File:WLM - Minke Wagenaar - 124 2453.jpg

Original file(2,272 × 1,704 pixels, file size: 1.11 MB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary

edit
Description

Inleiding

In 1938-1939 op de hoek van de Van Hallstraat en de Kostverlorenvaart gebouwd FABRIEKSGEBOUW met bovenwoningen, naar een ontwerp van B. Merkelbach en Ch.J.F. Karsten in de stijl van het Nieuwe Bouwen, in opdracht van de Drukinktfabriek Gebr. Hartmann's Graficolor N.V. De hoofdaannemer was Fa. Boele & van Eesteren. De stalen ramen werden geleverd door De Vries Robbé & Co. Gedenksteen ter gelegenheid van eerstesteenlegging: zaterdag 25 maart 1939.

NB. In 1941 is de schoorsteen op de vernisstokerij na brand gesloopt en door een nieuwe vervangen. Inmiddels is ook deze schoorsteen gesloopt.

Omschijving

Fabrieksgebouw. Aan de noordzijde van het perceel bevindt zich rechts van de toegangspoort een lager, tot het ensemble behorend gebouwtje met in oorsprong de rijwielstalling, traforuimte en vernisstokerij. De eigenlijke drukinktfabriek bevond zich in oorsprong op de eerste verdieping. Op de begane grond bevonden zich de kantoren en toonkamer, waarachter de expeditie. Aan de zuidzijde bevond zich de autogarage. Met verschillende kubische volumes onder licht overstekende platte daken opgetrokken fabrieksgebouw op een samengestelde rechthoekige plattegrond. De fabriek heeft een kelderverdieping, begane grond, eerste verdieping en een kleinere, vanaf de oostzijde teruggezette tweede verdieping voor de twee dienstwoningen. Het betonskelet is aan de buitenzijde met pleister- en schilderwerk geaccentueerd. De tussenliggende geveldelen zijn gevuld met gele baksteen in klezoorverband. Stalen deuren en venster over de volle traveebreedte en gebruik van natuurstenen onderdorpels bij de vensters van de noordgevel. De oostgevel is tien traveeën breed en heeft brede, in hoogte variërende vensters in horizontale series met vier-, acht- of twaalf-ruits roedenverdeling. In de tweede en vijfde travee dubbele laad- en losdeuren onder hijsbalken. Bandvenster boven kelder. De westgevel is eveneens tien traveeën breed met stalen vensters; de blinde noordelijke travee is hoger opgetrokken. Laadplatform en twee paar hoge hijsluiken in vijfde travee onder hijsbalk. De noordelijke gevel is twee traveeën breed en heeft een in portiek gelegen toegang met stalen deur, dito vensters, alsmede een zesruits rond venster met tuimelraam. In het portiek bevindt zich een natuurstenen gedenksteen. De zuidgevel is blind en heeft een enkele eenvoudige toegangsdeur. De tweede verdieping met de dienstwoningen heeft een luifel, samengestelde vensters en een dakterras met driekwartrond balkon in het midden. Centraal op het dak de hoge opbouw van de liftschacht. Rechts van de toegangspoort de bebouwing van één bouwlaag met ijzeren hek voor de open rijwielsstalling en enkele verspringingen in de platte daken. Toegangspoort met dubbele brede openslaande poortdeuren, met zwaar ijzeren gaaswerk en gedichte onderzijde. Aan de linkerzijde een gescheiden toegang voor voetgangers.

Waardering

Voormalige drukinktfabriek Graficolor uit 1938-1939 van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, industrieel-archeologische en typologische waarden als representatief en uitwendig overwegend gaaf bewaard voorbeeld van een nieuw-zakelijk fabrieksgebouw voor de in Amsterdam zo belangrijke bedrijfstak van de grafische industrie. Tevens van belang in het oeuvre van Merkelbach en Karsten als toonaangevende utiliteitsbouw-architecten. Amsterdam, Kostverlorenvaart Situatie 24 maart 2005

Fotoreportage i.v.m. de Dag van de Architectuur 2005

This is an image of rijksmonument number 526738

Information from structured data:

Date
Source 124_2453
Author Minke Wagenaar from Amsterdam, NL
Camera location52° 22′ 44.54″ N, 4° 52′ 21.14″ E Kartographer map based on OpenStreetMap.View this and other nearby images on: OpenStreetMapinfo

Licensing

edit
w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.
This image, originally posted to Flickr, was reviewed on 19 September 2010 by the administrator or reviewer Multichill, who confirmed that it was available on Flickr under the stated license on that date.

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current01:49, 19 September 2010Thumbnail for version as of 01:49, 19 September 20102,272 × 1,704 (1.11 MB)BotMultichillT (talk | contribs){{Information |Description=Inleiding In 1938-1939 op de hoek van de Van Hallstraat en de Kostverlorenvaart gebouwd FABRIEKSGEBOUW met bovenwoningen, naar een ontwerp van B. Merkelbach en Ch.J.F. Karsten in de stijl van het Nieuwe Bouwen, in opdracht van

The following page uses this file:

File usage on other wikis

The following other wikis use this file:

Metadata