Commons:Press releases/100K/nl

Deutsch | English | español | français | 日本語 | Nederlands | polski | português | slovenščina | +/−

Help a.u.b. met de verspreiding van onderstaand persbericht: (na vertaling) Nederlands log

Media examplesContacten

100.000e bestand geüpload op Wikimedia Commons, een opslagmogelijkheid voor vrije mediaEdit

Vrije afbeeldingen, geluiden en video's kunnen door iedereen voor elk doel gebruikt worden.Edit

St. Petersburg, Florida, United States
24 mei 2005

De Wikimedia Foundation kondigde vandaag aan dat het 100.000e bestand is geüpload in haar on-lineopslag van vrije afbeeldingen, geluiden en video's, genaamd Wikimedia Commons (http://commons.wikimedia.org/). Deze bestanden zijn gekozen of gemaakt door 5259 geregistreerde gebruikers uit meer dan 12 verschillende taalgebieden, die samen een bruisende internetgemeenschap vormen. Het jonge project ontving maandag een extra aanmoediging en erkenning in de vorm van een eervolle vermelding op het "2005 Prix Ars Electronica awards".

Wikimedia Commons, gelanceerd op 7 september 2004, is een uniek vrij en open media-archief, gebruikmakend van dezelfde 'wiki'-technologie die Wikipedia gebruikt, een door een internetgemeenschap geschreven encyclopedie, de op een na meest populaire internetsite voor naslag (rapport van Hitwise.com, april 2005). Wiki's zijn websites die door iedereen gewijzigd kunnen worden, waardoor ze snel kunnen groeien, en anderen het materiaal voortdurend kunnen nakijken en verbeteren. Alle bestanden op Wikimedia Commons kunnen door iedereen zonder betaling van royalty's voor elk doel gebruikt worden. De meeste bestanden vereisen dat de bron vermeld wordt, en andere zijn onder een 'copyleft'-licentie beschikbaar, wat inhoudt dat ook afgeleide werken voor vrij hergebruik beschikbaar moeten zijn. Zowel Wikipedia als Wikimedia Commons valt onder de non-profitorganisatie Wikimedia Foundation.

Het 100.000e bestand was een illustratie getekend door de Franse Wikipediagebruiker Stephane Tsacas. Hij beheert het computernetwerk van het Curie-instituut, een onderzoekscentrum op het gebied van biologie en natuurkunde in Parijs. "Ik deed recent wat opzoekwerk in de Franstalige Wikipedia en ontdekte onvolledige informatie in artikelen binnen mijn vakgebied, computerwetenschappen. Ik registreerde mezelf vervolgens als gebruiker en voegde zelf mijn kennis toe", verklaarde Tascas over hoe hij op Wikipedia en Wikimedia Commons terechtgekomen is.

Het bestand dat hij uploadde (te vinden op http://fr.wikipedia.org/wiki/Image:Dataflowfiringnodes.png) is een voorstelling van hoe data bewegen binnen de architectuur van een computer. Het wordt gebruikt in een artikel op de Franse Wikipedia (http://fr.wikipedia.org/wiki/Architecture_Dataflow). Net als alle andere afbeeldingen op Wikimedia Commons is dit bestand beschikbaar voor alle Wikimedia-projecten. Wikimedia Commons is bedoeld om te zorgen voor meer multimedia en andere illustraties in de projecten, anders dan in het verleden toen ze bijna uitsluitend tekst gebruikten.

"Wikimedia Commons is van groot belang voor alle Wikimedia-projecten en het is daarnaast ook erg belangrijk voor de hele vrijecultuurbeweging", verklaarde Jimmy Wales, voorzitter van de Wikimedia Foundation en stichter van Wikipedia. Sinds de oprichting van Wikimedia Commons in september 2004 hebben duizenden gebruikers van andere projecten zich geregistreerd en hun mediabestanden beschikbaar gemaakt voor een grotere gemeenschap. Wikimedia Commons is op die manier een van de meest verscheiden verzamelingen van bestanden. Het bevat veel onafhankelijke verzamelingen van materiaal dat vrij van copyright is:

  • 7733 bestanden met de uitspraak van woorden in verschillende talen, met voorop Nederlands (5926), Duits (499), Perzisch (464) en Italiaans (249). Deze opnames van verschillende gebruikers van het project worden vooral gebruikt op Wiktionary, een virtueel woordenboek en een van de projecten van Wikimedia.
  • Reproducties van zo'n 10.000 algemeen copyrightvrije afbeeldingen van oude tot moderne tijden, geschonken door Directmedia Publishing, een Duits mediabedrijf. Hiertussen bevindt zich werk van artiesten als Leonardo da Vinci, Vincent van Gogh, Pierre-August Renoir, Hiëronymus Bosch, en vele anderen; zie http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:The_Yorck_Project .
  • Honderden copyrightvrije opnames van klassieke muziek, gecomponeerd door beroemde componisten als Bach, Brahms, Beethoven, Mozart en Tsjaikovski; zie http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Classical_music .
  • Een groter wordende verzameling van video-opnames van beroemde toespraken, fragmenten uit copyrightvrije films zoals The Bond van Charlie Chaplin, en wetenschappelijke video's zoals een bacteriekolonie die in een petrischaaltje geplaatst wordt of de Space Shuttle Columbia die de geluidsbarrière doorbreekt; zie http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Video .

Naast deze verzamelingen draagt vooral het werk van de vele individuele gebruikers toe aan Wikimedia Commons, zoals de Wikinews-gebruiker Belizian, die foto's nam tijdens onlusten in Belize voor het artikel op Wikinews daarover (http://en.wikinews.org/wiki/Unrest_in_Belize, http://nl.wikipedia.org/wiki/Onrust_in_Belize_in_2005), of Wikibooks-gebruiker Robert Engelhardt, die foto's van verschillende imkergereedschappen toegevoegd heeft aan zijn werk over het imkerschap (http://en.wikibooks.org/wiki/Beekeeping). Van sierlijk getekende metrokaarten tot hogekwaliteitfoto's van insecten, van natuurkundige diagrammen tot foto's van exotische plaatsen, de leden van Wikimedia Commons zorgen voor de toelevering van multimedia uit alle aspecten van de menselijke interesses, met oog voor details.

Net als andere Wikimedia-projecten staat Wikimedia Commons voor iedereen open om zaken aan te passen of toe te voegen, te helpen in het indelen in categorieën van bestaande media en het verwijderen van betwist materiaal. Met het bewezen succes van het wiki-concept zou het wel eens de grootste verzameling van vrije media op het internet kunnen worden.

Meer informatieEdit

Voor vragen en interviews, neem contact op met:

Enkel in het Engels:

Jimmy Wales, Chair, Board of Trustees, Wikimedia Foundation
Telefoon: (+1)-727-644-3565
E-mail: jwales@wikimedia.org

Angela Beesley, Executive Secretary, Board of Trustees, Wikimedia Foundation
Telefoon: (+44)-208-816-7308
E-mail: angela@wikimedia.org

In het Engels of Frans:

Florence Devouard, Vice President, Board of Trustees, Wikimedia Foundation:
E-mail: anthere@wikimedia.org

Prix Ars ElectronicaEdit

De Prix Ars Electronica is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt op het gebied van elektronische en interactieve kunst, computeranimatie, en digitale cultuur en muziek. De prijs wordt sinds 1987 uitgereikt door Ars Electronica (gevestigd in Linz, Oostenrijk), een van 's werelds grootste centra voor kunst en technologie.

Voor meer informatie: http://www.aec.at/en/prix/honorary2005.asp .

Voorbeelden van bestandenEdit

Zie Media help als u problemen heeft met het bekijken van video of beluisteren van audio.

Voorbeelden van geluidsbestanden:

Voorbeelden van videobestanden: