Commons:Primers passos/Qualitat i descripció

This page is a translated version of a page Commons:First steps/Quality and description and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:First steps/Quality and description and have to be approved by a translation administrator.
Per començar
Consells i trucs
Terceres parts

Aquesta pàgina proporciona una guia ràpida per fer contribucions d’alta qualitat a Wikimedia.

Com carregar arxius òptims

Imatges

 
Una imatge de sonda espacial de la lluna Titan de Saturn carregada amb la qualitat més alta disponible i amb la descripció recomanada (cliqueu la imatge per veure la pàgina de descripció)

En general, la qualitat i la resolució d'una imatge haurien de ser les més altes possibles de forma que, per exemple, les imatges es puguin usar en impressions d'alta qualitat. El MediaWiki, el programari wiki del servidor dels projectes Wikimedia, pot reduir les imatges de la majoria de formats i l'espai d'emmagatzematge no està restringit, per tant no us preocupeu pel temps de descàrrega ni la mida que no és motiu per no carregar-les a la màxima resolució disponible.

Mida i reduccions

A partir de novembre de 2019, el programari MediaWiki no pot gestionar GIF de més de 100 megapíxels exactament, però, en cas contrari, les imatges en resolucions tan altes estan bé. Per als GIF animats, heu de multiplicar la resolució pel recompte de fotogrames. Els PNG es visualitzen en miniatura si són inferiors a aproximadament 2.500 megapixels (2.500.000.000 pixels) - 50.000×50.000 píxels quadrats (1,00:1), 57.732×43.299 píxels al format 4:3 de relació d'aspecte (1,33:1), 63.600×39.307 píxels a la proporció daurada (1,62:1) o 66.656×37.494 píxels a la proporció 16:9 (1,78:1)

El límit de mida de pujada es va augmentar a 100 MB a finals del 2008. Amb càrrega bloquejada, p. ex. disponible a través de l'Assistent de càrrega (cal un navegador modern), és possible carregar fitxers amb una mida de fitxer de fins a 5 GB.

Formats i noms

Només alguns formats d'arxiu són permesos a Wikimedia Commons. Si intenteu carregar un format diferent rebreu un missatge d'error.

El nom del fitxer de destinació que doneu serà el títol de la pàgina de descripció de la imatge. Seguiu les convencions per a anomenar pàgines. Si modifiqueu una imatge d'algú altre, si us plau carregueu-la amb un nom diferent i afegiu un enllaç a l'original.

Consells pel format

Els diferents formats s'haurien d'usar per a diferents tipus d'imatges. El format JPEG és adequat per imatges amb molts detalls, com les fotografies. En canvi, un diagrama en JPEG sembla borrós i, com el GIF i PNG, no es pot reduir sense pèrdua de qualitat.

El format SVG és adequat per mapes, diagrames i altres imatges amb pocs detalls. El SVG es pot editar fàcilment i reduir sense pèrdua de qualitat, però el seu ús en fotografies, per exemple, és inviable.

El format GIF és feixuc pel programari del servidor i, a causa de les restriccions inherents del format, l'ús de GIF s'hauria de restringir només a imatges animades. Per més informació sobre els formats d'imatges, conversions de format i altres recomanacions, vegeu com preparar imatges per carregar.

  • Fotografies: Per a fotografies useu el format JPEG (file extension .jpg or .jpeg). Encara que el format TIFF ofereix major qualitat, aquests arxius tendeixen a ser bastant grans i el programari del servidor no els pot convertir. Per això aquest format actualment no està permès a Commons. El format PNG usa un algoritme de compressió sense pèrdues i, teòricament, és millor per a fotografies, però també produeix mides d'arxiu excessivament grans per a fotografies d'alta resolució.El PNG s'ha de reservar per a imatges que requereixen una alta qualitat i/o que es puguin comprimir més fàcilment, com ara captures de pantalla de l'ordinador (o diagrames només disponibles en format de mapa de bits). No deseu les imatges JPEG com a "progressives". [1] Optimitzeu les imatges JPEG (això en redueix la mida sense cost de descodificació).[clarification needed]
  • Imatges animades: Per a imatges animades, useu el format GIF (extensió .gif).
  • Diagrames: Per a diagrames, mapes, etc., el format preferit és SVG (Scalable Vector Graphics, d'extensió de fitxer .svg) o, si no podeu fer-ho amb gràfics vectorials, utilitzeu PNG.

Àudio i vídeo

Els tipus de format de so acceptats són MIDI (extensió: .mid) i Ogg Vorbis (.ogg), i, per a fitxers de vídeo, WebM (.webm) o Ogg Theora (també .ogg o .ogv). Altres formats de so àmpliament usats, com ara WMA, i de vídeo, com ara WMV, no estan permesos a Wikimedia Commons per temes de patents.

Com les imatges, la qualitat dels arxius de so i vídeo no hauria de ser massa baixa. El límit màxim pels arxius és al voltant de 100 megabytes, així que escolliu la qualitat en funció de la durada del vostre fitxer. Per a més informació sobre conversions de format i codificació, vegeu Commons:Software.

Una bona descripció

Una bona descripció del fitxer que proporcioni informació completa sobre el fitxer, inclosa la informació requerida per la llei, com ara el seu estat de drets d'autor i el seu origen, així com informació descriptiva sobre què mostra i com es va crear. Sense aquesta informació, és molt difícil fer judicis sobre la procedència d'una imatge i el seu valor es redueix molt pels editors i investigadors.

The following is neither possible nor required if you use Commons:Auxiliar de càrregues for uploading, which is the default way for uploading at Commons now.

Per ajudar-vos a crear aquesta descripció, hi ha una plantilla normalitzada per a imatges. A més, aquesta plantilla es renderitza de manera tipogràficament sòlida i proporciona Dades llegibles per màquina que al seu torn s'utilitza per crear informació per als reutilitzadors. Per tant, es recomana utilitzar la plantilla.

Tingueu en compte hi ha plantilles especials per a obres d'art {{Artwork}} i llibres {{Book}} que s'han d'utilitzar en lloc de (o, en el cas d'algunes fotografies, a més a) la plantilla {{Information}} que es mostra a continuació, consulteu les pàgines de documentació de la plantilla corresponents per obtenir més informació.

Simplement copieu el codi de sota, enganxeu-lo en el camp de «Resum» durant la càrrega i ompliu els paràmetres:

{{Information
|Description=
|Date=
|Source=
|Author=
|Permission=
|Other versions=
}}


 
Foto de la Nebulosa Orion amb la descripció recomanada que explica com es va fer la imatge i amb una citació del permís concedit pel propietari dels drets (cliqueu sobre la imatge per veure la pàgina de descripció)
Els paràmetres de la plantilla s'usen de la següent forma

Si no podeu omplir-ho tot, useu un guió (-). Si us plau, no deixeu paràmetres en blanc.

Description (descripció)

Descriviu el contingut. Què es veu, es pot sentir o percebre? Si és una obra d'art, si us plau proporcioneu breument el context històric; en cas de dades científiques, un breu extracte científic. Si teniu informació detallada sobre la imatge, per exemple el nom de l'espècie o la mida de l'objecte, si us plau afegiu-la. En algunes imatges és especialment útil incloure la mida.

Les descripcions les podeu fer en català, però sempre és una bona idea incloure també una descripció en anglès. Si coneixeu diferents llengües, considereu afegir-les totes. Vegeu aquesta nota sobre la creació de wikilinks.

The following is neither possible nor required if you use Commons:Auxiliar de càrregues for uploading, which is the default way for uploading at Commons now.
Hauríeu d'usar plantilles per identificar la llengua o llengües de la descripció. Per exemple:
{{Information|
|Description=
{{ca|Breu descripció en català.}}
{{en|Some description in English.}}
...
|Source=...
Source (origen)
Useu una sentència com «Treball propi» (Own work), o similar, si l'arxiu l'heu creat vós mateix. Altrament, proporcioneu un
  • enllaç al lloc web, amb un enllaç directe a la pàgina que mostra la imatge i un enllaç directe a l'arxiu,
  • número de catàleg,
  • nom de l'institució,
  • llibre font,
  • etc.
Date (data)
Data de creació (o data de lliurament), preferiblement en format ISO 8601, per exemple «2006-01-15» pel 15 de gener del 2006.
Author (autor)
Autor o autors de l'arxiu. Si no el sabeu, useu el nom de la institució que el proporciona. En cas de treball propi, poseu el vostre nom real enllaçat amb el vostre nom d'usuari. Per exemple, «[[User:JQPublic|John Q. Public]]», que es mostrarà com «John Q. Public»; alternativament, enllaceu al nom d'uszuari entre parèntesis, com ara "John Q. Public ([[User:JQPublic|JQPublic]])" o "John Q. Public ({{U|JQPublic}})", que apareixerà com "John Q. Public (JQPublic)".
The following is neither possible nor required if you use Commons:Auxiliar de càrregues for uploading, which is the default way for uploading at Commons now.
Permission (permís)
Nota: En qualsevol cas sempre haureu de marcar la imatge amb la plantilla de llicència apropiada!
Doneu una curta citació del permís proporcionat pel propietari dels drets. En cas d'un permís general (p.ex. domini públic als EUA o llicències de contingut lliure) proporcioneu l'enllaç a la renúncia legal o a l'avís corresponent. Si sou el propietari dels drets poseu una nota breu com «Llicència dual GFDL i CC-BY-SA-2.5, 2.0 i 1.0», però també podeu escriure «Vegeu més avall» (see below) per remetre's a les marques de llicència que són sota la informació de l'arxiu.
Other versions (altres versions)
Si hi ha altres versions d'aquest arxiu a Wikimedia Commons (per exemple, una versió en blanc i negre d'una imatge en color) useu aquest camp per enllaçar aquests arxius amb un wikienllaç

Nota: Per a molts suports és desitjable utilitzar una plantilla de geocodificació a més de la plantilla d'Informació. Si us plau, llegiu també Primers passos/Classificació.

Resum de càrrega

Els primers 255 caràcters del camp resum que heu omplert apareixeran permanentment en la secció «Historial del fitxer» de la pàgina de descripció de la imatge.

Si esteu carregant la primera versió de l'arxiu (no hi ha cap altre arxiu amb el títol que heu triat), llavors el vostre resum de càrrega també serà copiat a la secció «Resum» de la pàgina de descripció de la imatge. És comú en aquest cas proporcionar la informació completa, tal com s'ha explicat més amunt a Una bona descripció.

Si esteu carregant una nova versió del fitxer, el camp «Resum» només es conservarà a l'historial del fitxer, sense modificar la descripció. És important especificar amb el detall que sigui possible els canvis que heu fet al fitxer. Aquesta informació és important per a que els altres puguin veure la diferència entre els dos fitxers. Per exemple, per una imatge es pot dir

Retallada 25 píxels des de dalt, augmentada la lluminositat amb Photoshop, reduïda la qualitat al 95%

L'ideal seria proporcionar una línia d'ordres o una llista exacta d'ordres que reprodueixi els canvis, tot i que això no és necessari ni sovint no és possible.

Notes

  1. Les imatges progressives trenquen la miniatura, perquè s'ha de representar tota la imatge i, per tant, esgotarà la memòria. Vegeu discussió arxivada i exemple.

Vegeu també

A Wikimedia Commons:

A la Viquipèdia:

Al manual de MediaWiki (en anglès):