File:COLLECTIE TROPENMUSEUM Houten krachtbeeld van een vrouw met opgeheven armen TMnr 4918-43.jpg

Original file(438 × 700 pixels, file size: 179 KB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary edit

Nederlands: BeeldNederlands: Houten krachtbeeld van een vrouw met opgeheven armenLocal name: Bocio
Title
Nederlands: Beeld
Nederlands: Houten krachtbeeld van een vrouw met opgeheven armen

Local name: Bocio
Description
Nederlands: Figuratieve beelden uit Zuid-Benin staan bekend als bocio. De term bocio is een samenstelling van 'bo', amulet, en 'cio' lijk. Een bocio verbindt het zichtbare met het onzichtbare. Het uiteinde wordt in de grond gestoken. Het beeld komt dan uit de grond op aarde, de mensenwereld. Het doel van een bocio is om de essentie van datgene dat hij symboliseert te vangen. Het is geen portret van iets of iemand, maar moet het kwaad vastzetten of verlammen (Grootaers, 2002:265).

De bocio is alomtegenwoordig in de Fon cultuur. Ze bevinden zich voor of achter huizen, bij schrijnen, in het midden van pleinen en elders waar mensen zijn. Ze staan ook midden in de bossen, gekleed in lompen, of juist in nieuwe kleding, afhankelijk van wie geïmiteerd wordt. De primaire functie van een bocio is het vangen van kwaad, die het beeld voor een echt mens aanziet. De richting waar het beeld in kijkt, is waar het kwaad vandaan kan komen. De bocio vormt de grens tussen de getemde krachten van de menselijke beschaving en de wilde krachten daar vlak buiten (Picton in Phillips, 1996:429; ).

Bocio kunnen een duidelijke antropomorfe vorm hebben, maar kunnen ook bestaan uit een simpele bewerking van een boomstam. De esthetiek van de bocio die bestemd zijn voor koninklijke doeleinden is dermate anders dan die voor gewone burgers. Laatstgenoemde zijn meer ruw gesneden, vaak onvolledig, en niet decoratief. Magische materialen die bij koninklijke bocio vaak in het beeld worden verwerkt, zitten bij deze beelden aan de buitenkant, duidelijk zichtbaar. Deze materialen, zoals metaal, kralen, botten, bont en bloed worden gebruikt vanwege hnu fysieke en symbolische kracht. Ook gebruikte technieken zoals knopen en vastbinden hebben deze krachten. Beide worden duidelijk zichtbaar tentoongesteld om het object visueel choquerend, krachtig en verbazingwekkend te maken. De groteskheid en lelijkheid van deze bocio vormen onderdeel van hun kracht (Visona et. al. 2000:261-265).
Date before 1984
date QS:P571,+1984-00-00T00:00:00Z/7,P1326,+1984-00-00T00:00:00Z/9
Dimensions circa 76 x 14cm (29 15/16 x 5 1/2in.)
Accession number
4918-43
Notes
Nederlands:
Culturele Herkomst: Dahomeans, Fon, Fonnu
Functionele categorie: hulpmiddelen bij ritueel etc., magical protection, magische bescherming en afweer, ritual attributes
Geografische Herkomst: Benin, Benin, Dahomey
Materiaal - hoofd: hout
Materiaal - overig: glas, leer
Objecttrefwoord: fetish figures (are sculptures ascribed with magical and healing properties), fetishbeelden, fetishfiguren, krachtbeelden
Techniek: geregen, Gesneden, Leerbewerking
Source/Photographer Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Licensing edit

w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.
This file by Tropenmuseum was uploaded as part of the Share Your Knowledge project developed within WikiAfrica. WikiAfrica

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current11:38, 21 July 2012Thumbnail for version as of 11:38, 21 July 2012438 × 700 (179 KB)M.casanova (talk | contribs)

Metadata