Open main menu

ImatgesEdit

 
Una imatge de sonda espacial de la lluna Titan de Saturn carregada amb la qualitat més alta disponible i amb la descripció recomanada (cliqueu la imatge per veure la pàgina de descripció)

En general, la qualitat i la resolució d'una imatge haurien de ser les més altes possibles de forma que, per exemple, les imatges es puguin usar en impressions d'alta qualitat. El MediaWiki, el programari wiki del servidor dels projectes Wikimedia, pot reduir les imatges de la majoria de formats i l'espai d'emmagatzematge no està restringit, per tant no us preocupeu pel temps de descàrrega ni la mida que no és motiu per no carregar-les a la màxima resolució disponible.

Mida i reduccionsEdit

A partir del 19 d'octubre del 2005, el programari MediaWiki no pot manejar PNG més grans que exactament 12.500.000 píxels (12.500 kilopíxels, 12,5 megapíxels, 12.207,031 kibipíxels, o 11,920929 mebipixels) —3535×3536 píxels quadrats, 4082×3061 píxels en proporció 4:3, or 4497×2779 píxels en secció àuria— però altres imatges en aquestes resolucions són acceptades. Actualment el programari no pot reduir imatges animades GIF, per tant les haureu de proporcionar amb la mida desitjada.

Formats i nomsEdit

Només alguns formats d'arxiu són permesos a Wikimedia Commons. Si intenteu carregar un format diferent rebreu un missatge d'error.

El nom del fitxer de destinació que doneu serà el títol de la pàgina de descripció de la imatge. Seguiu les convencions per a anomenar pàgines. Si modifiqueu una imatge d'algú altre, si us plau carregueu-la amb un nom diferent i afegiu un enllaç a l'original.

Consells pel formatEdit

Els diferents formats s'haurien d'usar per a diferents tipus d'imatges. El format JPEG és adequat per imatges amb molts detalls, com les fotografies. En canvi, un diagrama en JPEG sembla borrós i, com el GIF i PNG, no es pot reduir sense pèrdua de qualitat. El format SVG és adequat per mapes, diagrames i altres imatges amb pocs detalls. El SVG es pot editar fàcilment i reduir sense pèrdua de qualitat, però el seu ús en fotografies, per exemple, és inviable. El format GIF és feixuc pel programari del servidor i, a causa de les restriccions inherents del format, l'ús de GIF s'hauria de restringir només a imatges animades. Per més informació sobre els formats d'imatges, conversions de format i altres recomanacions, vegeu com preparar imatges per carregar.

  • Fotografies: Per a fotografies useu el format JPEG (extensió de l'arxiu .jpg o .jpeg). Encara que el format TIFF ofereix major qualitat, aquests arxius tendeixen a ser bastant grans i el programari del servidor no els pot convertir. Per això aquest format actualment no està permès a Commons. El format PNG usa un algoritme de compressió sense pèrdues i, teòricament, és millor per a fotografies, però també produeix mides d'arxiu excessivament grans per a fotografies d'alta resolució. El PNG s'hauria de reservar per imatges que exigeixen alta qualitat i no funcionen bé en altres formats, com ara captures de pantalla d'ordinador. No guardeu imatges JPEG com «progressiu».
  • Imatges animades: Per a imatges animades, useu el format GIF (extensió .gif).
  • Diagrames: Per a diagrames, mapes, etc., el format preferit és SVG (extensió .svg).

Àudio i vídeoEdit

Els tipus de format de so acceptats són MIDI (extensió: .mid) i Ogg Vorbis (.ogg), i per vídeo només Ogg Theora (també .ogg). Altres formats àmpliament usats, com MP3 i WMA per so o MPEG i WMV per vídeo, no estan permesos a Wikimedia Commons per qüestions de patents. Com les imatges, la qualitat dels arxius de so i vídeo no hauria de ser massa baixa. El límit màxim pels arxius és al voltant de 20 megabytes, així que escolliu la qualitat en funció de la durada del vostre arxiu. Per a més informació sobre conversions de format i codificació, vegeu Commons:Software.

Una bona descripcióEdit

Una bona descripció proporciona informació completa sobre l'arxiu, incloent-hi la informació legalment exigida, com la font i les condicions d'ús, així com la informació descriptiva sobre què es mostra i com es va fer. Per ajudar-vos a proporcionar la descripció hi ha una plantilla estandarditzada. És molt recomanable utilitzar aquesta plantilla. Simplement copieu el codi de sota, enganxeu-lo en el camp de «Resum» durant la càrrega i ompliu els paràmetres:

{{Information
|Description =
|Source =
|Date =
|Author =
|Permission =
|other_versions =
}}
 
Foto de la Nebulosa Orion amb la descripció recomanada que explica com es va fer la imatge i amb una citació del permís concedit pel propietari dels drets (cliqueu sobre la imatge per veure la pàgina de descripció)
Els paràmetres de la plantilla s'usen de la següent forma

Si no podeu omplir-ho tot, useu un guió (-). Si us plau, no deixeu paràmetres en blanc.

Description (descripció)
Descriviu el contingut. Què es veu, es pot sentir o percebre? Si és una obra d'art, si us plau proporcioneu breument el context històric; en cas de dades científiques, un breu extracte científic. Si teniu informació detallada sobre la imatge, per exemple el nom de l'espècie o la mida de l'objecte, si us plau afegiu-la. En algunes imatges és especialment útil incloure la mida. Les descripcions les podeu fer en català, però sempre és una bona idea incloure també una descripció en anglès. Si coneixeu diferents llengües, considereu afegir-les totes.
Hauríeu d'usar plantilles per identificar la llengua o llengües de la descripció. Per exemple:
{{Information|
|Description=
{{ca|Breu descripció en català.}}
{{en|Some description in English.}}
...
|Source=...
Source (origen)
Useu una sentència com «Treball propi» (Own work), o similar, si l'arxiu l'heu creat vós mateix. Altrament, proporcioneu un
  • enllaç al lloc web, amb un enllaç directe a la pàgina que mostra la imatge i un enllaç directe a l'arxiu,
  • número de catàleg,
  • nom de l'institució,
  • llibre font,
  • etc.
Date (data)
Data de creació (o data de lliurament), preferiblement en format ISO 8601, per exemple «2006-01-15» pel 15 de gener del 2006.
Author (autor)
Autor o autors de l'arxiu. Si no el sabeu, useu el nom de la institució que el proporciona. En cas de treball propi, poseu el vostre nom real enllaçat amb el vostre nom d'usuari. Per exemple, «[[User:JQPublic|John Q. Public]]», que es mostrarà com «John Q. Public»; alternativament entre parèntesis «John Q. Public ([[User:JQPublic|JQPublic]])», que mostrarà «John Q. Public (JQPublic)».
Permission (permís)
Doneu una curta citació del permís proporcionat pel propietari dels drets. En cas d'un permís general (p.ex. domini públic als EUA o llicències de contingut lliure) proporcioneu l'enllaç a la renúncia legal o a l'avís corresponent. Si sou el propietari dels drets poseu una nota breu com «Llicència dual GFDL i CC-BY-SA-2.5, 2.0 i 1.0», però també podeu escriure «Vegeu més avall» (see below) per remetre's a les marques de llicència que són sota la informació de l'arxiu.
Nota: En qualsevol cas sempre haureu de marcar la imatge amb la plantilla de llicència apropiada!
Other versions (altres versions)
Si hi ha altres versions d'aquest arxiu a Wikimedia Commons (per exemple, una versió en blanc i negre d'una imatge en color) useu aquest camp per enllaçar aquests arxius amb un wikienllaç

Nota: Si us plau, llegiu també Primers passos/Classificació.

Resum de càrregaEdit

Els primers 255 caràcters del camp resum que heu omplert apareixeran permanentment en la secció «Historial del fitxer» de la pàgina de descripció de la imatge.

Si esteu carregant la primera versió de l'arxiu (no hi ha cap altre arxiu amb el títol que heu triat), llavors el vostre resum de càrrega també serà copiat a la secció «Resum» de la pàgina de descripció de la imatge. És comú en aquest cas proporcionar la informació completa, tal com s'ha explicat més amunt a #Una bona descripció.

Si esteu carregant una nova versió de l'arxiu, el camp «Resum» només es conservarà a l'historial del fitxer, sense modificar la descripció. És important especificar amb el detall que sigui possible els canvis fets a l'arxiu. Aquesta informació és important per a que els altres puguin veure la diferència entre els dos arxius. Per exemple, per una imatge es pot dir

Retallada 25 píxels des de dalt, augmentada la lluminositat amb Photoshop, reduïda la qualitat al 95%

Vegeu tambéEdit