Commons:Wiki Loves Earth 2016 in Greece

logo
logo

Το Wiki Loves Earth είναι ένας διαγωνισμός φωτογραφίας και συνεισφοράς περιεχομένου που απευθύνεται σε φωτογράφους (ερασιτέχνες και μη), οι οποίοι θα φωτογραφίσουν μνημεία της φύσης και προστατευόμενους τόπους στην Ελλάδα και θα τα επιφορτώσουν με ελεύθερη άδεια στην Βικιπαίδεια και συγκεκριμένα στο αποθετήριο εικόνων Wikimedia Commons.

Ο διαγωνισμός στοχεύει:

  • στην ενημέρωση και τον εμπλουτισμό των διαδικτυακών εγχειρημάτων που υποστηρίζονται από το Wikimedia Foundation, όπως η Βικιπαίδεια, με φωτογραφίες των φυσικών μνημείων και των προστατευόμενων εκτάσεων στο έδαφος της Ελλάδας
  • στην δημιουργία εικόνων για υψηλό αριθμό φυσικών μνημείων και των προστατευόμενων εκτάσεων στην Ελλάδα και να παρέχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα ενδιαφερόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Συμμετοχή edit

Οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό "Wiki Loves Earth". Θα πρέπει να εγγραφείτε στο Wikimedia Commons - ένα εγχείρημα αδελφικό της Wikipedia - να βρείτε στον κατάλογο των τοποθεσιών που είναι κοντά σε εσάς, να τραβήξετε μια φωτογραφία ο ίδιος (οπωσδήποτε) και να να ανεβάσετε τις φωτογραφίες στο Wikimedia Commons. Όλες οι φωτογραφίες που υποβλήθηκαν για το διαγωνισμό θα περιληφθούν αυτόματα στην επίσημη κατηγορία Category:Images from Wiki Loves Earth 2016 in Greece. Μπορούν επίσης να εμπίπτουν στη γενική κατηγορία της φυσικών μνημείων της Ελλάδας. Έτσι οι φωτογραφίες καθίστανται ιδιοκτησία της ανθρωπότητας - θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε για οποιονδήποτε σκοπό, χωρίς να ξεχνούν να αναφέρουν τον φωτογράφο και την πηγή από όπου ανακτήθηκε η φωτογραφία.

Όροι edit

  1. Είστε ευπρόσδεκτοι να υποβάλετε φωτογραφίες που μπορεί να έχετε τραβήξει κατά το παρελθόν. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι φωτογραφίες πρέπει να ανεβούν κατά τη διάρκεια της περιόδου του διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός αρχίζει την 15η Μαΐου 2016 (00:00 ώρα Ελλάδας) και λήγει την 15η Ιουνίου 2016 (23:59 ώρα Ελλάδας).
  2. Όλες οι συμμετοχές πρέπει να είναι πρωτότυπες φωτογραφίες που αποστέλλονται από τους δημιουργούς τους. Φωτογραφίες που αποστέλλονται από οποιονδήποτε άλλο εκτός από τον φωτογράφο (ακόμη και με την άδειά του) δεν γίνονται δεκτές.
  3. Όλοι, εκτός από τα μέλη της επιτροπής μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό.
  4. Οι φωτογραφίες πρέπει να δημοσιευτούν κάτω από μια ελεύθερη άδεια χρήσης.
  5. Ο κάθε συμμετέχοντας μπορεί να συνεισφέρει με όσες φωτογραφίες και από όσους τόπους επιθυμεί.
  6. Οι φωτογραφίες πρέπει να απεικονίζουν μια συγκεκριμένη φυσική προστατευόμενη περιοχή από τον σχετικό κατάλογο περιοχών. Φωτογραφίες αξιόλογων αντιπροσωπευτικών ειδών (ζώα, φυτά κλπ) που τραβήχτηκαν σε επιλέξιμη περιοχή επιτρέπονται, αν έχουν ταυτοποιηθεί σωστά.
  7. Η κάθε φωτογραφία θα πρέπει να έχει ανάλυση τουλάχιστον 2 megapixels, και να μην έχει ορατά υδατογραφήματα ή υπογραφές. Επιτρέπεται και η συμμετοχή φωτογραφιών τραβηγμένων με ασπρόμαυρο φιλμ ή φωτογραφίες σκαναρισμένες (για παλαιότερες φωτογραφίες τραβηγμένες με φιλμ και εφόσον έχουν σκαναριστεί με την αντίστοιχη ανάλυση).

Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2016 θα επιλεχθούν οι καλύτερες φωτογραφίες από την κριτική επιτροπή με βάση την τεχνική αρτιότητά της, την αξία της σχετικά με το τόπο ή αντικείμενο του περιβάλλοντος το οποίο αποτυπώνει/αναδεικνύει, και την αξία της σχετικά με την εγκυκλοπαιδική εικονογράφηση λημμάτων στην Βικιπαίδεια.

Μετά την ανάδειξη των πρώτων θέσεων στον ελληνικό διαγωνισμό, οι νικήτριες φωτογραφίες θα προωθηθούν στο διεθνές διαγωνιστικό μέρος του Wiki Loves Earth.

Διαγωνιστικές τοποθεσίες edit

 
Το δίκτυο NATURA 2000 και προστατευόμενες περιοχές

Οι προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα εκτείνονται σε όλη την έκτασή της ως Εθνικά Πάρκα και Δρυμούς, Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης, υδροβιότοπους και άλλες προστατευόμενες περιοχές. Συμπεριλαμβάνοντας στον κατάλογο τις περιοχές Natura 2000, η έκταση των περιοχών καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας και δημιουργεί ευκαιρία πρόσβασης σε μια κοντινή διαγωνιστική τοποθεσία για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πρακτικά, οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό χωρίς να ταξιδέψει περισσότερα από 30 χλμ για να βρεθεί σε μια προστατευόμενη περιοχή, ενώ είναι πολύ πιθανό να ζει ήδη μέσα σε μία από αυτές.

Ο κατάλογος των διαγωνιστικών περιοχών βρίσκεται στο Commons:Wiki Loves Earth 2016 in Greece/Sites.

Είναι απαραίτητο με κάθε φωτογραφία που ανεβάζετε να συμπληρώνετε στο σχετικό πεδίο τoν κωδικό της περιοχής όπου λήφθηκε η φωτογραφία.

Παραδείγματα edit

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα φωτογραφιών, που συμμετείχαν σε προηγούμενες διοργανώσεις άλλων χωρών, που βρίσκονται ήδη στο αποθετήριο εικόνων http://commons.wikimedia.org. Ο διαγωνισμός ζητά από τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στον διαγωνισμό με τέτοιου είδους εικόνες.

Ερωτήσεις και απαντήσεις edit

Υπάρχει ένα όριο στον αριθμό των φωτογραφιών που μπορώ να υποβάλλω;
Όχι, μπορείτε να υποβάλετε όσες θέλετε. Μερικοί άνθρωποι ανεβάζουν φωτογραφίες από δεκάδες τοποθεσίες. Ωστόσο, σας συνιστούμε να ανεβάσετε τις καλύτερες ποιοτικά φωτογραφίες σας και να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να κερδίσετε.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Photoshop ή ένα παρόμοιο πρόγραμμα εκ των υστέρων επεξεργασίας φωτογραφιών μου πριν από την υποβολή τους;
Ναι, φυσικά. Οι φωτογραφίες μπορούν να τύχουν επεξεργασία με τη χρήση οποιουδήποτε λογισμικού. Αλλά σας παρακαλούμε να αποφύγετε τον πειρασμό της υπερτροποποίησης: αυτός είναι ένα φωτογραφικός διαγωνισμός και όχι ένας διαγωνισμός τέχνης στον υπολογιστή.
Ποιες είναι οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το μέγεθος της εικόνας;
Παρακαλείστε να υποβάλουν εικόνες που είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερες και όχι "συρρικνωμένες για το διαδίκτυο". Εκτιμούμε εικόνες υψηλής ανάλυσης για πολλούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της εκτύπωσης. Εικόνες κάτω από τα 2 megapixels δεν θα ληφθούν υπόψη για βράβευση, καθώς τους λείπει χρηστικότητα σε μεγαλύτερα μεγέθη, ιδιαίτερα σε έντυπη μορφή. Παρακαλούμε σημειώστε ότι δεν θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να ζητήσουμε να υποβάλετε φωτογραφίες μεγαλύτερης ανάλυσης.
Μπορώ να επεξεργαστώ ο ίδιος την Βικιπαίδεια για να προσθέσω τη φωτογραφία μου σε ένα λήμμα που δεν έχει εικόνες;
Ναι, θα ήμασταν ευχαριστημένοι! Μόλις η συμμετοχή σας στο διαγωνισμό είναι ήδη στο Wikimedia Commons, μπορεί εύκολα να επαναχρησιμοποιηθεί στη Wikipedia απλώς με την προσθήκη ενός συνδέσμου στη σελίδα.
Δεν είμαι ο καλύτερος φωτογράφος του κόσμου. Θέλετε ακόμα τις εικόνες μου;
Ναι, βέβαια! Ακόμα κι αν δεν μπορούν να συμμετέχετε με την προσδοκία της νίκης ενός από τα βραβεία, η συμμετοχή σας μπορεί ακόμα να σας δώσει την ικανοποίηση της γνώσης ότι έχετε βοηθήσει να τεκμηριωθεί το τοπικό φυσικό περιβάλλον σας και η φυσικής κληρονομιά, και ότι έχετε κάνει τις εικόνες σας ελεύθερα διαθέσιμες για τις μελλοντικές γενιές. Το ότι θα έχετε συμβάλει ή ακόμη και θα γίνετε μέλος μιας αυξανόμενης κοινότητας (Wikipedia) που πιστεύει στην παραγωγή γνώσης ελεύθερα διαθέσιμης σε όλους.
Οι περιοχές είναι πολύ μεγάλες, πώς να επικεντρώσω σε τι να φωτογραφίσω;
Οι πιο χρήσιμες εικόνες είναι ευρείας άποψης και αντιπροσωπευτικών βιοτόπων. Μπορείτε, επίσης, να υποβάλετε φωτογραφίες αντιπροσωπευτικών ή σπάνιων ειδών (ζώα, φυτά κλπ) που τραβήξατε σε προστατευόμενες περιοχές, αλλά αυτές οι φωτογραφίες θα πρέπει να προσδιορίζονται σωστά. Εάν έχετε υποβάλει τέτοιες φωτογραφίες, είναι στο χέρι σας να τις περιγράψετε, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ότι μια φωτογραφία τραβήχτηκε σε ένα φυσικό καταφύγιο (και όχι στο μπαλκόνι κάποιου).
Τι θα κάνουμε αν κάποιες περιοχές έχουν εισιτήριο;
Τίποτα κακό γι 'αυτό. Δεν πρόκειται να αναγκάσουμε κάποιον να πληρώσει για μια ευκαιρία λήψης φωτογραφιών. Αντίθετα, άνθρωποι που πρόκειται να πληρώσουν για την είσοδο θα το κάνουν αυτό έτσι κι αλλιώς, και τους ενθαρρύνουμε να τραβήξουν εκεί φωτογραφίες.