Open main menu

Căutarea de fișiere media la CommonsEdit

Pentru a găsi fișiere media la Wikimedia Commons, vedeți dacă există un articol potrivit pentru fișierul dumneavoastră. La Commons sunt mai puține articole decât la Wikipedia, dar există de exemplu Bicicletă, Lac, pagini despre multe parcuri naționale, specii de plante, animale etc. Adăugați în pagina Wikipedia locală o legătură către cel puțin un articol galerie de la Wikimedia Commons, dacă se poate.

O bună cale de a găsi anumite fișiere la Wikimedia Commons este de a utiliza motorul de căutare Mayflower.

Dacă doriți să reutilizați fișiere de la Wikimedia Commons în afara proiectelor Wikimedia, sunteți binevenit să o faceți. Țineți minte însă câteva aspecte importante:

  • Spre deosebire de alte depozite tradiționale de conținut, Wikimedia Commons este liber. Oricine poate copia, utiliza și modifica orice fișier după cum dorește și în orice scop (inclusiv comercial) atâta timp cât se precizează sursa și autorii și, în multe cazuri, atâta timp cât copiile și îmbunătățirile sunt eliberate public cu aceleași condiții.
  • Baza de date Wikimedia Commons însăși și textele din ea sunt licențiate sub licența Creative Commons Attribution Share-Alike 3.0. Condițiile de licențiere pentru fiecare fișier media se găsesc pe paginile de descriere ale respectivelor fișiere.
  • Nu putem garanta corectitudinea informațiilor despre fiecare fișier. Vă rugăm să verificați și dumneavoastră dacă aceste condiții sunt cele corecte.
  • Mai multe informații detaliate despre condițiile de utilizare se găsesc la Commons:Licențiere.

Includerea de fișiere de la Commons în proiecte WikimediaEdit

În general, pentru a include un fișier Wikimedia Commons la Wikipedia sau la un alt wiki Wikimedia, îl puteți include ca și cum ar fi stocat local acolo.

Pentru a include o imagine într-o pagină, utilizați de exemplu o legătură de forma (standard):

[[File:file.jpg|thumb|text descriptiv]]

Pentru a include un fișier audio, puteți alege între mai multe posibilități, dacă este prezent formatul {{Audio}} în wikiul local (altfel puteți folosi tot prima metodă):

[[File:file.ogg|text descriptiv]]
{{Audio|Nume-fișier-fără-spațiu-de-nume|text descriptiv}}

Mai multe detalii se pot găsi la pagina de help de la Meta-wiki, la Wikipedia și în tutorialul Wikipedia despre imagini.

Includerea de fișiere de la Commons în proiecte terțeEdit

Fișierele Wikimedia Commons pot fi incluse în alte wikiuri MediaWiki cu următoarele configurări: mw:Manual:$wgForeignFileRepos#Using_files_from_Wikimedia_Commons_:_ForeignAPIRepo. Această facilitate este cunoscută sub numele de „InstantCommons” și este experimentală. Terții care utilizează această metodă trebuie să mențină copii actualizate ale software-ului de la http://www.mediawiki.org/ pe măsură ce facilitatea se dezvoltă.

Puteți oricând să descărcați fișierele care vă interesează și să le reutilizați atâta vreme cât respectați condițiile de licențiere sub care sunt disponibile fișierele.

Lectură suplimentarăEdit

Pagini Wikimedia Commons:

Manuale MediaWiki: