Open main menu
Cum se sortează și se categoriesesc fișierele

Ceilalți vor avea nevoie să găsească fișierul dumneavoastră pentru a ilustra articole din alte proiecte Wikimedia. Este, deci, foarte important să vă adăugați fișierel media în categorii. Fiecare fișier trebuie să fie în cel puțin o categorie. Altfel, fișierele dumneavoastră nu vor fi folosite atât cât ar trebui.

Dacă foriți, puteți să le adăugați și în galerii la Commons. Un exemplu de pagină-galerie ar fi galeria de imagini a planetei Marte.

Puteți face distincția între articole și categorii după nume. Paginile neprefixate sunt articole, paginile cu prefixul „Category:” sunt categorii iar paginile cu prefixul „Fișier” sunt pagini de descriere a fișierelor. Acest concept (implementat cu aceste prefixe) se numește „spațiu de nume”. În acest fel pot fi identificate cu ușurință diferitele tipuri de conținut după prefixul spațiului de nume.

Contents

Adăugarea de fișiere în categoriiEdit

Adăugarea unui fișier la o categorie se face ca și adăugarea unui articol Wikipedia la o categorie. Puneți o bucată de text ca cea de mai jos în pagina de descriere a imaginii:

[[Category:O anume categorie]]

Specificați categoria cât mai în detaliu posibil. Nu adăugați fișierul la o categorie-rădăcină deja aglomerată. Pentru a găsi categoria potrivită pentru fișierul dumneavoastră, funcția „arbore de categorii” vă va fi de folos: mergeți într-o categorie generală, cum ar fi Category:Countries și urmăriți subcategoriile până când o găsiți pe cea mai specifică dintre ele care descrie fișierul dumneavoastră.

Adăugarea imaginilor în galeriiEdit

Pentru a adăuga o imagine la o galerie mergeți, după încărcare, la articolul galeriei, faceți click pe butonul de „modifică” și veți vedea, printre altele, ceva de genul:

<gallery>
File:Mars Valles Marineris.jpeg|Valles Marineris on Mars
File:Mars Hubble.jpg|Mars seen by the Hubble Space Telescope, Realistic Colors
</gallery>

Care arată așa:

Puteți adăuga imaginea dumneavoastră între cele două taguri gallery (unul de deschidere și unul de închidere) în felul următor:

File:Nume imagine.jpg|A brief description

După salvarea articolului, veți vedea imaginea dumneavoastră ca thumbnail în galerie. Spre deosebire de cazul normal când se include o singură imagine într-un articol, nu folosiți parantezele [[- și ]] în jurul imaginii. Pentru fișiere audio și video, funcționează la fel, doar că fișierele media vor avea ca thumbnail o pictogramă, ca în exemplul:

Categorii despre modul de creareEdit

Pe lângă categoriile legate de subiect, ar fi de ajutor să adăugați categorii ce arată cu ce software sau cu ce echipament s-a realizat fișierul, cum ar fi:

Lectură suplimentarăEdit

Pagini Wikimedia Commons:

Manualul MediaWiki: