Commons:Sfera de interes/Punctul de vedere neutru

This page is a translated version of a page Commons:Project scope/Neutral point of view and the translation is 79% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Project scope/Neutral point of view and have to be approved by a translation administrator.

Shortcut : COM:NPOV


Fişiere Media

Commons nu este Wikipedia, iar fişierele încărcate aici nu trebuie neapărat să respecte politicile de neutralitate şi de interzicere a cercetării originale impuse de site-urile Wikipedia. Commons reprezinta o resursă comună de fişiere media pentru toate proiectele Wikimedia, şi regulile de aici diferă de cele ce pot fi impuse local de fiecare dintre aceste proiecte în parte.

Nu este rolul Commons să arbitreze dispute pe teme de subiect şi nici să forţeze proiectele locale să utilizeze o versiune a unui fişier în locul unei alteia. Dacă un fişier intră în sfera de interes Commons, şi nu există piedici legale pentru stocarea sa, atunci el poate fi făcut disponibil. Dacă şi în ce condiţii este el utilizat, este o problemă a fiecărei comunităţi locale şi a fiecărui proiect individual.

Imaginile cu o anume semnificaţie naţională, politică sau religioasă, inclusiv steaguri, embleme şi hărţi pot stârni pasiuni, dar Commons nu este locul unde să se decidă care dintre diversele versiuni este cea corectă sau cea oficială. Dacă sunteţi de părere că o hartă, emblemă, steag sau alt fişier aflat aici este în vreun fel „greşit”, încercaţi să convingeţi comunitatea dumneavoastră locală să utilizeze versiunea pe care o preferaţi. Printre exemplele de dispute nepotrivite pe teme de conţinut se numără:

  • Hărţi: „Autorul încearcă să popularizeze un punct de vedere naţionalist/politic/religios prezentând graniţa naţională greşit”, „oraşele au fost etichetate cu un nume neaprobat sau într-o limbă nepotrivită”, „harta arată un stat nerecunoscut internaţional”.
  • Steaguri/steme: „Aceasta nu este versiunea oficială”, „culorile nu sunt oficial aprobate”, „acest design este utilizat de o grupare teroristă”.
  • Photographs: "This is propaganda"

Astfel de dispute pe teme de conţinut nu sunt potrivite nici când sunt exprimate (aşa cum se întâmplă de regulă) în termeni absoluţi: „acest steag nu există”; „această graniţă nu există”; „acea ţară nu există”.

Desigur, dacă autorul a făcut o greşeală evidentă şi care nu este disputată în mod serios, imaginea (dacă nu este folosită) poate pica testul de utilizate în scop educativ, şi poate fi ştearsă pe acest criteriu. Dar acolo unde o presupusă eroare generează o dispută semnificativă, imaginea trebuie păstrată iar rezolvarea disputei lăsată la latitudinea fiecărei comunităţi wiki. Cum se specifică mai sus, fişierele utilizate în alte proiecte Wikimedia sunt în orice caz considerate de interes şi nu pot fi şterse doar pe motiv că sunt „greşite”.

Text

Din motivele de mai sus, nu întotdeauna este posibil ca fişierele şi textul descriere să fie „neutre”. Totuşi, neutralitatea descrierii trebuie să reprezinte oricând posibil un scop, şi în orice caz nici numele fişierelor şi nici textul nu trebuie formulate în aşa fel încât să constituie vandalism, atac la persoană sau provocare deliberată.

See also

  • Commons:Disputed territories – an essay on applying this policy to the case of images relating to disputed territories
  • Commons:Evidence-based mapping – an essay summarising policies, precedents and recommendations on using reliable sources for creating maps on Commons and using them on English Wikipedia
  • Commons:Verifiability – an essay on the non-requirement of reliable sources on Commons