File:MCC-42844 Rode koorkap van geciseleerde Venetiaans fluweel met dood van Maria (10).tif

Original file (2,182 × 4,406 pixels, file size: 27.53 MB, MIME type: image/tiff)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary

edit
Nederlands: Rode koorkap van geciseleerde Venetiaans fluweel met dood van Maria   (Wikidata search (Cirrus search) Wikidata query (SPARQL)  Create new Wikidata item based on this file)
Artist
Nederlands: onbekend
Title
Nederlands: Rode koorkap van geciseleerde Venetiaans fluweel met dood van Maria
Description
Nederlands: De koorkap maakt onderdeel uit van een vierstel (ABM t02093a,b,c en d) en is gemaakt van donkerrood geciseleerd Italiaans zijdefluweel met gesneden pool, waarvan het patroon als hoofdmotief een gestyleerde rozet heeft. Achter- en voorzijde dragen borduurwerk.

De voering is van gesteven blauw linnen. De schouderstukken en een deel van de rug worden met leer ondersteunt. Om het schild en langs de zoom is een vierkleurige franje aangebracht.

Op het koorkapschild aan de achterkant wordt het sterfbed van Maria uitgebeeld. De scène speelt zich af op een tegelvloertje onder een baldakijn met twee ronde bogen, afgezet met bladornamenten en links en rechts op het schild geschraagd door zuilen. Daaronder twee kruisribgewelven. In de achterwand vijf boogvensters, de middelste gesloten. Aan weerszijden twee vensters met gotische traceringen. Het tafereel wordt aan de achterkant afgesloten met een brokaatweefsel. Centraal op een iets schuin naar voren geplaatst rustbed ligt Maria, het hoofd en bovenlichaam gesteund door een kussen. Ze draagt een wit gewaad en sluier. Rechts staan vier apostelen: Johannes, die Maria een brandende kaars aanreikt, de kalende Petrus, Jacobus de Meerdere met pelgrimshoed en een apostel met een wijwatervaatje. Aan het voeteneind knielen drie apostelen,het Dodenofficie biddend. Een van hen houdt een processiekruis in de rechterhand. Links van het rustbed nog vier apostelen, onder wie Jacobus en Paulus. De twaalfde apostel, Matthias, die sedert het Pinksterfeest de plaats innam van Judas Iscariot, is nog net zichtbaar in de meest linkse nis. In de middelste nis zweeft Christus, een klein figuurtje opheffend, dat de ziel van Maria symboliseert. Links en rechts van hem een knielende engel.

Aan de voorzijde is de mantelopening afgezet met twee stroken aurifriezen, waarop in totaal zes apostelen worden afgebeeld in combinatie met zes vrouwelijke heiligen. De figuren staan op een tegelvloertje voor een gespannen brokaatweefsel. De baldakijnen hebben een ronde boog met bloemornamenten, waaronder een kruis-ribgewelf en een boogvenster. Links en rechts daarvan is door muuropeningen een landschap zichtbaar. De apostelen gaan alle gekleed in een lange tunica met een over de schouder geworpen mantel; de vrouwelijke heiligen in eigentijdse tabbaards met nauwsluitend lijfje, onderkleed en mantel. Linksboven de apostel Thomas met boek en zijn attribuut de winkelhaak. Aan zijn rechterzijde de H. Agatha, een boek lezend. Daaronder een heilige met boek en schoudermantel samen met een gekroonde vrouwelijke heilige met boek (Ursula?). Onderaan de apostel Thaddeus met boek naast de heilige Lucia met palmtak. Op de grond ligt haar attribuut, het zwaard. Rechtsboven de apostel Andreas met zijn attribuut het Andreaskruis samen met de heilige Margaretha, knielend op de draak. Daaronder de jeugdige evangelist Johannes met gifbeker samen met een vrouwelijke heilige. Onderaan de in een boek lezende apostel Jacobus Maior met pelgrimsmuts en staf en de heilige Apollonia met een tang in de rechterhand.

Techniek: de baldakijnen en de omlijsting der ramen op het koorkapschild zijn van gelegd gouddraad, gehecht met zijde. Het gewelf is van floszijde in ingrijpsteek. De mantels der apostelen zijnvan zijde in lazuursteek, de onderkleding van floszijde in ingrijpsteek en de gezichten en handen van floszijde in point miniature.

De architecturale elementen en de kleding der apostelen op de aurifriezen aan de voorzijde van de koormantel zijn op eenzelfde manier geborduurd als die op het schild. De tegelvloertjes zijn van gelegde zijde, gehecht met gouddraad. De onderkleding der vrouwelijke heiligen, met uitzondering van dat van Apollonia, suggereert door het schuin gelegde en gehechte gouddraad, waarop met fluweelzijde ornamenten (o.a. een fleur de lys) zijn geborduurd, een brokaatstof. De bovenkleding is van floszijde in ingrijpsteek, de mantels van zijde in de lazuurtechniek.

Staat: het borduurwerk is in redelijk goede staat. Het fluweel is op enkele plaatsen gescheurd.
Date between 1485 and 1494
date QS:P571,+1450-00-00T00:00:00Z/7,P1319,+1485-00-00T00:00:00Z/9,P1326,+1494-00-00T00:00:00Z/9
Medium
Nederlands: fluweel, floszijde, gouddraad
Dimensions height: 138 cm (54.3 in); width: 296 cm (116.5 in)
dimensions QS:P2048,138U174728
dimensions QS:P2049,296U174728
institution QS:P195,Q1954426
Accession number
ABM t2093a
Place of creation
Nederlands: plaats vervaardiging onzeker (Amsterdam, Italië)
Credit line
Nederlands: Foto: Museum Catharijneconvent, Utrecht, foto Ruben de Heer
Source/Photographer View this work on the website of Museum Catharijneconvent
Permission
(Reusing this file)
VRT Wikimedia

This work is free and may be used by anyone for any purpose. If you wish to use this content, you do not need to request permission as long as you follow any licensing requirements mentioned on this page.

The Wikimedia Foundation has received an e-mail confirming that the copyright holder has approved publication under the terms mentioned on this page. This correspondence has been reviewed by a Volunteer Response Team (VRT) member and stored in our permission archive. The correspondence is available to trusted volunteers as ticket #2015012610011141.

If you have questions about the archived correspondence, please use the VRT noticeboard. Ticket link: https://ticket.wikimedia.org/otrs/index.pl?Action=AgentTicketZoom&TicketNumber=2015012610011141
Find other files from the same ticket: SDC query (SPARQL)

Creative Commons CC-Zero This file is made available under the Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication.
The person who associated a work with this deed has dedicated the work to the public domain by waiving all of their rights to the work worldwide under copyright law, including all related and neighboring rights, to the extent allowed by law. You can copy, modify, distribute and perform the work, even for commercial purposes, all without asking permission.

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current23:17, 28 June 2016Thumbnail for version as of 23:17, 28 June 20162,182 × 4,406 (27.53 MB)AWossink (talk | contribs)pattypan 0.1.2

Metadata