Commons:Structured data/About/nl

This page is a translated version of a page Commons:Structured data/About and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Structured data/About and have to be approved by a translation administrator.

Gestructureerde data?

Wikimedia Commons werkt op MediaWiki, dezelfde software die Wikipedia ondersteunt. MediaWiki is voornamelijk ontwikkeld om tekst te hosten zoals in Wikipedia. Dus, meestal, wordt elk mediabestand op Commons vergezeld door tekstuele beschrijvingen (wikitext, sjablonen) en categorieën. Deze zijn meestal maar in één taal beschikbaar - meestal Engels - en, het belangrijkste, niet altijd machineleesbaar.

Gestructureerde metadata maakt het mogelijk om de bestanden toegankelijk te maken in een robuust, consistent, gestructureerd en gekoppeld formaat: een formaat dat software in staat stelt om op grote schaal te begrijpen wat de metadatavelden betekenen (gestructureerd) en om ze te verbinden met andere databases op het internet, waardoor ze in een bredere context worden geplaatst (gekoppeld). Gestructureerde metadata zijn ook gedetailleerder en gemakkelijker te vertalen dan ongestructureerde gegevens.

Deze omschakeling maakt het mogelijk om Commons media op nieuwe manieren te gebruiken en maakt de bestanden op Commons veel gemakkelijker te bekijken, zoeken, bewerken, verbeteren of organiseren, gebruiken en hergebruiken, in veel talen.

Wat is er veranderd op Wikimedia Commons?

Informatie over bestanden op Wikimedia Commons werd verbeterd met gestructureerde data, afkomstig uit Wikidata.

Wikidata, de gestructureerde data-repository in het Wikimedia-ecosysteem, dient als basis voor gestructureerd data op Commons.

De Wikidata-software - Wikibase - bewaart geen artikelen in wikitext, maar bewaart concepten (genoemd 'items'). Deze items bevatten vervolgens veel 'verklaringen' die bijvoorbeeld de titel van het item beschrijven, relaties met andere items en data.

De gestructureerde gegevens op Wikidata kunnen vrij worden hergebruikt op Wikimedia-sites en door derden. Bovendien kunnen computers het gemakkelijk verwerken en begrijpen. Vanwege deze flexibiliteit wordt Wikidata steeds vaker gebruikt in STEM[1] velden maar ook in cultureel erfgoed en de menswetenschappen. Bovendien kunnen gegevens die in Wikidata worden ingevoerd in één taal, door de ondersteuning van brede vertalingen ook in vele andere talen direct beschikbaar worden gesteld. De integratie van gestructureerde data in Wikimedia Commons gebeurt door de integratie van Wikibase en metadata van Wikidata in bestandsbeschrijvingen op Wikimedia Commons.

 See also: Veelgestelde vragen.
 See also: Woordenlijst.

Hoe u kunt helpen en hierbij betrokken worden

  • Voor leden van de Wikimedia-gemeenschap zijn er veel manieren om bij te dragen - door feedback te geven, anderen te helpen, gestructureerde dataverklaringen toe te voegen, inhoud te vertalen, te helpen beslissen hoe om bepaalde metadata te maken.
  • Vertegenwoordigers van culturele en kennisinstellingen (GLAM's) kunnen ook feedback geven, gebruik maken van de beschikbare hulpmiddelen en helpen beslissen hoe bepaalde metadata vorm te geven.
 See also: Doe mee!.
  1. Science, technologie, engineering en wiskunde