File:Expeditiekantoor Rotterdamsche Droogdok My.jpg

Original file(1,288 × 947 pixels, file size: 520 KB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary edit

Description
Nederlands: Expeditiekantoor Rotterdamsche Droogdok My, Schiemond 50, 3024 EE Rotterdam. Foto 1-2-1928
Date
Source https://plus.google.com/photos/photo/104490507538373076800/5848658585476108882
Author Unknown authorUnknown author

Van http://www.lvstudio.nl/veerhuis-rdm-rotterdam: Het (voormalige) veerhuis aan de Schiemond 50 dateert uit 1917. Het pand, was decennia lang in bezit van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM). Het pand, een ontwerp van H.A.J. Baanders & J. Baanders Architecten, oogt bijzonder en vertegenwoordigt, mede dankzij de nabij gelegen oude veerstoepen, een stuk havenhistorie. Ooit reisden werknemers van de RDM vanaf de veerstoepen bij Het Veerhuis met een pontje naar hun werk. LVstudio heeft naast het Masterplan Schiemond ook een ontwerp gemaakt voor de renovatie en transformatie van het veerhuis. Hierbij is gekeken naar het transformeren van het veerhuis naar een woning. Uitgangspunt is dat het pand zich opent naar de rivier de maas toe en optimale privacy biedt voor de te realiseren appartementen uit het masterplan.

Van https://www.denieuwspeper.nl/nieuws/monumentenstichting-wil-bescherming-calandlyceum-en-veerhuis/: Het karakeristieke veerhuis is in 1917 ontworpen door de architecten van het beroemde tuindorp Heijplaat, H.A.J. en J. Baanders. Vroeger vertrokken via dit veerhuis honderden arbeiders dagelijks naar de werf van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij op Heijplaat. Het voormalige veerhuis is een beeldbepalend pand, met een grote waarde als zijnde de laatste tastbare referentie aan een roemruchte havengeschiedenis in dit gebied. Cultuurhistorisch heeft het gebouw een grote betekenis vanwege de relatie tot het terrein van de RDM en het tuindorp Heijplaat. Het is een onmisbaar onderdeel van het toekomstige beschermde stadsgezicht. Het veerhuis is weliswaar in verval, maar toch vrij gaaf behouden gebleven. De oorspronkelijke architectuur is nog redelijk goed herkenbaar en verder te herstellen. Er is ook sprake van een zekere ensemblewaarde omdat de bouwstijl van het veerhuis een duidelijke relatie heeft met het tuindorp, de bouwstijl sprekend lijkt op woningen aan het Rondoplein. ‘Het voormalige veerhuis is zo goed als wegbestemd om ruimte te maken voor nieuwe ontwikkelingen. Maar er is ook een serieus plan voor herbestemming. De technische toestand is slecht, maar niet hopeloos. Met een goede nieuwe functie kan dit pand een parel worden in het havengebied, aldus het Cuypersgenootschap. ‘Voor het voormalige Calandlyceum dreigt ook sloop. Het verdwijnt mogelijk om nieuwbouw te realiseren, zonder dat goed is gekeken naar mogelijke alternatieven.’ Het Cuypersgenootschap hoopt dat de gemeente Rotterdam zal kiezen voor behoud en bescherming van de beide gebouwen.

Van https://www.facebook.com/VeerhuisRDM/: Er is "positief geadviseerd op het verzoek om het veerhuis aan te wijzen als gemeentelijk monument."

Licensing edit

Public domain

The author died in 1928, so this work is in the public domain in its country of origin and other countries and areas where the copyright term is the author's life plus 95 years or fewer.


This work is in the public domain in the United States because it was published (or registered with the U.S. Copyright Office) before January 1, 1929.

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current11:54, 29 November 2017Thumbnail for version as of 11:54, 29 November 20171,288 × 947 (520 KB)Bic (talk | contribs)User created page with UploadWizard

The following page uses this file: