File:COLLECTIE TROPENMUSEUM Versierde aardewerken waterkruik met oor TMnr 2440-7.jpg

Original file(465 × 700 pixels, file size: 238 KB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary

edit
Nederlands: KruikNederlands: Versierde aardewerken waterkruik met oorLocal name: Tagemboert of Berrada
Title
Nederlands: Kruik
Nederlands: Versierde aardewerken waterkruik met oor

Local name: Tagemboert of Berrada
Description
Nederlands: De kruik dient om drinkwater koud en fris te houden. Thuis heeft men altijd een aparte hoek gereserveerd voor de waterkruik. Meestal een hoek waar geen licht is en waar het tocht. De kruik wordt op een speciaal gemaakte houten standaard in de vorm van een cirkel geplaatst. Deze wordt weer op de grond op een laag van nat zand geplaatst. Ondanks het tegenwoordige gebruik van metalen en rubberen kruiken, gemaakt van oude autobanden, die praktischer en minder kwetsbaar zijn, heeft de aardewerken kruik zijn waarde weten te behouden vooral in woestijn-en bergachtige gebieden waar nog geen koelkasten te vinden zijn. Wanneer de kruik wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het bewaren van olie, boter of ander voedsel wordt deze van binnen geglazuurd (gevernist).

De kruik behoort tot een type aardewerk dat staat bekend als Tsoul aardewerk en voornamelijk in de rurale gebieden van Noord-Marokko (Zerhoun massief en Rifgebergte) gemaakt wordt. Tsoul aardewerk wordt gekenmerkt door zijn eenvoudige techniek en decoratie. Een kenmerk van het rurale aardewerk is dat het ongeglazuurd is. Om praktische redenen is het hooguit van binnen (bv. een kruik of een kom) voorzien van een laagje glazuur om het gladder te maken. De motieven en tekens van Marokkaanse rurale aardewerk zijn doorgaans geometrische vormen, zoals zigzaglijnen, driehoeken, kruisvormen, ruitvormen, vierkantvormen, dambordvormen etc. Veel motieven en tekens van het rurale aardewerk zijn identiek aan de motieven die ook bij lichaamsstatoeages worden gebruikt.

Kruiken met deze vorm worden nog steeds gemaakt in Marokko en de vergelijking met Griekse amfora wordt vaak gelegd. Mediterrane invloeden op het Marokkaanse aardewerk zijn niet uitgesloten. Al in de oudheid had Marokko banden met dit gebied en waren het noorden van Marokko en met name de noordelijke kustgebieden bekende handelscentra.
Date before 1955
date QS:P571,+1955-00-00T00:00:00Z/7,P1326,+1955-00-00T00:00:00Z/9
Dimensions circa 21 x 11cm (8 1/4 x 4 5/16in.)
Accession number
2440-7
Notes
Nederlands:
Culturele Herkomst: Tsoul
Functionele categorie: conservering en opslag, preservation and storage, transport by man/mechanics, vervoer door mens/mechanica
Geografische Herkomst: Rif (gebergte)
Materiaal - hoofd: aardewerk
Materiaal - overig: kleurstof, pigment
Techniek: Beschilderd, Op een pottenbakkerswiel gedraaid
Source/Photographer Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Licensing

edit
w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.
This file by Tropenmuseum was uploaded as part of the Share Your Knowledge project developed within WikiAfrica. WikiAfrica

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current15:07, 21 July 2012Thumbnail for version as of 15:07, 21 July 2012465 × 700 (238 KB)M.casanova (talk | contribs)

Metadata