Commons:Reutilització de contingut fora de Wikimedia

Aquesta pàgina està destinada a aquells que desitgen reutilitzar material (text o gràfics) de Wikimedia Commons al seu propi lloc web, en paper o d'altres usos.

 • La Fundació Wikimedia no és propietària de gairebé cap dels continguts del llocs de Wikimedia — és propietat dels creadors individuals.
 • En canvi, gairebé tot el contingut allotjat a Wikimedia Commons pot ser reutilitzat lliurement subjecte a certes restriccions en molts casos. No cal obtenir una declaració específica d'autorització de l'emissor de llicència a menys que vulgueu utilitzar l'obra sota termes diferents dels que estableix la llicència.
  • El contingut sota llicències de contingut obert pot ser reutilitzat sense necessitat de posar-se en contacte amb l'emissor de llicència, però
   • algunes llicències exigeixen que s'atribueixi el creador original,
   • algunes llicències exigeixen que s'identifiqui la llicència específica quan es reutilitzi (incloent, en alguns casos, la declaració o un enllaç a les condicions de la llicència), i
   • algunes llicències exigeixen que si modifiqueu l'obra, les modificacions mantinguin una llicència lliure similar.
   • alguns fitxers tenen una llicència concedida a través de voluntaris d'OTRS. Aquestes llicències poden ser comprovades al Tauler d'OTRS.
  • El contingut en domini públic pot no tenir cap requisit legal estricte d'atribució (depenent de la jurisdicció de la reutilització de contingut), però es recomana l'atribució per indicar correctament la procedència.
  • Content in the public domain may not have a strict legal requirement of attribution (depending on the jurisdiction of content reuse), but attribution is recommended to give correct provenance.

Mentre que es considera que la informació legal donada per a cada imatge és correcta, la Fundació Wikimedia no dóna cap garantia en quant a l'estat dels drets d'autor o la correcció de les condicions d'ús. Si decidiu utilitzar fitxers de Commons, hauríeu de verificar l'estat dels drets d'autor de cada imatge talment com hauríeu de fer amb imatges d'altres fonts.

Hi poden haver altres restriccions aplicables. Aquestes poden incloure marques registrades, patents, drets personals d'imatge, drets morals, drets de privadesa o qualsevol de les moltes altres causes legals que són independents dels drets d'autor i varien en gran manera per jurisdicció.

Com complir els requisits de llicència d'un fitxer

Clicant en una imatge o fitxer multimèdia de Wikimedia Commons[1] us portarà a la pàgina d'informació d'aquest fitxer. Això mostrarà la informació proporcionada per l'usuari que l'ha carregat, incloent l'estat de drets d'autor, el titular dels dret d'autor i les condicions de la llicència.

Excepte el material que es consideren de domini públic, s'inclou un enllaç al text complet de la llicència en la pàgina de descripció del fitxer. Algunes llicències tenen també un resum disponible. Llegiu les llicències senceres per als detalls legals. Ni la Fundació Wikimedia ni els creadors de material en els llocs de Wikimedia proporcionen assessorament jurídic. Per obtenir informació sobre com s'aplica una llicència a la vostra situació particular, heu de contactar amb un professional legal adequat en la vostra jurisdicció.

Reutilització d'un fitxer de Wikimedia Commons:

 1. Confirmeu que el fitxer estigui disponible sota els termes d'una llicència que us convingui. Per exemple, si la llicència requereix que les obres derivades portin la mateixa llicència (les llicències Creative Commons ho anomenen "Compartir per igual"), potser no se us adapta.
  • Si el fitxer està disponible sota diverses llicències, podeu utilitzar qualsevol d'elles. Si cap de les llicències us convenen, podeu intentar posar-vos en contacte amb el creador i negociar un acord especial. En cas contrari, haureu d'utilitzar un fitxer diferent.
  • Verifiqueu les llicències i la informació. Encara que es creu que la informació de drets d'autor i llicències subministrada per cada imatge és correcte, la Fundació Wikimedia no ofereix cap garantia respecte a l'estat de drets d'autor o la correcció de les condicions de llicència. Si decidiu utilitzar fitxers de Commons, heu de verificar l'estat dels drets d'autor de cada imatge de la mateixa manera que faríeu en obtenir imatges d'altres fonts.
   • Nota: és habitual que els editors prenguin obres de domini públic i les publiquin sota el seu propi copyright. Això pot ser legal, però no afectarà la condició de domini públic de l'obra original. Si marqueu l'obra amb el seu origen (d'on la vau treure i d'on prové originalment) i el nom del creador, això ens pot ajudar si sorgeix més endavant una disputa amb un editor.
 2. Considereu les restriccions diferents a drets d'autor: en alguns països hi poden haver altres restriccions per a alguns usos (drets morals inalienables i altres restriccions). Per exemple, l'ús comercial d'imatges de persones pot requerir el consentiment de l'interessat i no només el consentiment de l'autor de la imatge (vegeu els requeriments específics per països per fotografies de persones i els drets personals d'imatge).
 3. Utilitzeu-lo: Descarregueu o enllaceu el fitxer i utilitzeu-lo. (Vegeu les consideracions tècniques.)
 4. Atribució: Si es requereix atribució, proporcioneu-la.
  • Si el titular dels drets d'autor (en general el creador del contingut[2])ha especificat de quina manera, assegureu-vos de complir-ho. Si el titular no ha especificat com atribuir-lo, però la llicència ho requereix, vegeu Commons:Credit line per a una guia sobre com fer-ho.
  • Nota: La persona que va carregar l'obra a Wikimedia Commons pot ser el creador original del contingut o potser no (pot haver carregat aquí contingut lliure d'un altre lloc). En qualsevol cas, el creador original de contingut és normalment mostrat en la secció de resum del fitxer com a autor. Si l'usuari que l'ha carregat no és el creador del contingut, és el creador del contingut qui cal atribuir, no el carregador.
 5. Especifiqueu la informació de la llicència: Si la llicència requereix que l'enllaceu o que proporcioneu una còpia de la llicència, feu-ho.
 6. Llicència per obres derivades: Si esteu creant una nova obra substancialment usant el fitxer i la llicència del fitxer requereix que les obres derivades utilitzin la llicència d'una certa manera, assegureu-vos que ho compliu.

Llicències comunes

Llicència de Documentació Lliure de GNU

Per a una simple redistribució, cal incloure la versió a la que heu accedit, el seu historial complet amb l'atribució i, a més, incloure el text de la GFDL (enllaçat en mateix lloc web o una còpia en paper). La conformitat és senzilla en llocs web o en llibres, però (actualment) és difícil per a prospectes, revistes o diaris.

Els usuaris són lliures de fer obres derivades i copiar, distribuir, mostrar i reproduir l'obra, fins i tot comercialment. Per conformitat de la llicència cal (a) publicar la vostra versió sota la GFDL, (b) atribuir tots els autors o creadors del contingut (si té una portada, també hi ha de constar com a mínim els cinc més destacats) i (c) incloure una còpia completa de la GFDL. En cas d'obres derivades també heu d'incloure la secció d'historial complet.

La forma com es determina quins són els cinc autors considerats substancials a efectes de la GFDL no està definit en un sentit legal. Suggerim utilitzar un mètode coherent com el comptador d'edicions, comptar paraules, temps dedicat al contingut o alguna cosa similar.

Qualsevol obra derivada ha de romandre sota la GFDL.

Per utilitzar una fotografia publicada sota la llicència GFDL i incloure-la en una obra més àmplia, l'obra completa no cal que s'alliberi sota GFDL per complir els termes de la llicència. S'ha consultat a la Free Software Foundation, creadors de la llicència GFDL, sobre el concepte d'obra més àmplia respecte l'obra original a incloure. La resposta és que cap sinopsi no pot substituir el que diu el text de la llicència i en cas de dubte l'usuari hauria de buscar una opinió legal apropiada. Per ara, la GFDL diu que "quan el Document s'inclou en un agregat, aquesta Llicència no s'aplica a altres obres agregades que no siguin elles mateixes obres derivades del Document." Per tant, l'obra més àmplia no sempre s'ha d'alliberar sota la GFDL.

GNU, GPL i LGPL

La Llicència Pública General de GNU (GPL) i la Llicència Pública General Menor (LGPL) són llicències de programari informàtic i normalment no són utilitzades per a text o multimèdia. Tanmateix, algun contingut de Commons (p. ex. icones o captures de pantalla de programes informàtics) està sota la GPL o LGPL.

Per a una redistribució simple de tal material, incloent-hi versions modificades, cal (a) alliberar la vostra versió sota la mateixa llicència i (b) proporcionar versió font, p. ex. que sigui igualment modificable com la versió original (p. ex. arxiu d'imatge, arxiu de GIMP .xcf, etc.).

Fixeu-vos que la GPL i la GFDL no són compatibles entre elles. Això vol dir que el contingut publicat sota la GFDL i aquell publicat sota la GPL no es poden utilitzar simultàniament en la mateixa obra — p. ex. el codi font d'un programa GPL integrat en un text d'un manual GFDL. Tanmateix, una imatge GPL en una pàgina de text GFDL es considera normalment com a agregació de dos obres més que una obra única.

Creative Commons

La majoria de les llicències Creative Commons no són llicències lliures i no es trobaran a Wikimedia Commons com llicència única admesa. Les següents són les permeses que es poden trobar aquí:

CC-BY

Amb la llicència Creative Commons Reconeixement (CC-BY), els usuaris són lliures de fer obres derivades i copiar, distribuir, mostrar i reproduir l'obra, fins i tot comercialment.

Heu d'atribuir l'obra al seu autor o autors, i en utilitzar l'obra o distribuir-la, heu d'esmentar les condicions de la llicència o enllaç-les. Podeu decidir si feu futures versions modificades disponibles sota CC-BY.

CC-SA

Amb la llicència Creative Commons Compartir Igual (CC-SA), els usuaris són lliures de fer obres derivades i copiar, distribuir, mostrar i reproduir l'obra, fins i tot comercialment.

En utilitzar l'obra o distribuir-la, heu d'esmentar les condicions de la llicència o enllaçar-les. La vostra versió ha d'estar disponible sota CC-SA.

CC-BY-SA

Amb la llicència Creative Commons Reconeixement i Compartir Igual (CC-BY-SA), els usuaris són lliures de fer obres derivades i copiar, distribuir, mostrar i reproduir l'obra, fins i tot comercialment.

En utilitzar l'obra o distribuir-la, heu d'atribuir l'obra a l'autor o autors i heu d'esmentar les condicions de la llicència o enllaçar-les. La vostra versió ha d'estar disponible sota CC-BY-SA.

Altres llicències de contingut lliure

Vegeu Commons:Senyals de drets d'autor#Llicències Copyleft Attitude i Commons:Senyals de drets d'autor#Altres llicències lliures.

Contactar el creador o l'autor

Si desitgeu utilitzar el contingut sota condicions diferents a les indicades per la llicència, o si creieu que heu de verificar completament l'estat dels drets d'autor, la persona que ho va incloure en un servidor de Wikimedia us pot ajudar.

L'autor d'un text és la persona que ha fet una edició per incloure aquest text; vegeu la pestanya «historial» de la pàgina corresponent. El carregador d'una imatge o un fitxer multimèdia és la persona que l'ha posat en un servidor de Wikimedia — bé el creador original o bé algú que ha portat aquí contingut lliure d'algun altre lloc. El carregador està indicat en l'apartat «Historial del fitxer» de la pàgina de descripció d'imatge.

En alguns casos, podeu contactar amb el carregador per esbrinar més sobre l'estat dels drets d'autor d'una imatge. El creador original de la imatge pot estar disposat a concedir permisos addicionals. En ocasions, els carregadors tenen accés a imatges de resolució més altes que les disponibles en els servidors, especialment si són obres pròpies.

La Fundació Wikimedia generalment no us pot ajudar a localitzar usuaris que han col·laborat amb material. Podeu intentar contactar-hi personalment de diferents formes:

 1. Alguns tenen informació de contacte, com un nombre i adreça o telèfon, en la seva pàgina d'usuari.
 2. Alguns es poden contactar per correu electrònic mitjançant l'enllaç «Envia un missatge de correu electrònic a aquest usuari» disponible en la caixa d'eines de la seva pàgina d'usuari.
 3. Podeu deixar un missatge a la seva pàgina de discussió accedint-hi per la pestanya «Discussió» de la seva pàgina d'usuari i tot seguit clicant la pestanya «Nova secció». Escriviu el vostre missatge i cliqueu el botó «Desa la pàgina». (El vostre missatge serà llavors públic).

Incrustacions directes (Hotlinking)

La incrustació amb enllaços directes està admès des dels servidors de Wikimedia. En incrustar imatges, continua sent una bona pràctica afegir atribució tal com es faria amb còpies en el propi servidor.

Fixeu-vos que enllaçar directament una previsualització en miniatura no és segur. Com que es generen i s'emmagatzemen provisionalment, les hauríeu de copiar en el vostre propi servidor.

Tingueu en compte també que qualsevol podrà canviar, vandalitzar o suprimir una imatge enllaçada directament - en el vostre propi servidor haureu de controlar què és el que serviu.

Wikimedia generalment no permet serveis de hot spider, on cada vegada algú realitza una cerca en el seu lloc web, la consulta es dirigeix al nostre lloc web. Els usuaris externs haurien de copiar el contingut periòdicament o contactar la Fundació per generar un canal de continguts en viu (que es pot arranjar com un servei de pagament).

InstantCommons

Des de versió 1.13.0 de MediaWiki podeu incrustar directament fitxers multimèdia des de Wikimedia Commons al vostre propi wiki basat en MediaWiki. Aquest mètode té nombrosos avantatges respecte el simple enllaç directe.

Si el vostre wiki és públic, agraïm que l'afegiu a la llista.

MediaWiki 1.13.0 - 1.15.x

Afegiu les línies següents al localSettings.php de la vostra instal·lació:

$wgForeignFileRepos[] = array(
  'class'      => 'ForeignAPIRepo',
  'name'       => 'shared',
  'apibase'     => 'http://commons.wikimedia.org/w/api.php',
  'fetchDescription' => true, // Opcional
);

Ara podeu incrustar imatges directament des de Wikimedia Commons sense necessitat de copiar-les en el vostre propi servidor. La pàgina «File:» per a la imatge mostrarà tota la informació d'imatge de Commons.

Vegeu InstantCommons i Manual:$wgForeignFileRepos per a més informació.

MediaWiki >= 1.16.x

Afegiu la línia següent al localSettings.php de la vostra instal·lació:

$wgUseInstantCommons = true;

Ara podeu incrustar imatges directament des de Wikimedia Commons sense necessitat de copiar-les en el vostre propi servidor. La pàgina «File:» per a la imatge mostrarà tota la informació d'imatge de Commons.

Vegeu Manual:$wgForeignFileRepos per a més informació tècnica d'implementació.

Notes

 1. Assegureu-vos que el contingut que voleu utilitzar és en realitat allotjat a Commons i no localment en un altre projecte de Wikimedia (comproveu que l'URL diu commons.wikimedia.org i no una altra cosa). Altres projectes tenen altres polítiques de llicències i alguns permeten "fair use" de contingut no lliure. Abans d'utilitzar aquest contingut no lliure, heu de comprovar que l'ús previst del material és compatible amb el fair use, fair dealing o disposicions equivalents de la legislació de drets d'autor aplicables a nivell local o bé demaneu el permís directament al titular dels drets d'autor. Això no és diferent d'agafar una imatge de qualsevol altre lloc a la web.
 2. En absència de cap cessió explícita de drets, el creador original sol ser el titular d'una obra protegida. En situacions en què una llicència lliure requereix l'atribució, els crèdits són del creador original del contingut.
  • Text: el redactor d'un text serà la persona que va fer l'edició posant-lo en la pàgina, veure la pestanya "historial" de la pàgina corresponent.
  • Imatges i fitxers:
   • el carregador d'una imatge o fitxer és la persona que el va posar en un servidor de Wikimedia.
   • El carregador pot ser el creador original del contingut o potser no (pot haver carregat aquí contingut lliure d'un altre lloc). En qualsevol cas, el creador original de contingut és normalment mostrat en la secció de resum del fitxer com a autor.

Vegeu també