Commons:Netwerk Oorlogsbronnen

Netwerk Oorlogsbronnen edit

Netwerk Oorlogsbronnen (Dutch Network War Collections) is een samenwerkingsverband van Nederlandse kennis- en erfgoedinstellingen met collecties gerelateerd aan WO2. Het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) heeft tot doel eindgebruikers wegwijs te maken in de fysiek verspreide bronnen, en doet dat onder meer via de Collectieportal. Er wordt gebouwd aan een verbeterde digitale toegang tot de Nederlandse collectie over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust, in het toenmalige koninkrijk der Nederlanden. Netwerk Oorlogsbronnen voert projecten uit rond het vergroten van de vindbaarheid en bruikbaarheid van deze bronnen op de vier terreinen: 'wie', 'wat', 'waar' en 'wanneer'. Dat gebeurt altijd met meerdere partners. Netwerk Oorlogsbronnen wordt mogelijk gemaakt door het Vfonds, het ministerie van VWS en het VSBFonds.

WO2 Open Data Depot edit

Door middel van het WO2 Open Data Depot project van Netwerk Oorlogsbronnen worden meer kwalitatief hoogwaardige digitale bronnen rondom het thema Tweede Wereldoorlog in Nederland voor een breed publiek beschikbaar gesteld. Zowel publiek domein, als CC BY en CC BY-SA beelden zijn verzameld. Daarnaast werden in samenwerking met verschillende erfgoedinstellingen beelden vrijgegeven onder een CC BY-SA licentie. Het gaat hier vooral om collectiefotografie, dus afbeeldingen van objecten. Zo zijn er licentieverklaringen getekend door het Bevrijdingsmuseum Zeeland en het Museon.

In het project wordt nauw samengewerkt met Wikimedia Nederland, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Kennisland en Liberation Route Europe. Het project wordt ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De afbeeldingen kunnen gevonden worden in de categorie Media from Netwerk Oorlogsbronnen en worden geüpload door Jjorna.

Collectie Menno Huizinga edit

De collectie Menno Huizinga van het NIOD Institute for War, Holocaust and Genocide Studies is de meest omvangrijke vrijgegeven collectie binnen het WO2 Open Data Depot. Het auteursrecht van deze bijzondere oorlogsfoto's is vervallen per 1 januari 2018, waarna de foto's in het publiek domein vallen. Menno Huizinga, 1907 - 1947, was een vakfotograaf die o.a bedrijfs- en reclamefotografie maakte. Zijn werk toont veel overeenkomsten met de nieuwe zakelijke fotografie uit de jaren 20 en 30. Al in 1941 begon Huizinga het leven in bezet Den Haag te fotograferen. In 1942 fotografeerde hij de aanleg voor de Atlantikwall en de afbraak die daarvoor nodig was. In 1943 het kappen van het Haagse Bos en in 1944 Dolle Dinsdag. Vervolgens fotografeerde Huizinga in de winter de jacht op alles wat brandbaar was. Hij verbergt zijn camera, een Leica, in een kaaskistje waar een gaatje in gezaagd is. Tot slot fotografeerde hij de bevrijding, de intochten en de feesten. In totaal zijn 779 foto's van het dagelijks leven in Den Haag door de lens van Huizinga uit de collectie van het NIOD Institute for War, Holocaust and Genocide Studies toegevoegd aan Wikimedia Commons. Deze zijn te vinden in de categorie Photographs by Menno Huizinga.