Open main menu
Törlés (Törlési irányelvek)


Ez az oldal a Wikimédia Commons törlési irányelveit sorolja fel. Az egyszerűség kedvéért minden képet, hanganyagot, filmet és egyéb forrásfájlt egyszerűen csak fájlnak, minden szócikk lapot, kategóriát, sablont, vitalapot és egyéb oldalt pedig csak oldalnak fogunk itt hívni. Ez az oldal nem tér ki külön a szerzői jogi kérdésekre és a Commons licencelési irányelveire, ezekhez lásd a Commons:Licencfeltételeket.

Contents

ÖsszefoglalóEdit

Általában a törlésnek öt, jól különválasztható oka van (bővebben lásd lejjebb):

 1. Hiányzó licenc: Ha a fájlról hiányoznak a megfelelő licencek, akkor a fájlt felveszik a hiányzó licencek kategóriájába, és a feltöltőnek 7 napja van a licenc pótlására. Ezután a képet egy adminisztrátor bármi további nélkül törölheti. A fájlok listájához lásd: Category:Missing legal information.
 2. Azonnali törlés: Ha teljesen biztos vagy abban, hogy egy fájl vagy oldal megfelel az azonnali törlés feltételeinek: saját feltöltési hiba, nyilvánvaló szerzői jogi sérelem, "fair use", kereskedelmi felhasználást nem engedi, stb., akkor a fájlt azonnai törlésre lehet tenni. A fájlok listájához lásd: Category:Candidates for speedy deletion.
 3. Törlési szavazás: Ha a fájl törlésével kapcsolatban vitára van szükség (és új Commons szerkesztők első törléseinél ez az eljárás melegen ajánlott), akkor a kérdéses fájlt vagy oldalt a deletion request törlési kérések közé kell felvenni. Ha egy fájllal kapcsolatban kétség merül fel, akkor célszerűbb törlésre javasolni, és nem azonnali törlést kérni. Az érintett fájlra vagy oldalra tedd ki a {{delete}} sablont, írd le, hogy miért javasoltad törlésre, add hozzá a Commons:Deletion requests törlési kérések oldalához és értesítsd a feltöltőt.
 4. Duplikátumok: Duplikátumra példa lehet egy ugyanazon fájl két néven való feltöltése, vagy egy fájl két különböző felbontású feltöltése. Kétség esetén a fájlt vedd fel a törlési kérések közé. Bitmap képek SVG-vel való helyettesítése esetén az egyik sem számít duplikátumnak. Duplikátum miatti törlési kérelem esetén neked, a szerkesztőnek kell a duplikátum előfordulásait a GlobalUsage eszközzel ellenőrizni és elavulttá tenni. Ezután a Commons adminisztrátorai már le tudják törölni az egyik duplikátumot. A használt duplikátumokat nem lehet letörölni. A kérdéses fájlok listájához lásd: Category:Duplicate.
 5. Redundáns fájl vagy rossz minőség: A redundáns vagy rossz minőségű fájlokat soha nem törlik azonnal. Ezeket is fel kell vinni a törlési kérések közé, és egyedi elbírálás alapján kerülnek törlésre.

Minden esetben használd a GlobalUsage-t annak ellenőrzésére, hogy a kérdéses fájlokat hol használják.

Részletes irányelvekEdit

Hiányzó licencEdit

A forrás vagy licenc nélküli képeket az alábbi sablonok egyikével kell megjelölni:

 • {{subst:nsd}} (no/missing source, tagged by date)
 • {{subst:nld}} (no/incomplete licensing information, tagged by date)
 • {{subst:npd}} (no/missing permission, tagged by date).

A sablon kihelyezése után értesítsd a feltöltőt, akinek ezután 7 napja van arra, hogy a hiányzó adatokat pótolja. Ha egy hét után sem töltötték ki a hiányzó adatokat, akkor egy adminisztrátor azonnal törölheti. Ha a hiányokat bepótolták, akkor a sablont el kell távolítani.

Ezeket a képeket nem kell külön törlési szavazásra vinni vagy azonnali törlésre tenni, mert a sablon a dátumot is megjelöli, így egy adminisztrátor a Category:Missing legal information alapján azonnal látja, hogy hol járt le a határidő.

Azonnali törlésEdit

Vannak olyan esetek, amikor egy fájlt azonnal törölni kell, és amikor egy adminisztrátor törölhet oldalakat vagy fájlokat. Az azonnali törlésnél használt sablonok:

 • {{copyvio}} nyilvánvaló szerzői jogsértésnél. A {{copyvio|forrás vagy indoklás}} sablonnal kifejtheted, hogy miért van szó jogsértésről.
 • {{speedydelete}} egyéb azonnali törléseknél. A törlési indokot így kell megadni: {{speedydelete|Indoklás}}.
 • {{fair use}} a "fair use" felhasználhatóságú fájloknál.

Egy adminisztrátor hamarosan le fogja törölni a kérdéses oldalt vagy fájljt. Ha nem értesz egyet az azonnali törléssel, akkor átalakíthatod szokásos törléssé. Az azonnali törlésre jelölt fájlok listájához lásd: Category:Candidates for speedy deletion.

Egy fájl vagy szócikk nem törölhető azonnal az alábbi esetekben:

 • Ha a jogsértés csak feltételezhető, de nem azonnal bizonyítható - ilyenkor mehet a törlési kérések közé.
 • Ha a fájl nagyon hasonlít egy másikra, akkor az redundáns, amire viszont más az eljárás - lásd lejjebb.

Figyelem: Az azonnali törlésre jelölt fájlok tényleges törlése előtt ellenőrizd, hogy a jelölő követte az itt leírt törlési irányelveket. Ha nem, akkor vedd le az azonnali törlést kérő sablont. Mindig ellenőrizd a fájltörténetet, hogy nem történt-e a kép leíró oldalával vandalizmus.

Egy azonnali törlésre jelölt fájlt az alábbi esetekben lehet azonnal törölni:

 • Sérült, vírus fertőzte meg, teljesen üres, összeomlik tőle a böngésző, stb. Kétség esetén ismeretlen/rossz formátum megjelöléssel mehet a törlési kérések közé.
 • Ha a Commons törlési irányelvei szerint egyszer már törölték.
 • Ha nem szabad licenc alatt licencelték ("fair use", kereskedelmi felhasználást tiltó vagy engedélyhez kötött licenc), valamint ha nyilvánvalóan jogsértő.
 • Ha kifejezetten vandalizmus, személyes támadás és/vagy spammelés céljából töltötték fel.

Azonnali törlés esetén ajánlott, de nem kötelező a GlobalUsage lefuttatása.

Egy oldalt akkor lehet törölni, ha:

 • Üres és nincs jelentős története.
 • Nyilvánvalóan jogsértő.
 • Nyilvánvaló nonszensz, teszt vagy vandalizmus.
 • Egy szerkesztő lapjáról vagy allapjáról van szó, és a törlést maga a szerkesztő kérte.
 • Egy redirektet tartalmazó oldal, ahova egy másik oldalt kell mozgatni.
 • Nem létező oldalra mutató redirekt
 • Tartalom nélküli kategória, vagy csak felsőbb szintű kategóriát tartalmaz
 • Törölt tartalom vitalapja
 • Nem tartozik a Commons témájába.
 • Megsérti a Commons személyes jogokat védő irányelvét.

Törlési szavazásEdit

Egy fájlt vagy oldalt az alábbi esetekben lehet felvenni a törlési kérések közé:

 • A szerzői jogi státusza nem tisztázott, de a Hiányzó licenc szakaszban felsorolt eljárást nem lehet alkalmazni.
 • A fájl megsérti a licencfeltételeket, de nem egyértelműen jogsértő.
 • Az oldal neve hibás, és a jó nevű oldal már létezik (ilyenkor érdemes egy redirektet betenni). Az átnevezett fájlokat a {{duplicate}} sablonnal lehet megjelölni.
 • A fájl vagy oldal tartalmát nem lehet meghatározni (ilyenkor célszerű feltenni a {{description missing}} sablont).
 • A fájl ismeretterjesztési célból nem hasznos, például:
  • Magánjellegű fotógyűjtemént: buliképek, fotók rólad és a barátaidról, nyári vakáció képei, stb. Erre a célra vannak sokkal megfelelőbb tárhelyek az Interneten, például a Flickr. Ezek a magánjellegű fotógyűjtemények attól sem lesznek ismeretterjesztési célból hasznosak, ha a Commonson vagy máshol egy galériába vagy szerkesztői oldalra kerülnek.
  • Nyilvánvaló ismeretterjesztési cél nélküli, saját készítésű műremekek.
  • Vandalizmus vagy támadás céljából készített és feltöltött fájlok. A nacionalista, vallásos vagy fajgyűlölő jellegű, mások által készített jelképek attól még megfelelhetnek a Commons irányelveinek, hogy egyesek megsértődnek tőlük. Ha a fájl tárolása nem ütközik törvénybe és egyébként megfelel a Commons célkitűzéseinek, akkor maradhat (például egy gyűlöletkeltő csoportról szóló wikipédiás cikk illusztrálására).
  • Reklám
  • Olyan fájlok, amelyek semmilyen ismeretterjesztési szempontból újat nem hoznak a Commonsba, mert egy olyan témáról szólnak, amelyről már van elég kép, különösen, ha mellette még rossz minőségűek is.

A törlésre jelöléshez a fájlra vagy oldalra indoklással együtt kell kitenni a {{delete|Indoklás}} sablont, és fel kell venni a Commons:Deletion requests törlési kérések oldalára. A törlési jelölésről a feltöltőt is értesíteni kell. Ha a törlési vita során a törlés mellett megfelelő érvek hangzottak el, akkor a fájlt egy adminisztrátor törölheti. A törlésre jelölt oldalak listájához lásd: Category:Deletion requests.

Ha egy okból egyszerre több képet szeretnél töröltetni, ahhoz lásd az angol Commons:Deletion requests/Mass deletion request oldalt.

DuplikátumokEdit

Most, hogy már lehet képet is átirányítani, a duplikátumokat nem érdemes azonnali törlésre tenni. A duplikátumok törlése után a megfelelő fájlra kell egy redirect-et létrehozni. Ha a fájl ugyanaz, és biztos vagy abban is, hogy a tartalma is azonos (színek, minőség, stb.), akkor a {{duplicate|Image:Példa.jpg}} sablont tedd ki rá, ahol a Példa.jpg az a fájl, ami leváltja a duplikátumot.

 • Egy (PNG, JPEG vagy GIF) bitmapet leváltó vektoros grafikai fájl esetén a bitmap nem számít duplikátumnak. Az ilyen fájlokat fel lehet venni a törlési kérések közé, és egyedi elbírálás alapján lehet törlésükről dönteni.
 • Ha a duplikátumok közül az egyiket az alkotó töltötte fel, akkor azt kell megtartani, és a többit kell átirányítani.
 • Ha a duplikátumok leíró oldalain nem azonos a szöveg, akkor a szövegeket úgy kell összefűzni, hogy a lehető legrészletesebb leírás legyen a megmaradó fájl oldalán.

Redundáns fájl vagy rossz minőségEdit

Redundáns vagy rossz minőségű fájlokat egyedi elbírálás után törölnek, egy törlési vita után. A törlési kérésben meg kell indokolnod, hogy egy adott fájl miért rosszabb az alternatívánál (Figyelem: Olvasd el a Commons talk:Superseded images policy oldalt az elavult fájlokról.)

Ha a törlés mellett született döntés, akkor a jelölőnek a törlendő fájl összes előfordulását le kell cserélnie a magasabb felbontású képre. Ebben segítségedre lehet a GlobalUsage. Miután az összes cserét végrehajtottad és a rossz fájlt már sehol sem használják, egy admin törölni fogja.

Egy törlési kérelem előtt nézz utána, hogy melyik Wikimédia projekt használja még a fájlt. Ha nem vagy benne biztos, akkor ne kérd a törlést.

Sablon Használata Teendők
{{duplicate}} ha a fájlok teljesen ugyanazok ÁTIRÁNYÍTÁS
{{superseded}} ha ugyanarról a képről egy jobb fájlt is feltöltöttek CSERE
{{supersededPNG}} ha PNG-vel bitmap grafika lecserélhető
{{vector version available}} ha létezik vektoros változat is  

Redundáns oldal (nem fájl) esetében egyszerűen csak hozz létre egy redirektet.

FellebbezésEdit

Ha egy törlési vitában nem született döntés és a vitát lezárták, akkor először a vitát lezáró adminisztrátort kérdezd meg.

Ha a fájlt letörölték, és szerinted a törlés hibás döntés volt, akkor a Commons:Visszaállítási kérések oldalon tudod a kép visszaállítását kérvényezni.

Ha a törlési döntés a jelenlegi licencfeltételeknek és célkitűzéseknek megfelelően történt, akkor felháborodásodnak ezen oldalak vitalapjain adhatsz hangot.

KategóriákEdit

A kategóriákat általában nem törlik, hanem egy sablon segítségével átírányítják: {{category redirect|új kategória neve}}. Lásd: Commons:Rename a category. A helyesírási hibákat tartalmazó kategóriák esetén a {{bad name|Category:helyesen leírt kategória neve}} sablont kell kitennni.

VitalapokEdit

A vitalapokat nem lehet csak azért törölni, mert a hozzájuk tartozó tartalmat törölték. A vitalapokon általában hasznos megjegyzések, viták és egyéb párbeszédek találhatók, többek között a törlési jelöléssel kapcsolatban. Vitalapot csak kifejezett indok esetében lehet törölni

Lásd mégEdit