Commons:Llicències/Justificacions

This page is a translated version of a page Commons:Licensing/Justifications and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Licensing/Justifications and have to be approved by a translation administrator.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Esperanto • ‎Hausa • ‎català • ‎dansk • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎polski • ‎português • ‎português do Brasil • ‎suomi • ‎svenska • ‎русский • ‎українська • ‎العربية • ‎नेपाली • ‎मराठी • ‎বাংলা • ‎中文 • ‎日本語 • ‎한국어

A Wikimedia Commons, hi ha una sèrie de restriccions importants en les condicions per acceptar fitxers multimèdia. Aquestes restriccions exclouen una varietat de mitjans lliures que d'altra manera podrien ser útils per al projecte, de manera que només s'inclouen com un assumpte de gran necessitat. Aquesta pàgina explica algunes de les raons per les quals aquestes restriccions estan en vigor.

L'objectiu principal de Wikimedia Commons és servir com un repositori pràctic pels fitxers actualment en ús en els llocs web de Wikimedia com la Viquipèdia. Si aquest fos l'únic objectiu, no tindríem cap problema per acceptar fitxers d'ús exclusiu per la Viquipèdia, o fitxers d'ús exclusiu no comercial, ja que la Fundació Wikimedia no rep diners a canvi del seu contingut.

BD-propagande-2 en.jpg

Les restriccions addicionals imposades per la nostra política de llicències estan motivades pel nostre objectiu final, que és permetre que tot el contingut del lloc web de Wikimedia —tant fitxers com text— sigui reutilitzat de manera creativa en una varietat de contextos, en qualsevol país, sense la imposició de requisits molestos o honoraris. Què s'entén per reutilització creativa? Aquests són alguns exemples dels tipus de reutilització que volem fomentar amb contingut de Wikimedia:

  • Edicions impreses: Volem que el contingut de Wikimedia sigui utilitzar, ja sigui només un paràgraf, una imatge o un article complet, en llibres, revistes, diaris i altres fonts d'informació impresa. Això és particularment important en nacions en desenvolupament i políticament aïllades on l'accés als mitjans electrònics és extremadament limitat. La Fundació Wikimedia gestiona els llocs web de Wikimedia, però no té els recursos per dedicar-los a la despesa d'imprimir per compte propi. En canvi, depèn d'institucions sense ànim de lucre, motivades per la lliure disponibilitat dels nostres continguts d'alt valor, per monetitzar i distribuir el material en el seu nom.
  • Recerca: El contingut de Wikimedia és habitualment utilitzat com a corpus i objecte d'estudi en àrees d'investigació com ara recuperació de la informació, visió artificial intel·ligent i fins i tot teoria de grafs i sociologia. Gran part d'aquestes investigacions es porten a terme per institucions sense ànim de lucre amb departaments de recerca que no tindrien accés a aquesta informació amb una llicència no comercial. Vegeu aquesta pàgina per a més informació.
  • Obres derivades: Sense poder crear obres derivades, no podem millorar les imatges (retallar, modificar l'enfocament, restaurar, etc.) L'auge d'Internet ha demostrat de manera convincent que l'àmplia disponibilitat d'una varietat d'obres lliures facilita la combinació creativa original d'aquelles obres en noves obres d'art i nous recursos educatius, un efecte explotat de forma explícita per llocs web com ara deviantArt (veure també cultura lliure). Moltes d'aquestes obres mai s'haurien creat sense accés a materials de base lliure. Els creadors de contingut que dediquen les seves carreres a la creació de nous continguts han de vendre almenys alguna d'aquestes obres derivades per guanyar-se la vida; això és reutilització comercial.
  • Petites empreses: Una gran empresa es pot permetre contractar investigadors per produir recursos informatius sobre temes rellevants per al seu producte, per tal d'informar-se millor de les decisions dels clients. Les petites empreses locals amb recursos més limitats i menys especialitzats sovint tenen dificultats per competir en aquesta àrea. La lliure disponibilitat d'un recurs d'informació públic d'alta qualitat ajuda a reduir la barrera per entrar en aquests àmbits i fomentar una major competència i un millor accés als recursos adients per als clients.

Un tema recurrent en tots aquests escenaris és l'ús comercial i les obres derivades. Sense ús comercial, artistes professionals, laboratoris de recerca industrial, reeditors i petites empreses queden fora del circuit. Sense obres derivades, no només no es poden crear noves obres d'art, sinó que el contingut no es pot integrar adequadament amb serveis existents, i no es pot fer la investigació que de manera automàtica manipula, agrega o canvia la presentació dels continguts. En resum, el propòsit de les llicències lliures a Wikimedia Commons no és estalviar a empreses i professionals la molèstia de produir continguts propis, sinó permetre noves aplicacions que prèviament s'haurien considerat massa cares per justificar-les.

La majoria del contingut amb una llicència que no permet l'ús comercial es pot utilitzar comercialment sota la doctrina de l'ús legítim (fair use als EUA o fair dealing al RU), però les condicions de l'ús legítim són extremadament limitades i depenen en gran mesura del context. Una obra que pot ser d'ús legítim en el context d'un article de la Viquipèdia en el nostre lloc web pot deixar de ser-ho en un article publicat amb finalitat lucrativa, o en una obra d'art professional que incorpora l'obra de manera creativa o fins i tot en una obra que compendia el contingut. D'altra banda, l'ús legítim limita la qualitat i l'abast que es pot usar d'una obra, la qual cosa alhora limita el seu valor potencial per utilitzar-la. Aquestes limitacions subtils fan que la reutilització, comercial o no, de qualsevol contingut d'ús legítim estigui ple de perills legals; per aquesta raó, molts llocs de Wikimedia han rebutjat el seu ús completament. Com que Commons només pot allotjar fitxers multimèdia que es puguin utilitzar en tots els llocs de Wikimedia, no tenim més remei que excloure completament els fitxers d'ús legítim exclusiu.

Wikimedia Commons també desaprova fermament continguts oferts sota llicències que imposen restriccions impracticables. Per exemple, la GFDL tècnicament requereix que la llicència completa, un document de moltes pàgines, s'inclogui amb cada còpia de l'obra -fins i tot si l'obra és molt menor que la llicència! Aquest tipus de restricció limita l'abast de la reutilització pràctica. Les llicències Creative Commons que Wikimedia Commons promou ajuden a equilibrar les necessitats d'usuaris de continguts, que volen que la declaració d'atribució i de llicència sigui concisa i pràctica, amb els desitjos de l'autor, que sovint desitja ser acreditat per la seva obra.

Enllaços externs