Open main menu

Wikimedia Commons β

Commons:Bundesarchiv/sv

< Commons:Bundesarchiv
Några exempel

1867: "Thetis"

1889: Dr. Windthorst & Dr. Miquél, Members of the Weimar Reichstag

1910: Actress performing Maria

1950: Ruins of the Reichskanzlei

1949: children eating ice cream

1968: Helga Lindner, East German swimmer

1972: Bonn, Franz Stadler, Hans-Dietrich Genscher

1989: "Monday demonstation", Leipzig, Nov. 13th

Fler exempel

Alla mediafiler
(83 409)

ÖversiktEdit

Inom ramen för ett samarbete mellan Bundesarchiv (det tyska riksarkivet) och föreningen Wikimedia Deutschland påbörjas torsdagen den 4 december 2008 en stor uppladdning av nya bilder. Donationen från tyska Bundesarchiv omfattar cirka 100.000 fotografier – huvudsakligen på temat Tysklands historia (inklusive Östtyskland).

Bilderna tillgängliggörs under den fria licensen Creative Commons - Erkännande - Dela lika 3.0 (CC-BY-SA). Överenskommelsen mellan Wikimedia Deutschland och Bundesarchiv försäkrar bland annat att Bundesarchiv har tillräckliga befogenheter att tillgängliggöra bilderna enligt dessa villkor.

Bilderna överlämnas i ett digitalt format där långsidan är 800 pixlar.

Andra delen av överenskommelsen utgörs av ett verktyg, med vars hjälp en personförteckning från Bundesarchiv kan samordnas med biografiska artiklar i tyskspråkiga Wikipedia och auktoritetsregistret hos Deutsche Nationalbibliothek (tyska nationalbiblioteket) (som tyskspråkiga Wikipedia samarbetar med sedan 2005).

Så vitt känt utgör de 100.000 bilderna den hittills största enskilda donationen till Wikimedia Commons. Förhoppningen är att detta bara är början på ett långt samarbete och ska tjäna som förebild för andra arkiv och bildbanker.

Rapportera felEdit

TeknikEdit

Att göraEdit

En massa saker återstår att göra efter att bilderna har laddats upp. Commons:Bundesarchiv/Todo är en att göra-lista. Kan du komma på mer, får du gärna utöka listan. Rapportera felaktigheter i bildbeskrivningarna på sidan Commons:Bundesarchiv/Error reports

Internationell pressöversiktEdit

Svenskt pressmeddelandeEdit

Bundesarchiv donerar bilder till WikipediaEdit

Det tyska riksarkivet Bundesarchiv gör 100.000 historiska fotografier fritt tillgängliga. Det är resultatet av ett samarbete mellan Bundesarchiv och föreningen Wikimedia Deutschland, som tillkännagavs vid en gemensam presskonferens i Berlin den 4 december 2008.

Wikimedia Deutschland är en tysk stödförening, grundad 2004, för fri kunskap och den fria encyklopedin Wikipedia. Wikipedia finns på 250 olika språk, varav engelska och tyska är de två största versionerna. Wikipedia grundades 2001 och drivs av Wikimedia Foundation med säte i San Francisco. Wikimedia Deutschland är dess tyska lokalavdelning. En liknande svensk förening grundades 2007, Wikimedia Sverige.

Vid presskonferensen framträdde Angelika Menne-Haritz, vicepresident för Bundesarchiv, Sebastian Moleski, VD för den tyska föreningen, och Mathias Schindler, talesman för Wikimedia Foundation.

De digitala bilderna kommer att laddas upp till den fria mediabanken Wikimedia Commons. Där finns redan 3,5 miljoner filer, huvudsakligen fotografier som tagits av de frivilliga medarbetarna i Wikipedia. Donationen av de 100.000 tyska bilderna är det största enskilda tillskottet. De är huvudsakligen fotografier ur Tysklands historia, från såväl Öst- som Västtyskland, nazitiden och 1800-talets kejsardöme.

Bilderna från Bundesarchiv har en begränsad upplösning, där långsidan är 800 pixlar, och de görs tillgängliga under den fria licensen Creative Commons - Erkännande - Dela lika (CC-BY-SA) version 3.0. Det betyder att de kan återanvändas både i Wikipedia och för andra syften, även kommersiellt. Överenskommelsen mellan Bundesarchiv och den tyska föreningen innehåller bland annat en försäkran om att arkivet har tillräckliga rättigheter för att tillgängliggöra bilderna enligt dessa villkor.

Det ingår också i överenskommelsen att föreningen ska bidra med ett verktyg för att samordna Bundesarchivs personförteckning med auktoritetsregistret hos tyska nationalbiblioteket, Deutsche Nationalbibliothek. På det viset kan uppgifter om vilka personer som förekommer på fotografierna kopplas till rätt biografisk artikel i tyskspråkiga Wikipedia och till böcker i nationalbiblioteket. Den tyska föreningen och nationalbiblioteket har sedan 2005 ett liknande samarbete.

Förhoppningen är att samarbetet ska tjäna som förebild för andra arkiv och institutioner.

LänkarEdit