vroeger of later ontdekt.

Wordt hierdoor de vorming van kliekjes niet bevorderd?

 • Wikipedia is per se een sociaal netwerk, waarin zowel gezelschappen als ook boemannen ontstaan ​​en gevoed kunnen worden. Aangezien het feit of een persoon een ander persoonlijk kent of niet, onafhankelijk is van de sympathie voor deze persoon, dienen sympathieën geen invloed te hebben op de werking van deze pagina. Om personen die persoonlijke contacten met andere Wikipedianen mijden toch in het systeem te integreren, is het in de toekomst denkbaar bevestigingen ook door middel van persoonlijke digitale certificaten mogelijk te maken.

Is er een back-up van de database en het script? Wat als de beheerders plotseling verdwenen zijn?

 • De database, de bijbehorende webinterface en de botscripts bevinden zich op de Toolserver onder een gemeenschappelijk account. Er is dus geen risico dat er iets verloren gaat. Indien een van de beheerders zich mocht terugtrekken, kunnen de anderen gewoon ermee doorgaan.
 • Dagelijks wordt er automatisch een databasedump gemaakt die hier te vinden is.
 • De broncode van webinterface van de database en de bots zijn hier openlijk zichtbaar. De brontekst van de gadgets bevindt zich hier en hier.

Technische aanspreekpartners zijn Ireas, Wiegels en Euku. Voor vragen en suggesties zijn wij je graag van dienst op de overlegpagina.

Gebruikersbox


Deze gebruikersbox bevat een link naar de bevestigingen-tool. Als je wilt kun je deze gebruikersbox toevoegen aan je gebruikerspagina:

{{User Personal acquaintances}}

Het kan toegevoegd worden aan je Babel-box op deze manier: {{#Babel:nl|en-3|Personal Acquaintances}}.

Deze gebruikersbox is in diverse andere Wikimedia-zusterprojecten beschikbaar, zie d:Q16744021 en d:Talk:Q16744021.

On sister projects

Tools