Commons:Wiki Loves Earth 2023 i Sverige

This page is a translated version of a page Commons:Wiki Loves Earth 2023 in Sweden and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Wiki Loves Earth 2023 in Sweden and have to be approved by a translation administrator.
2023
Wiki Loves Earth 2023 i Sverige

Wiki Loves Earth är en internationell fototävling för att främja naturskyddsområden runt om i världen genom Wikimedias projekt (mestadels Wikipedia och Wikimedia Commons). Detta är den svenska upplagan. Alla kan delta! Det finns massor av naturskyddsområden i Sverige och målsättningen med Wiki Loves Earth är att uppmuntra folk att fotografera dessa naturvårdsområden och att dela bilderna under fri licens så att andra får tillgång till dem via internet. Tävlingen inleds 1 maj 2023 och pågår till 31 maj 2023.

I maj kan du ladda upp så många bilder du vill av tidigare besökta naturskyddsområden. Bilderna behöver inte ha tagits i maj, men måste laddas upp den månaden för att räknas. Lägg mallen {{Wiki Loves Earth 2023|SE}} på din bild. I juni kommer den svenska juryn utvärdera bilderna och välja ut de bästa 15 bilderna (indelade i kategorierna landskap och makro) på naturskyddsområden i Sverige vilka kommer gå vidare till den internationella finalen.

Lista över deltagande länder.

Delta

Välj ett skyddat naturområde som finns med på listan, ta ett foto och ladda upp det till Wikimedia Commons:

Hitta ett objekt på listan!
Hitta ett objekt på kartan!

Välj bland skyddade naturområden och naturminnen
Det finns många fornminnen och skyddade byggnader i din omgivning!


Ta bilder
För några exempel kan du här hitta bilder från tidigare upplagor av tävlingen.


Ladda upp
Ladda upp dina foton på skyddad natur.


Vinnare
I slutet av juli 2023 kommer årets vinnande foton att kungöras.

Priser

De femton bästa bilderna, men inte mer än två från en enskild fotograf, går vidare till den internationella finalen. Den svenska juryn delar också ut nationella priser:

1:a plats: presentkort på 1 000 kronor i en kameraaffär
2–15 plats: en fin mugg, tygväska, swag.

Specialpris

1. Fotografen till den bästa bilden från ett biosfärområde får ett pris från Svenska Unescorådet.

2. Fotografen med bästa bildserie om minst tio bilder av ett objekt vinner ett presentkort på 500 kronor i en kameraaffär, och lite swag.

3. Alla fotografer som bidrar med bilder på tidigare ofotograferade objekt (alltså objekt som inte har bilder på kartan eller i listorna) får en lott per objekt (men inte per foto). En vinnare dras och vinner ett presentkort på 500 kronor i en kameraaffär.

Varför delta?

Sverige är ett stort land, täckt av natur. I varje hörn finns det naturområden som är värda att besöka. Den här tävlingen är en fantastisk möjlighet att plocka fram kameran, ge sig av till ett närliggande naturområde i listan, ta några foton och visa planeten Jorden från ditt perspektiv!

Att delta i tävlingen är ett bra sätt att experimentera med kameran på, och att lära sig vilka fotografier som kan få erkännande. Man måste inte vara en professionell fotograf för att ta fotografier som är användbara på Wikipedia. Här är en bra möjlighet att testa! Bidrag till den nationella tävlingen kan komma att väljas ut till den internationella finalen – nämnde vi att det finns fina priser i potten?

Wikimedia Sverige har en teknikpool med flera kameror och objektiv du kan låna. På den här sidan kan du läsa mer om dem och om hur de kan användas för Wiki Loves Earth.

Tävlingsregler

Vi strävar efter att göra tävlingen enkel att delta i. Det finns därför bara några få regler för deltagande. En snabb genomgång:
Alla bidrag måste vara dina egna och uppladdade av dig själv.
Alla bilder måste vara uppladdade i maj 2023 för att vara med i tävlingen.
Alla bilder måste lämnas med fri licens
För att delta måste du uppge ett aktivt e-postkonto.
Godkända platser i tävlingen listas här. Foton på representativa arter för området (djur, växter m.m.) som tas inom området är också kvalificerade om de går att identifiera.
Bildtext och beskrivning av bilden krävs
Se till att det inte finns några synliga vattenstämplar.
Alla bidrag måste vara på åtminstone 2 megapixel.

Vidare finns det några praktiska regler och goda råd på vägen:
Logga in eller skapa ett nytt konto på Wikimedia Commons
Ge dina bilder bra namn
Använd knappen Hitta ett objekt! ovan eller, om du redan känner till den avbildade sajten kan du välja Klicka här för att ladda upp bilder
Se till att kategorisera dina bilder så att det blir lättare för andra att hitta dem!
Berätta om dina uppladdningar på sociala media med våra hashtaggar: #WLESverige #WLE2023.
Sedan är det bara att invänta resultatet! Lycka till!

Kontakta tävlingsledningen

Wikimedia Sverige

Jury

Uppdateringar

Besök vår Facebooksida för att ta del av uppdateringar och andra nyheter.

Juryn

Under maj månad kan du ladda upp bilder (gamla eller nya) på naturområden och naturminnen enligt listan. I slutet av månaden kommer den nationella juryn att granska alla bilder och välja de femton bästa över svenska naturområden och naturminnen, som ska representera Sverige i den internationella finalen. Vid osäkerhet om hur tävlingsreglerna ska gälla bestämmer juryn.

Bedömningskriterier

Juryn kommer att utse vinnare i den internationella tävlingen enligt följande kriterier (uppräknade utan särskild ordningsföljd):

  • Teknisk kvalitet (skärpa, ljus, perspektiv m.m.);
  • Originalitet;
  • Hur användbar bilden är för Wikipedia.

Kategorier:

Juryn kommer att skicka 15 bilder till den internationella finalen, uppdelade i kategorierna landskap och makro. Som mest kan 10 bilder per kategori skickas vidare, det är juryn som bestämmer uppdelningen.

Lokal organisatör

Hjälp

  • Använd denna karta för att hitta skyddade naturområden i din nejd. Om du tillåter kartan att använda din position så ser du kanske gröna och blåa områden nära dig. Blåa platser saknar foton medan gröna platser har redan minst en bild. Men du är välkommen att skicka in bilder från alla områden till tävlingen.
    Du vet inte var det finns skyddsområden? Den här kartan visar alla europeiska skyddsområden.