Commons:Press releases/100K/sl

Deutsch | English | español | français | 日本語 | Nederlands | polski | português | slovenščina | +/−

Prosimo pomagajte pri distribuciji naslednjega sporočila za tisk. Slovenski zapisnik

Medijski primeriKontakt

Vključitev stotisoče datoteke v Wikimedijino skladišče, prosto zbirko medijevEdit

Proste slike, zvočni in video posnetki, ki jih lahko kdorkoli uporablja za kakršenkoli namenEdit

St. Petersburg, Florida, Združene države Amerike
24. maj, 2005

Fundacija Wikimedia je danes sporočila, da je bila v Wikimedijino skladišče (Wikimedia Commons), njeno spletno zbirko prostih slik, zvočnih in video posnetkov, vključena že stotisoča datoteka. Te datoteke je v več kot 12 jezikih prispevalo 5259 v živahno skupnost zbranih prijavljenih uporabnikov. Mladi projekt je bil dodatnega priznanja in spodbude deležen v ponedeljek, ko je bil častno omenjen na podelitvi nagrad Prix Ars Electronica 2005.

Wikimedijino skladišče, ki se je začelo 7. septembra 2004, je edinstven prosti in odprti medijski arhiv (vključuje slike, zvočne in video posnetke) na osnovi enake "wiki" tehnologije kot omogoča Wikipedijo. Wikipedija je bila po poročanju spletišča Hitwise.com letošnjega aprila drugo najbolj uporabljano referenčno spletišče. Wikiji so strani, ki jih lahko ureja kdorkoli, kar omogoča njihovo hitro rast in stalno vrstniško presojo vseh obstoječih prispevkov. Vse datoteke, vključene v Wikimedijino skladišče, so prosto dostopne za kakršen koli namen. Večina datotek zahteva pripis avtorja, nekatere pa so vključene pod licenco copyleft, kar pomeni, da morajo biti tudi vsa na njih temelječa dela prosto dostopna. Tako Wikipedijo kot Wikimedijino skladišče upravlja neprofitna fundacija Wikimedija.

Stotisoča vključena datoteka je risba, ki jo je prispeval Stephane Tsacas, uporabnik francoske Wikipedije in upravljalec računalniškega omrežja Instituta Curie, pariškega raziskovalnega središča na področju biologije in fizike. Ob tem je Tsacas razložil: »Nedavno sem brskal po francoski Wikipediji in pri tem odkril nekoliko nepopolne informacije v nekaterih člankih s področja računalniške znanosti, ki ga dobro poznam. Odločil sem se, da se prijavim in popravim pomanjkljivosti.«

Risba, ki jo je prispeval Stephane Tsacas, na voljo na naslovu Image:Dataflowfiringnodes.png, je diagram poskusne računalniške tehnologije za pretok podatkov. Uporabljena je bila v podrobnem francoskem članku fr:Architecture Dataflow.

Datoteka je na voljo za uporabo v kateremkoli Wikimedijinem projektu takoj, ko je vključena v Wikimedijino skladišče, kar pomeni, da je ni treba posebej vključevati v lokalni projekt. Tak način delovanja spodbuja Wikimedijine projekte, da se od preprostega na besedilu temelječega pristopa premaknejo k večpredstavnostnemu pristopu.

»Wikimedijino skladišče je ključnega pomena ne le za vse Wikimedijine projekte, temveč za vse gibanje proste kulture,« pojasnjuje Jimmy Wales, predsednik fundacije Wikimedia. Projektu so se od njegovega začetka septembra 2004 z namenom, da bi svoje večpredstavnostne vsebine približali širši javnosti, pridružili tisoči novih sodelavcev. Tako skladišče kot ena izmed najbolj raznolikih zbirk datotek, ki si jih lahko zamislimo, vključuje številne neodvisne zbirke proste vsebine.

  • 7733 datotek z izgovorjavo v različnih jezikih, zlasti nizozemskem (5926), nemškem (499), farsi (464) in italijanskem (249). Ti glasovni posnetki, ki so jih ustvarili uredniki projekta, se predvsem uporabljajo v wiki slovarju in besednjaku Wiktionarju.
  • Reprodukcija 10.000 slik iz vseh časov, ki so v javni lasti in jih je prispevala nemška založniška družba Directmedia Publishing. Vključena so dela umetnikov kot so Leonardo da Vinci, Vincent van Gogh, Pierre-Auguste Renoir, Hieronymus Bosch in številni drugi. Glej Category:The Yorck Project.
  • Stotine posnetkov klasične glasbe, ki so v javni lasti. Gre za dela skladateljev kot so Bach, Brahms, Beethoven, Mozart in Čajkovski. Glej Category:Classical music.
  • Rastoča zbirka video posnetkov zgodovinskih govorov, odlomkov iz filmov v javni lasti (npr. Chaplinov "The Bond") in znanstvenih posnetkov, kot na primer priprava mikrobioloških razmazov ali posnetek vesoljskega plovila Columbia, ko prebije zvočni zid. Glej Category:Video.

Poleg teh zbirk oblikujejo Wikimedijino skladišče tudi prispevki posameznikov. Tu velja omeniti fotografije državljanjskih nemirov v mali srednjeameriški državi Belize januarja 2005, ki jih je za Wikinovice (Wikinews) prispeval uporabnik Belizian (en:2005 Belize unrest), pa tudi Wikiknjige (Wikibooks) avtorja Roberta Engelhardta, ki je v rastoče referenčno delo o čebelarstvu dodal fotografije različnih čebelarskih orodij (wikibooks:Beekeeping). Člani Wikimedijinega skladišča pokrivajo praktično vsa področja človekovega zanimanja, od ljubko narisanih zemljevidov podzemnih železnic prek vrhunskih fotografij žuželk in fizikalnih diagramov do eksotičnih krajev.

Tako kot druge Wikipedijine projekte lahko vsakdo ureja tudi Wikimedijino skladišče. Dela je na pretek: prispevanje novih, kategorizacija obstoječih in odstranjevanje spornih vsebin. Sodeč po dokazanem uspehu modela wiki bo tudi ta projekt morda že kmalu postal največja spletna zbirka prostih medijev.

Dodatne informacijeEdit

Glede vprašanj in intervjujev, prosimo kontaktirajte:

Le v angleščini:

Jimmy Wales, predsednik, Board of Trustees, Wikimedia Foundation
Telefon: (+1)-727-644-3565
E-pošta: jwales@wikimedia.org

Angela Beesley, izvršna tajnica, Board of Trustees, Wikimedia Foundation
Telefon: (+44)-208-816-7308
E-pošta: angela@wikimedia.org

V angleščini ali francoščini:

Florence Devouard, podpredsednik, Board of Trustees, Wikimedia Foundation:
E-pošta: anthere@wikimedia.org

Prix Ars ElectronicaEdit

Prix Ars Electronica je vsakoletna nagrada na področju elektronske in interaktivne umetnosti, računalniške animacije, digitalne kulture in glasbe. Že od leta 1987 jo podeljuje Ars Electronica (Linz, Avstrija), eno izmed svetovno vodilnih središč za umetnost in tehnologijo.

Častne omembe leta 2005 so objavljene na spletni strani: http://www.aec.at/en/prix/honorary2005.asp

Medijski primeriEdit

Ob morebitnih težavah pri uporabi zvočnih ali video vsebin si prosimo pomagajte z medijsko pomočjo (v angleščini).

Vzorčne zvočne datoteke:

Vzorčne video datoteke: