Commons:Image guidelines/nl

This page is a translated version of a page Commons:Image guidelines and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Image guidelines and have to be approved by a translation administrator.
Shortcuts
Aanmaak op Commons

Deze richtlijnen worden gebruikt door de Uitgelichte afbeelding/Kwaliteitsafbeeldingen projecten om uitgelichte foto's en kwaliteitsafbeeldingen te selecteren. Het project Valued Image gebruikt andere criteria.

  • Een afbeelding moet als kandidaat aan de volgende voorwaarden voldoen, ook moet de afbeelding gemaakt zijn door een Commons gebruiker.
  • Alle kandidaten uit de uitgelichte afbeeldingen moeten aan de volgende voorwaarden voldoen, moeten een "wow gevoel" geven en kunnen door een Commons gebruiker gemaakt zijn. Een te matige technische kwaliteit kan reden zijn op de afbeelding geen kandidaat te maken.
  • NB Valued image kandidaten zijn over het algemeen niet beperkt in termen van visuele kwaliteit, met name als ze een intrinsieke historische waarde hebben en ze niet kunnen worden gereproduceerd. Het beste dat kan worden gedaan, is om ze nauwkeurig weer te geven in hun huidige staat van bewaring, zelfs als ze enkele defecten hebben (zoals verandering van kleuren, lichtstoringen, stof enzovoort), op voorwaarde dat het een redelijke resolutie heeft die de meeste van de details behoudt.

Normaal gesproken mogen er niet meerdere uitgelichte foto's zijn die te veel op elkaar lijken. Het doel van de status van uitgelichte afbeeldingen is om te herkennen dat een afbeelding nu tot de mooiste afbeeldingen behoort, de bovenste fractie van een procent. Naarmate de algehele beeldkwaliteit verbetert, worden sommige afbeeldingen verwijderd. Het doel van de kwaliteitsbeeldstatus is om te herkennen dat een Commons-gebruiker op het moment van creatie vakkundig een gewenst kwaliteitsniveau heeft bereikt, een herkenning die niet wordt gewist door latere vooruitgang. Er is geen beperking op het aantal afbeeldingen van vergelijkbare kwaliteit en er is geen formeel mechanisme voor het verwijderen van kwaliteitsafbeeldingen.

Een beeld "spreekt" verschillende mensen anders aan en heeft het vermogen om emoties op te roepen zoals tederheid, woede, verlangen, afwijzing, geluk en verdriet; Goede foto's zijn niet beperkt tot het oproepen van aangename sensaties. Voor uitgelichte foto's geloven veel kiezers terecht dat een technisch gewone foto van een buitengewoon onderwerp als een waardevoller beeld kan worden gezien dan een technisch uitstekende foto van een gewoon onderwerp. Veel andere kiezers zijn evenzeer terecht van mening dat elk beeld puur op zijn eigen merites moet worden beoordeeld. Een technisch gecompromitteerde opname van een belangrijke gebeurtenis zal bijvoorbeeld vaak enige steun krijgen vanwege het belang van de afgebeelde gebeurtenis en een gelijke hoeveelheid tegenstand vanwege de technische kwaliteit.

Wees vooral beleefd. Het beeld dat u beoordeelt is iemands werk. Vermijd het gebruik van zinnen als "het ziet er verschrikkelijk uit" en "Ik haat het". Als u tegen bent, doe dat dan met aandacht en een toelichting. Vergeet niet dat niet iedereen dezelfde beheersing van het Engels heeft. Kies uw woorden daarom met zorg.

Veel plezier met nomineren en jureren, bedenk... op regels kunnen per geval uitzonderingen worden gemaakt.

Uw monitor

Voordat u het werk van auteurs bekijkt, is het raadzaam om een kalibratie van uw monitor te doen. Als u dit niet doet, moet u er rekening mee houden dat u mogelijk geen details ziet in zeer heldere of zeer donkere gebieden. Ook kunnen sommige monitoren te veel getint zijn naar een bepaalde kleur en geen "neutrale" kleur hebben.

Zie de afbeelding hieronder schermvullend op een volledig zwarte achtergrond. U moet ten minste drie van de vier cirkels op deze afbeelding kunnen zien. Als je er vier ziet dan is je helderheidsinstelling aan de hoge kant, als je er drie ziet is het prima, maar als er minder dan drie waarneembaar zijn dan is het te laag ingesteld.

 
 

Op een gamma-aangepast scherm gaan de vier cirkels in het kleurenbeeld over in de achtergrond wanneer ze van een paar meter afstand worden gezien. Als ze dat niet doen, kunt u de gamma-instelling aanpassen (te vinden in de instellingen van de computer, niet op het scherm), totdat ze dat wel doen. Dit kan zeer moeilijk te bereiken zijn, en een kleine fout is niet nadelig. Ongecorrigeerde pc-schermen tonen meestal de cirkels donkerder dan de achtergrond.

Op de meeste LCD-schermen voor consumenten (laptop of plat scherm) is de kijkhoek bij deze beelden belangrijk, de juiste aanpassing op het ene deel van het scherm kan onjuist zijn op een ander deel voor een stationaire hoofdpositie. Klik op de afbeeldingen voor meer technische informatie.

Indien mogelijk wordt kalibratie met een hardwaremonitor-kalibrator aanbevolen.

 

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat uw browser afbeeldingen met de juiste resolutie weergeeft. Om dit te controleren, opent u de volledige versie van 4000x2000 van het raster dat u aan de linkerkant ziet. Het raster is 8 vierkanten breed en 4 vierkanten hoog, met de vierkanten van 500 pixels aan elke kant. Nadat u hebt ingezoomd tot 100%, moet u controleren of het er redelijk uitziet gezien de resolutie van uw monitor. Als u bijvoorbeeld een monitor van 1920 x 1080 hebt, moet de horizontale breedte net niet 4 vierkanten beslaan, wat 2000 pixels zou zijn. Vanwege schuifbalken, menu's, enz. De werkelijke hoeveelheid beschikbare ruimte zal iets minder zijn dan uw schermresolutie.

Firefox staat erom bekend problemen te hebben op een Windows-computer waarbij de weergave-instelling in het Configuratiescherm is ingesteld op iets anders dan 100% schalen; het is gebruikelijk om een standaardinstelling van 125% (gemiddeld) te hebben voor grote monitoren. Dit resulteert erin dat Firefox alles met 25% upsamplet, waardoor afbeeldingen minder scherp lijken dan ze in werkelijkheid zijn! U kunt dit probleem oplossen door de schaalfactor in Display te wijzigen in 100% of naar about:config (in de URL-balk) te gaan en layout.css.devPixelsPerPx te wijzigen in 1.0.

Vereisten voor afbeeldingspagina's

  1. Copyright status. Afbeeldingen moeten worden geüpload naar Commons onder een geschikte licentie. De volledige licentievereisten zijn hier te vinden.
    1. FP verbiedt uitsluitend "GFDL" of gecombineerde "GFDL en een NC-only" gelicentieerde afbeeldingen, omdat de vereisten van deze licenties onpraktisch zijn om te hergebruiken en daarom niet "ons beste werk" vertegenwoordigen.
  2. Afbeeldingen moeten:
    1. voldoen aan het beleid en de praktijken, inclusief foto's van identificeerbare mensen.
    2. Een betekenisvolle bestandsnaam hebben, en correct gecategoriseerd zijn en een nauwkeurige beschrijving op de bestandspagina hebben in een of meer talen. (Zie ook: Taalbeleid.)
    3. Neutraal zijn in hun presentatie van de afbeelding
  3. Geen advertenties, handtekeningen of andere watermerken in beeld. Copyright-/auteurschapsinformatie van alle afbeeldingen moet zich op de beschrijvingspagina van de afbeelding bevinden en mag de inhoud van de afbeelding niet verstoren.

Kwaliteit en uitgelichte fotografische afbeeldingen

Probleem/
Normale problemen
Richtlijn Discussie Voorbeelden
Afbeeldingsgrootte
  • Afbeeldingen moeten ten minste 2 megapixels informatie hebben (met uitzondering van animaties, video's en SVG's), bijvoorbeeld 1600 × 1250. Voor "gemakkelijk te maken" afbeeldingen kunnen recensenten ervoor kiezen om meer te eisen als de afbeelding er baat bij zou hebben. Deze regel sluit afbeeldingen uit die computergeautomatiseerd en geconstrueerd zijn met behulp van vrije licentie broncode die genoemd wordt in de beschrijving van de afbeelding.
  • Afbeeldingen mogen niet worden gedownsampled (verkleind) om van betere kwaliteit te lijken. Downsampling vermindert de hoeveelheid informatie die is opgeslagen in het afbeeldingsbestand. Downsampling van beelden van levende personen kan raadzaam zijn als de beelden anders details van het lichaam (bijv. huid, tanden) in onaanvaardbare vergroting zouden tonen, wat als beledigend zou kunnen worden beschouwd of de rechten van de persoon zou schenden. Echter voor Uitgelichte afbeeldingen heeft de originele niet-gedownsamplede versie de voorkeur.
 Afbeeldingen op Commons kunnen op andere manieren worden gebruikt dan op een conventioneel computerscherm. Ze kunnen ook worden gebruikt voor als een afdruk of voor weergave op monitoren met een zeer hoge resolutie.

 We kunnen niet voorspellen welke apparaten in de toekomst kunnen worden gebruikt, dus het is belangrijk dat onze beste foto's een zo hoog mogelijke resolutie hebben.

JPEG compressie
  • Te hoog compressieniveau
  • Lage JPEG-kwaliteit instelling in de camera of bij het opslaan
  • Zichtbare JPEG-artefacten
  • Afbeeldingen mogen geen te sterke compressie gebruiken.
 Gebruik instellingen van hoge kwaliteit in uw camera en beeldbewerkingssoftware. Stel bijvoorbeeld de JPEG-kwaliteit "superfijn" in de camera in of, als uw camera afbeeldingen kan opslaan als RAW bestanden, kunt u deze later verwerken tot uploadbare JPEG-bestanden met de juiste software. Gebruik een JPEG-compressiekwaliteit tussen 80% en 90% bij het opslaan van voltooide kopieën voor upload, afhankelijk van de acceptabele bestandsgrootte.

 Wanneer u een afbeelding opslaat na meerdere bewerkingsstappen, gebruikt u de oorspronkelijke indeling van de bewerkingssoftware of gebruikt u een standaardindeling zonder verlies, zoals TIFF of PNG als u de afbeelding in andere bewerkingssoftware wilt openen. Bij het herhaaldelijk bewerken en opslaan als een JPEG-afbeelding zal een afbeelding geleidelijk aan kwaliteit verliezen.

 Sla bewerkte JPEG's niet op met een aanzienlijk hogere kwaliteit dan het origineel, waardoor de bestandsgrootte van een afbeelding toeneemt, maar niet de kwaliteit ervan.

Noise
  • Chromatische ruis
  • Luminantie ruis
  • Zichtbare korrel
  • Krassen, stof en vuil
  • Plekken
  • Afbeeldingen mogen geen storende hoeveelheid ruis hebben wanneer ze op ware grootte worden bekeken.
 Om ruis te verminderen, gebruikt u de laagste praktische gevoeligheid of filmsnelheid. (200 ISO film is minder korrelig dan 1600 ISO!)

 Als de foto in unieke omstandigheden is genomen en niet kan worden herhaald, kan de afbeelding soms worden verbeterd door te filteren.

 Als u geen beschikking heeft tot geschikte programma's en apparatuur, vraag het dan in de Kroeg.

Belichting
  • Overbelichting
  • Uitgeblazen hoogtepunten
  • Onderbelichting
  • Verloren details in schaduwgebieden
  • Gezien de omstandigheden moeten afbeeldingen correct en op de juiste manier worden belicht.
 In correct belichte afbeeldingen blijven details in een aanzienlijk deel van de afbeelding behouden.

 Opgemerkt moet worden dat blootstelling een creatief doel kan dienen, en deze richtlijn moet worden geëvalueerd met begrip van het idee of de bedoeling van het beeld. Belichting verwijst naar de sluitermembraancombinatie die een afbeelding met een tooncurve weergeeft die idealiter in staat is om schaduwen en hooglichten in de afbeelding in acceptabele details weer te geven. Dit wordt exposure latitude genoemd. Afbeeldingen kunnen zich aan de lage kant van de tooncurve (laag bereik), de middelste (middenbereik) of hoge kant (bovenste bereik) bevinden. Digitale camera's (of afbeeldingen) hebben een smallere breedtegraad dan film.

 Gebrek aan schaduwdetail is niet noodzakelijkerwijs een negatieve eigenschap. Sterker nog, het kan deel uitmaken van het gewenste effect. Verbrande hoogtepunten in grote gebieden zijn een afleidend element. Wanneer u fotografeert met een digitale camera, inspecteert u de histogram. In uitdagende omstandigheden kunt u gedwongen worden om meerdere foto's met verschillende belichtingen te overlappen - dit wordt HDR-stiksels.

Kleur
  • Kwaliteitsafbeeldingen moeten redelijke kleuren hebben en mogen niet te helder zijn. Dit betekent dus niet noodzakelijkerwijs natuurlijke kleuren.
De kleurbalans kan vaak later worden gecorrigeerd.

 Bij het maken van foto's in een RAW-beeldformaat, is het mogelijk om de witbalans in postproductie, d.w.z. op de computer, aan te passen zonder kwaliteitsverlies.

Focus en Scherptediepte
  • Onjuiste focus
  • Ongedefinieerde focus
  • Onvoldoende scherptediepte
  • Te diepe scherptediepte
  • Elk belangrijk object op de foto moet scherp zijn, rekening houdend met het idee van het beeld.
  • Het algemene beeld moet een duidelijk gedefinieerde focus hebben, bijvoorbeeld, het hoofdonderwerp is scherp en de voorgrond en achtergrond zijn onscherp, of anders is de hele scène scherp.
 De scherptediepte is vaak opzettelijk laag. Als je twijfelt, vraag het dan.

 "Scherptediepte" (DOF) verwijst naar het gebied dat scherp is voor en buiten het hoofdonderwerp. Scherptediepte wordt gekozen op basis van de specifieke behoeften van elke foto.

 Grote of kleine DOF kan bijdragen aan of afbreuk doen aan de kwaliteit van de afbeelding. Een lage scherptediepte kan worden gebruikt om de aandacht te vestigen op het hoofdonderwerp, waardoor het wordt gescheiden van de algemene omgeving. Hoge scherptediepte kan worden gebruikt om de ruimte te benadrukken. Bij een bepaalde onderwerpafstand leveren lenzen met een korte brandpuntsafstand (groothoeken) een grotere DOF op dan lenzen met een langere brandpuntsafstand (tele's). Smalle diafragma's (hoge f-getallen) leveren een grotere DOF op dan grote diafragma's (lage f-getallen).

Bewegingsonscherpte
  • Te lange belichtingstijd: beeld is wazig geworden door beweging bij het maken van de opname of het onderwerp beweegt te snel.
  • Bewegingsonscherpte moet een doel hebben, meestal om beweging te benadrukken.
 "Bewegingscontrole" verwijst naar de manier waarop beweging in het beeld wordt weergegeven.

 Beweging kan bevroren of wazig zijn. Geen van beide is op zichzelf beter dan de ander. Het is de representatie die ertoe doet. Beweging is relatief binnen de objecten van het beeld. Het fotograferen van een raceauto die bevroren lijkt ten opzichte van de achtergrond geeft ons bijvoorbeeld geen gevoel van snelheid of beweging, dus de techniek dicteert om de auto op een bevroren manier weer te geven, maar met een onscherpe achtergrond, waardoor een gevoel van beweging ontstaat. Dit wordt "panning" genoemd. Aan de andere kant kan het voorstellen van een basketballer in een hoogspringen bevroren in relatie tot al het andere, vanwege de "onnatuurlijke" aard van de pose, misschien wel een goede foto zijn.

Verlichting
  • Verlichting moet geschikt zijn voor het uitbeelden van het onderwerp.
 Van licht wordt gezegd dat het het belangrijkste ingrediënt van een foto is en van kwaliteitsfoto's wordt verwacht dat ze het goed hebben. De kwaliteit van een opname kan afhankelijk zijn van omstandigheden buiten de controle van de fotograaf, zoals het weer bij buitenopnamen of podiumlicht.

 In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, is frontverlichting meestal niet het beste licht omdat het het onderwerp afvlakt. Zijverlichting geeft vaak een betere "textuur" aan oppervlakken. Het beste daglicht is vaak vroeg in de ochtend of laat in de middag, of op een licht bewolkte dag.

 Wanneer u bij sterk licht fotografeert, wilt u misschien de schaduwen verzachten door "vulflits" te gebruiken.

Bewerken
  • Onnodig of ongepast gebruik van artistieke filters en effecten. Bewerkingsprogramma's hebben prachtige artistieke filters en scripts. Onnodig gebruik hiervan kan echter schadelijk zijn voor het imago.
  • Digitale manipulatie met als doel fouten in een afbeelding te corrigeren is over het algemeen aanvaardbaar, op voorwaarde dat het beperkt is, goed gedaan en niet bedoeld om te misleiden. Typische acceptabele manipulaties zijn bijsnijden, perspectiefcorrectie, verscherping/vervaging, kleur-/belichtingscorrectie en verwijdering van storende achtergrondelementen.
  • Uitgebreide manipulaties moeten duidelijk worden beschreven in de beeldtekst, bijvoorbeeld door middel van de {{Retouched picture}} sjabloon. Onvermelde of verkeerd weergegeven manipulaties, of manipulaties die ervoor zorgen dat het hoofdonderwerp verkeerd wordt voorgesteld, zijn niet acceptabel.
Een deel van de nabewerking omvat HDR en tonemappings. Sommigen gebruiken graag sterke HDR-effecten voor afbeeldingen die online worden gedeeld, maar de mogelijkheden van dergelijke technieken worden vaak gebruikt op een manier die betekent dat afbeeldingen weinig gelijkenis vertonen met de realiteit. Aan de andere kant vereisen sommige onderwerpen, zoals kerkinterieurs, vaak verder bewerkingswerk en de combinatie van meerdere afbeeldingen om over- of onderbelichting te voorkomen. In dergelijke gevallen kan een uitgebreide nabewerking zelfs wenselijk zijn als deze met de juiste zorg wordt uitgevoerd.
Compositie
  • Onevenwichtige samenstelling
  • Onduidelijk onderwerp
  • Niet-bestaand onderwerp
  • Te strak bijsnijden
  • Te druk
  • De rangschikking van de elementen in de afbeelding moet de weergave van het onderwerp ondersteunen, niet ervan afleiden.
    Voor- en achtergrondobjecten mogen niet afleidend zijn.
 Het onderwerp mag niet worden bijgesneden, tenzij het slechts een specifiek deel van het onderwerp is dat van belang is. Voor- en achtergrondobjecten mogen niet afleidend zijn. Objecten voor het onderwerp mogen belangrijke elementen niet verbergen en achtergrondelementen mogen de compositie niet bederven (bijvoorbeeld een straatverlichting die op iemands hoofd "staat").

 De Gulden Snede en Regel van derden zijn algemene richtlijnen voor compositie die zijn overgenomen uit de schilderkunst. Het centreren van het onderwerp wordt vaak als een negatieve praktijk beschouwd. Onderwerpen van belang worden geplaatst in een van de "interessepunten", waar horizontale en verticale lijnen elkaar kruisen (4 interessepunten worden gecreëerd). Horizonten worden bijna nooit in het midden geplaatst, omdat ze het beeld in tweeën "snijden". Ze worden in de bovenste of onderste horizontale lijn geplaatst. Het belangrijkste idee hier is om het onderwerp NIET te centreren zonder een zeer goede reden (zoals symmetrie).

Verstoringen
  • Kantelen
  • Perspectief vervorming
  • Tonvormige vervorming
  • Beelden mogen niet onbedoeld gekanteld worden.
    Afbeeldingen van architectuur moeten meestal rechtlijnig zijn.
    Perspectiefvervorming moet een doel hebben of onbeduidend zijn.
 Het menselijk brein is een gevoelige detector die zelfs een kleine kanteling kan waarnemen. Vallende bomen, torens en hellende wateroppervlakken verbeteren de landschapsfotografie zelden.

 Het kantelen (Tilt) kan eenvoudig worden gecorrigeerd in bijna elke fotobewerkingssoftware. Verschillende meer gecompliceerde vervormingen kunnen worden aangepast in programma's zoals hugin en Panorama Tools. Als u geen toegang hebt tot geschikte programma's of ze niet begrijpt, vraag het dan in de Kroeg of iemand het beeld wat kan bewerken.

Stitched afbeeldingen, panorama's

  • Hoogte
    • Richtlijn: Panoramische beelden moeten een minimale hoogte van 800px hebben.
    Stiksels (Stitching)
    • Veelvoorkomende problemen: Artefacten stiksels. Kleuren of luminantie zijn niet consistent in de afbeelding. Horizonlijn sinusoïdale of nog ingewikkelder vorm.
    • Richtlijn: Het kost tijd om een goed panorama klaar te maken. Recente releases van programma's zoals hugin en Enblend maken eenvoudige fouten zoals slechte uitlijning en nevenbeelden bij wazige naadlijnen minder gebruikelijk dan vroeger, maar parallaxfouten en meer ingewikkelde kwaliteitsproblemen komen nog steeds voor. Twee voorbeelden:
 
 
De ingrediëntenfoto's zijn gemaakt met een camera die niet in panoramamodus staat en voor de bovenste steek is camera-gebundelde software gebruikt. Men merkt dat het linkerdeel donkerder is, omdat de camera elke foto afzonderlijk belicht. Dit kan worden aangepakt door de helderheid aan te passen voordat u gaat samenvoegen.
Meer subtiele fouten bevinden zich aan de rechterkant van het kasteel, waar er twee verticale banden in de lucht lijken te zijn. Kijk waar deze banden de heuvel raken, in het midden is het programma verkeerd uitgelijnd, waardoor een 'spook' ontstaat. Ook veren de overgangen. Hoewel dit een zichtbare rand vermijdt, kan men zien dat in een dergelijk gebied de beeldruis wordt verminderd, waardoor deze delen zich onderscheiden van de rest van het beeld.
De onderste afbeelding laat zien dat met behulp van verschillende software de foto's zonder dergelijke fouten kunnen worden samengevoegd.
  • Verlichting
    • Veelvoorkomend probleem: verschillende belichting in verschillende afbeeldingen, wat leidt tot overbelichting of zichtbare verschillen in helderheid en posterisatie.
    • Richtlijn: Zelfs wanneer foto's worden gemaakt met de camera in panoramamodus, tenzij men een algehele belichting kiest voor alle afbeeldingen om het helderste deel van het helderste beeld te verwerken, zijn geblazen hooglichten waarschijnlijk.
 
Ciemniak panorama.jpg
Stel indien mogelijk in op onderbelichting, evenals de panoramamodus. Verwachte vooruitgang in softwarematige belichtingscorrectie kan binnenkort de panoramaconstructie haalbaar maken van een fotoserie die niet in de panoramische modus is gemaakt. Gebruik tot die tijd het helderste deel van uw panoramische scène om de belichting in de camera in te stellen tijdens het fotograferen.
 
 
Sommige software biedt meng-algoritmen die de naadlijn onzichtbaar maken. Maar als de helderheid van de originele foto's aanzienlijk verschilt, merkt men nog steeds een overgang tussen foto's. Een paar kleine uitlijningen ten spijt, dit is wat de bovenste foto laat zien.
Sommige programma's bevatten helderheidsaanpassing voor de foto's, maar het algoritme moet zorgvuldig worden toegepast, anders kan men eindigen met effecten als de paarse en lichtblauwe vlekken in de wolken aan de linkerkant in de onderste afbeelding.
  • Vignetteren
    • Alleen-mengen programma's kunnen naadlijnen en een gladde structuur elimineren met behulp van gevederde overmenging, maar om lensvignettering te corrigeren, heeft men een straalafhankelijke helderheidscorrectie nodig.
 
Bewust sterke lichtafval
De linker afbeelding toont een technisch aanvaardbare steek, met uitzondering van het lichtafvaleffect dat sterk is overdreven. Goede mengprogramma's bevatten lichtafvalcorrectie. Zorg voor een goede lichtafvalcorrectie. Het voorbewerken van de invoerbeelden is minder elegant, maar men kan goede resultaten behalen. Aan de hemel zijn drie heldere gebieden te zien, gescheiden door twee donkere banden. Deze komen overeen met de middentonen en de zijkanten van de drie oorspronkelijke afbeeldingen. Hoewel programma's zoals Enblend zichtbare naadlijnen verwijderen, verwijderen ze geen lichtafvaleffecten. In de volgorde hugin-enblend is het in de hugin-fase waar lichtafval moet worden gecorrigeerd, hetzij in een recente hugin-versie of als al gecorrigeerde invoer.
 
 
Rechts is een subtieler voorbeeld van lichtafval, het meest zichtbaar aan de hemel, waar men drie heldere gebieden van links naar rechts kan zien, gescheiden door twee donkere banden. Deze komen overeen met het midden en de zijkanten/hoeken van de drie originele afbeeldingen.
Zie op de onderstaande foto hoe de helderheid van de hemel het spectrum overspant zonder te worden opgebrand, maar toch heeft de helderheid van de lucht een golvende structuur, het meest merkbaar in het linkerdeel.
 
Tatra Mountains Panorama 01.jpg
  • Camerapositionering
 
 
Voor de linkersteek legde de fotograaf het onderste deel van de kerk vast, stapte vervolgens naar links en maakte een foto van het bovenste deel. De naadlijn is zichtbaar in de ramen net onder de klok, en men ziet verschuivingen in verschillende richtingen in het midden en op de torenstructuren. Stitching-software is niet bedoeld om met dergelijke parallaxfouten om te gaan, omdat het probleem zich hier achter de camera bevindt, en de uitweg in dit geval was de beschikbaarheid van overeenkomende foto's, zij het vanuit een ander perspectief, om het beeld aan de rechterkant te maken.
  • Uitlijning van afbeeldingen
 
Goede uitlijning van beelden is een cruciale eerste stap en is bereikt in deze visie genomen in de West-Schotse Hooglanden. Maar de belichting verschilt tussen beelden en camera's hebben lichtafval, beide maken naadlijnen zichtbaar. En omdat deze foto's zijn uitgelijnd met betrekking tot de verre kenmerken, zijn er enkele parallaxfouten te zien bij naden op de voorgrond. Er bestaat software die dergelijke naden laat verdwijnen en de parallaxfouten kunnen worden verborgen door een geschikte naadlijn te kiezen.
  • Compositie
    • Veelvoorkomende problemen: Panorama's hebben vaak geen centraal brandpunt. Als het in stedelijke omgevingen wordt genomen, kan een groot deel van de scène oninteressant zijn met onaantrekkelijke functies zoals vuilnisbakken en lichtmasten die bijna onmogelijk te vermijden zijn.

Kleurruimte

 
Verschillende kleurruimten bestrijken verschillende kleuren en leveren verschillende weergaven op.

Er bestaan verschillende kleurruimtes die bepalen hoe de kleuren in een afbeelding worden opgeslagen en weergegeven. sRGB komt het meest voor en is compatibel, terwijl andere kleurruimten, met name Adobe RGB, staat meer kleuren toe, maar is minder compatibel en moet correct worden ondersteund door de computers van gebruikers.

Het eenvoudigste is om sRGB te gebruiken, wat meestal standaard is op Windows en Linux, maar moet worden geselecteerd bij het opslaan van bestanden op Mac (vóór OS X 10.6). Lees verder voor meer opties.

Zie "sRGB Correct ColorSpace Tutorial for the Internet" door Gary Ballard voor illustratie van problemen met niet-overeenkomende kleurruimten.

Richtlijnen

Afbeeldingen moeten ofwel in sRGB zijn (ofwel niet-gelabeld, ofwel specifiek gelabeld als sRGB), of, indien in een andere kleurruimte, expliciet getagd als zodanig. Tagging betekent ofwel het opnemen van een Exif-tag met de naam van de kleurruimte (opties zijn "sRGB", "Adobe RGB" en "other"), of het opnemen van een ICC-profiel, waarin expliciet de kleurruimte wordt opgegeven. Het opnemen van een ingesloten profiel is veiliger, omdat Exif-tags niet altijd worden gerespecteerd door webbrowsers. Niet-gecodeerde niet-sRGB-afbeeldingen ("mystery meat") worden niet correct weergegeven op de overgrote meerderheid van de computers.

Voor de meeste Windows- en Linux-gebruikers is sRGB standaard, tenzij gewijzigd, en niet-gecodeerde afbeeldingen zijn over het algemeen sRGB. Mac-gebruikers moeten er echter voor zorgen dat hun afbeeldingen worden geëxporteerd in sRGB en niet in "Generieke RGB" of "Apple RGB".

De beste kleurruimten zijn sRGB of, optioneel, Adobe RGB, dat breder is, omdat dit standaard kleurruimten zijn en daarom het gemakkelijkst te ondersteunen en voor andere editors om te gebruiken. Als u een niet-sRGB-kleurruimte gebruikt, bijvoorbeeld voor een groter kleurbereik, kunt u overwegen een sRGB-versie van de afbeelding te maken voor een betere compatibiliteit.

Technische details

Het is het veiligst om sRGB te gebruiken: dit is de standaard op de meeste computers, inclusief Windows en Mac OS X 10.6 en hoger. Afbeeldingen in andere kleurruimten worden in veel webbrowsers helemaal niet correct weergegeven; ondersteuning voor kleurprofielen is standaard inbegrepen en ingeschakeld in Safari en in Firefox 3.5, maar niet in alle browsers.

Niet-gecodeerde niet-sRGB-afbeeldingen worden alleen bij toeval correct weergegeven. Met name niet-gecodeerde Mac-afbeeldingen vóór OS X 10.6 gebruikten een andere kleurruimte (Apple RGB vóór OS X, "Generic RGB" in OS X vóór 10.6), die met name een gamma van 1,8 bevatte, in plaats van 2,2; deze beelden lijken dus donker wanneer ze worden bekeken op een niet-Mac-computer die uitgaat van sRGB (met gamma van 2,2).

Locatie

Het wordt aanbevolen om afbeeldingen te geocoderen met {{Location}} en/of {{Object location}} sjablonen.

Als de locatie moeilijk te verkrijgen is (bijv. in de wildernisgebieden), kunt u de keuze hebben om de algemene locatie op te geven (tot 3 decimalen of minder, naargelang het geval), gebruik {{Location estimated}} of gewoon het vermelden van een nabijgelegen geografisch kenmerk (bijv. vallei, rivier, bergketen) of een nederzetting die zou helpen om de locatie te identificeren.

Foto's die niet kunnen of mogen worden voorzien van geocode, zijn onder meer foto's die de locaties van bedreigde planten en dieren, militaire installaties, studiofoto's of locaties tonen die moeten worden verborgen om de rechten van privacy te respecteren. Om dit in de afbeelding te communiceren, kunt u het sjabloon {{Location withheld}} gebruiken.

Exif

Zie Exif voor hulp bij het gebruiken en bewerken van Exif-metagegevens.